Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2012


Όταν η ήρα άφησε για πάντα το στάρι


Το δρόμο για το μέλλον της επιστήμης της Ζιζανιολογίας έδειξε το 17ο Επιστημονικό Συνέδριο της Ελληνικής Ζιζανιολογικής Εταιρείας που διεξήχθη στις 22-24 Νοεμβρίου 2012 την Αθήνα, στο χώρο του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, παρουσία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη.


Η γκάμα των θεμάτων που παρουσιάστηκε από τους ερευνητές ήταν πλούσια, ενώ η μεγαλύτερη έμφαση δόθηκε στην αξία των Συστημάτων Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ζιζανίων, ως το πλαίσιο όπου θα πρέπει να κινηθεί η σύγχρονη Ζιζανιοκτονία.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία για τη χώρα μας, τα συστήματα αυτά κερδίζουν όλο και περισσότερο έδαφος, με τους παραγωγούς να αρχίζουν σταδιακά να τα αφομοιώνουν και τις εταιρείες των ζιζανιοκτόνων να εντοπίζουν τα χαρακτηριστικά που πρέπει να έχουν τα προϊόντα που θα διακριθούν στον εμπορικό στίβο του άμεσου αλλά και απώτερου μέλλοντος.
Στις σύγχρονες καλλιέργειες τα ζιζάνια εξακολουθούν να προκαλούν μειώσεις στις αποδόσεις των καλλιεργούμενων φυτών με τον ανταγωνισμό που προκαλούν για θρεπτικά στοιχεία, νερό, χώρο και φως, στις βιομηχανικές και αναπτυσσόμενες χώρες, σε πείσμα της χρήσης σημαντικής ποσότητας τεχνολογίας (ζιζανιοκτόνα, μηχανικές μέθοδοι αντιμετώπισής τους) και ωρών ανθρώπινης εργασίας, που έχουν επενδυθεί για το σχεδιασμό τους.

Για την ανάπτυξη της Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Ζιζανίων, απαιτούνται βασικές γνώσεις από την πλευρά των παραγωγών που σχετίζονται με: α) την κατεργασία του εδάφους, β) το χρόνο εμφάνισης των ζιζανίων σε σχέση με την καλλιέργεια, γ) την κρίσιμη περίοδο για τον έλεγχο των ζιζανίων και το «κατώφλι» του βιολογικού και οικονομικού ανταγωνισμού και δ) το «παράθυρο» της συγκομιδής. Τελευταία υπάρχουν αξιόλογες πρωτοβουλίες από τη χημική βιομηχανία να προωθήσουν την ΟΔΖ σαν μέρος του προγράμματος stewardship για ένα προϊόν.  

Βρείτε εδώ ολόκληρο το φάκελο από το 368ο φύλλο της εφημερίδας Agrenda: synedrio-zizaniologias.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου