Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012


Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή

Σιταρόχορτο, περιγραφή και παρασκευή
Το σιταρόχορτο είναι ο βλαστός ο οποίος προέρχεται από σπόρο σιταριού της ποικιλίας καμούτ. Ο χυμός του καθαρίζει το αίμα και ενεργοποιεί το ανοσοποιητικό σύστημα.

Περιέχει τεράστια ποσότητα χλωροφύλλης, βιταμίνες Α,Β,C,Ε & Κ, καθώς και πλήθος μεταλλικών στοιχείων. (ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο, φωσφόρο, ψευδάργυρο κ.α.).

Συγκρινόμενα χημικά, το μόριο της χλωροφύλλης με το μόριο της αιμοσφαιρίνης του αίματος, βρίσκονται να έχουν σχεδόν απόλυτη ομοιότητα. Μόνη διαφορά τους είναι το κεντρικό τους στοιχείο, της μεν αιμοσφαιρίνης ο σίδηρος, της δε χλωροφύλλης το μαγνήσιο.

Ο χυμός του σιταρόχορτου λαμβάνεται σε δοσολογία 2 κουτ. σούπας επί 3 φορές την ημέρα. ΠΟΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. Δεν το αντέχει ο οργανισμός μας. Καλύτερα να πίνεται με άδειο στομάχι.


Τρόπος παρασκευής:
-Βάζουμε σπόρο σιταριού καμούτ ή σε γυάλινο βάζο, το οποίο γεμίζουμε με καθαρό νερό και το κλείνουμε με ένα πανί ή τούλι στερεωμένο με λαστιχάκι για να αερίζεται, ή σε τουλπάνινο σακκουλάκι που να κλείνει με μία κορδελίτσα για να μη σκορπίζονται οι σπόροι. Στην περίπτωση που επιλέξουμε τη μέθοδο με το σακουλάκι,  το βυθίζουμε σε ένα μπώλ με καθαρό νερό. Αφήνουμε να μείνουν για χρονικό διάστημα 10- 12 ώρες μέσα στο σπίτι, σε μέρος που να μη τα βλέπει ο ήλιος.
-Στη συνέχεια, αδειάζουμε το νερό από το βάζο, ξεπλένουμε και τοποθετούμε (το βάζο με τους σπόρους) σε γωνία 45 μοιρών (ημικλινές) και σκεπασμένο με το πανάκι του για 2 ημέρες, βρέχοντας το και στραγγίζοντας το, τρεις φορές την ημέρα. Το στόμιο παραμένει σκεπασμένο με το πανάκι για να αερίζονται οι σπόροι και να μη μουχλιάζουν.
-Αν χρησιμοποιήσουμε σακουλάκι τουλπάνινο, το αφήνουμε και αυτό επί δύο ημέρες πάνω σε ένα σουρωτήρι να στραγγίζει ή το κρεμάτε κάπου να στραγγίζει, αφού το βρέχουμε  τρεις φορές την ημέρα.
-Μετά δύο ημέρες έχει βγει το φύτρο του – είτε με τη μία μέθοδο είτε με την άλλη -  και μπορεί να φυτευτεί ως ακολούθως:
-Μέσα σε ένα πλαστικό κατά προτίμηση καφάσι ή σε ένα ταψάκι πλαστικό με τρύπες, ή σε ένα πλαστικό δίσκο, στρώνουμε ένα χαρτί από σακούλα μαναβικής αφού την έχουμε τρυπήσει σε μερικά σημεία.
-Από επάνω ρίχνουμε 2  εκατοστά κουμαρόχωμα αν είναι δυνατόν αποστειρωμένο και τοποθετούμε τα φύτρα του σιταριού σε πυκνή στρώση. Το ποτίζουμε με ένα ψεκαστικό σπρέι και το αφήνουμε στο μπαλκόνι μας σκεπασμένο για να κρατά την υγρασία σε σημείο που να αερίζεται καλά χωρίς όμως να το βλέπει απευθείας ηλιακό φώς.
-Το βρέχουμε απαραιτήτως με το σπρέι 3 φορές την ημέρα, το χειμώνα μπορεί 2 μόνο.
-Μετά πάροδο τεσσάρων ημερών, αφαιρούμε το σκέπασμα ενώ συνεχίζουμε το πότισμα. Σε 5 ημέρες θα έχει παραχθεί πράσινο χορταράκι ύψους 15 εκατοστών περίπου. Κόβουμε με ψαλίδι το απολύτως πράσινο τμήμα. Δεν χρειάζεται πλύσιμο. Το χώμα και οι ρίζες οι οποίες έμειναν είναι άχρηστες πλέον ή το ρίχνετε σαν λίπαμα στα φυτά σας. Για την παραγωγή νέου χορταριού η διαδικασία επαναλαμβάνεται εκ νέου.
-Το χορταράκι το οποίο πήραμε, αποχυμώνεται σε κατάλληλο για αποχύμωση σιταρόχορτου αποχυμωτή δηλ. ψυχρής έκθλιψης για να μη καταστρέφεται η χλωροφύλλη, και πίνεται όπως αναφέραμε παραπάνω. Το χορτάρι (σιταρόχορτο) που περισσεύει φυλάσσεται στο ψυγείο για μία εβδομάδα. Ο σιταροχυμός πρέπει να καταναλωθεί αμέσως.
Η διαδικασία μπορεί στην αρχή να μας φανεί χρονοβόρα και δύσκολη όμως τα οφέλη είναι πολλά.
Ο χυμός του σιταρόχορτου έχει την ιδιότητα να θεραπεύει  με  τοπική χρήση εγκαύματα, τραύματα, μολύνσεις. Χρησιμοποιείται επίσης για καλλυντική χρήση και  υποστηρίζεται ότι βοηθά στην επανέκφυση νέων μαλλιών  επίσης με τοπική χρήση.
Στο κάτωθι video παρουσιάζεται ο τρόπος παρασκευής του.


 


Με φόρα για τα 3 ευρώ το κιλό η νέα σοδειά για το ελαιόλαδο


Τη χαμένη του αξία δείχνει να ανακτά τους τελευταίους μήνες το ελαιόλαδο, τόσο στη διεθνή όσο και στην εγχώρια αγορά, με τις τιμές να πλησιάζουν ήδη τα 3 ευρώ το κιλό, δίνοντας νέα πνοή στην καλλιέργεια. Η πρώτη επικύρωση για τιην τάση των τιμών στην εγχώρια αγορά έρχεται από το ΠΟΠ Καλαμάτας που έπιασε κιόλας το 3ευρω.


Από τα τέλη Αυγούστου μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου, τα απογοητευτικά στοιχεία για την ισπανική παραγωγή και η άνοδος των τιμών, κινητοποίησαν τους Ιταλούς εμπόρους οι οποίοι αγόρασαν αρκετά βυτία ελληνικού εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στα επίπεδα των 2,50 ευρώ το κιλό.
Ουσιαστικά εκείνη την περίοδο πουλήθηκε και το μεγαλύτερο μέρος των ελληνικών αποθεμάτων από την προηγούμενη καλλιεργητική περίοδο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς. Έτσι τώρα που οι Ιταλοί έχουν διαπιστώσει πως δεν υπάρχουν ποσότητες, έχουν αυξήσει τις τιμές που προσφέρουν σε ακόμα υψηλότερα επίπεδα, δημιουργώντας ανοδικό κλίμα εν όψει της νέας σοδειάς.
Η συγκομιδή της νέας παραγωγής αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη Οκτώβρη με αρχές Νοέμβρη και με βάση τα ισχύοντα δεδομένα και τις τιμές στην ισπανική αγορά να βρίσκονται στα ύψη, αναμένεται έναρξη στα 2,70 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο, σύμφωνα με τον Κώστα Κωνσταντινόπουλο, ελαιοτριβέα από την Μεσσηνία.

Κατά 40% μείωση της ισπανικής παραγωγής
Υπενθυμίζεται πως πέρυσι οι διεθνείς αγορές είχαν πλημμυρίσει από τα 3 εκατ. τόνους της παγκόσμιας παραγωγής και οι τιμές του έξτρα παρθένου ήταν στα χαμηλά της τελευταίας δεκαετίας. Φέτος η ισπανική παραγωγή αναμένεται να υποχωρήσει κατά τουλάχιστον 40% από τα επίπεδα ρεκόρ των 1,6 εκατ. τόνων της περσινής χρονιάς, γεγονός που έχει οδηγήσει σε άνοδο της τάξης του 62% τους τελευταίους τρεις μήνες στην ισπανική αγορά. Εν τω μεταξύ οι χαμηλές τιμές κατά τη διάρκεια της εμπορικής περιόδου μέχρι και το καλοκαίρι, είχαν ως αποτέλεσμα να αυξηθεί σημαντικά η παγκόσμια κατανάλωση και να περιοριστούν τα περσινά αποθέματα, σύμφωνα με στοιχεία του Economist.
Βέβαια μέσα στην ευφορία που προκαλεί το ανοδικό σερί στις τιμές της διεθνούς αγοράς, ορισμένοι «βλέπουν» τα προεόρτια των αλλαγών που θα φέρει η νέα ΚΑΠ. Υπολογίζεται πως η ενίσχυση των 150 ευρώ ανά στρέμμα που λαμβάνουν οι ελαιοπαραγωγοί με το ισχύον καθεστώς, ισοδυναμεί με 50 λεπτά το κιλό για την τιμή του ελαιολάδου. Συνεπώς είναι πολύ πιθανό η άνοδος αυτή να αποτελεί μια πρώτη προσαρμογή της αγοράς στα νέα δεδομένα της ΚΑΠ.

Καλλιέργεια Μαρουλιού



maroyli

Το μαρούλι είναι ένα εύκολο στην καλλιέργεια λαχανικό. Είναι βασικό συστατικό σε πολλές σαλάτες. Τα πλούσια σε χλωροφύλη φύλλα του είναι πολύ θρεπτικά.Από το φυτό, μπορείτε να αφαιρείτε τμηματικά λίγα λίγα φύλλα για τη σαλάτα σας, ή να βγάλετε όλο το φυτό.Τα πιο νόστιμα φύλλα βρίσκονται στο εσωτερικό του (καρδιά του μαρουλιού), αλλά τα εξωτερικά είναι αυτά που έχουν την περισσότερη χλωροφύλλη και είναι πιο θρεπτικά.
 Εποχή Σποράς Ιανουάριος, Φεβρουάριος, Αύγουστος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος
Εποχή Μεταφύτευσης Ιανουάριος, Σεπτέμβριος, Οκτώβριος, Νοέμβριος, Δεκέμβριος

Σπορά Μαρουλιών

Μπορείτε να σπείρετε τα μαρούλια απευθείας στον κήπο ή το χωράφι, ή να τα ξεκινήσετε από φυτώριο και στη συνέχεια να μεταφυτεύσετε τα σπορόφυτα.
Το μαρούλι είναι ένα λαχανικό που μπορείτε να φυτεύσετε σχεδόν όλες τις εποχές του έτους. Θα έχετε όμως καλύτερα αποτελέσματα αν η θερμοκρασία είναι κάτω από 21 βαθμούς Κελσίου. Οι σπόροι χρειάζονται φως για να βλαστήσουν.
Αν σκοπεύετε να φυτέψετε τα μαρούλια τον Αύγουστο, τότε καλό θα είναι να φυτέψετε τους σπόρους μαρουλιού σε ένα φυτώριο μέσα στο σπίτι. Φροντίστε το φυτώριο να βρίσκεται σε ένα δροσερό μέρος και να το βλέπει το φως.
Αν θέλετε να έχετε συνεχή συγκομιδή, να σπέρνετε νέα μαρούλια κάθε 2 με 3 εβδομάδες.

Αποστάσεις σποράς μαρουλιών

Μπορείτε να σπείρετε τα μαρούλια σε αποστάσεις 20 με 25 εκατοστά.

Πότισμα μαρουλιών

Τα μαρούλια χρειάζονται σταθερό και συχνό πότισμα.
Πληροφορίες για το Έδαφος
Τα μαρούλια προτιμούν χώμα που είναι καλά αποστραγγιζόμενο και πλούσιο σε οργανικά στοιχεία.

Ασθένειες και Εχθροί

Αγρότιδες ή Καραφατμέ ή Κοφτοσκούληκα
Αλευρώδης
Αλευρώδης των Θερμοκηπίων
Αφίδες Λαχανικών
Βοτρύτης (Gray Mold)
Κάμπιες Λεπιδοπτέρων Pieris brassicae
Κοινός Τετράνυχος (κίτρινος)
Πράσινο σκουλήκι
Φθοριμαία
Ωΐδιο αγγουριάς

Βοτανικές ποικιλίες

Υπάρχουν πάρα πολλές ποικιλίες μαρουλιού που μπορούν να διακριθούν σε 4 βοτανικές ποικιλίες.
* Ο φυλλώδης τύπος , στον οποίο τα φύλλα σχηματίζονται σαν ρόδα και δεν έχουν κεφαλή. Φύονται κατά δεκάδες και ανανεώνονται όταν τα πρώτα φύλλα κοπούν. Είναι κατσαρά ή μοιάζουν με της βελανιδιάς. Το χρώμα τους είναι πράσινο , ανοιχτό πράσινο ή και κόκκινο.
Στον τύπο αυτό ανήκουν οι ποικιλίες σαλάτες Νεαπόλεως, αντιδομάρουλα και τα κοινά μαρούλια.
* Ο κεφαλωτός τύπος, με παχιά, μαλακά φύλλα που σχηματίζουν μία συμπαγή κεφαλή. Οι ποικιλίες εδώ είναι τα κόκκινα κλειστά μαρούλια, Μπατάβια, Σαλαμάνδρα, Νιού Γιορκ Ιμπέριαλ και άλλες.
* Ο τύπος μαρουλιού-σπαραγγιού με στενά φύλλα και παχύ σαρκώδη βλαστό. Οι ποικιλίες αυτού του τύπου καλλιεργούνται στην Ασία κυρίως για τους βλαστούς τους.
* Ο τύπος ρωμάνα με λεία σκληρά και ανορθωμένα φύλλα που σχηματίζουν ψηλή κεφαλή. Έχουν πολύ λεπτή γεύση και η υφή τους είναι τραγανή. Εδώ έχουμε τις ποικιλίες Σκουροπράσινο, λευκό Παρισιού και Κωνσταντινούπολης

Red fox caught mouse in bright foliage of fall forest
“Autumn, the year’s last, loveliest smile, ~ quote by William Cullen Bryant.” Like some people, some animals love autumn. Red fox with a mouse in the beautiful and bright foliage of the forest during the fall season. Photo #1 by KP

During Autumn Playful pup toting a huge fallen leaf
Playful pup toting a huge fallen leaf. “Every leaf speaks bliss to me, fluttering from the autumn tree,” ~ quote by Emily Bronte. Photo #2 by HDWallpapers


Freedom during the fall, horses roaming in colorful Colorado
Freedom during the fall, horses roaming in colorful Colorado. “October gave a party; The leaves by hundreds came – The Chestnuts, Oaks, and Maples, And leaves of every name. The Sunshine spread a carpet, And everything was grand, Miss Weather led the dancing, Professor Wind the band,” ~ quote by George Cooper. Photo #3 by Pam Morris
Golden fall foliage and pack of white wolves
Golden fall foliage and a pack of white wolves. “On such a day each road is planned, To lead to some enchanted land; Each turning meets expectancy. The signs I read on every hand. I know by autumn’s wizardry. On such a day the world can be, Only a great glad dream for me — Only a great glad dream for me!” ~ quote by Eleanor Myers Jewett. Photo #4 by Wallpapers of Animals
Deers with antlers in forest with autumn foliage
“Fall has always been my favorite season. The time when everything bursts with its last beauty, as if nature had been saving up all year for the grand finale,” ~ quote by Lauren DeStefano, Wither. Photo #5 by GoodFon
Black Squirrel in Autumn Leafs
Black Squirrel in Autumn Leafs. “By all these lovely tokens September days are here, With summer’s best of weather and autumn’s best of cheer,” ~ quote by Helen Hunt Jackson. Photo #6 by Wallpapers DiQ
Messy baby boar playing in the autumn forest
Messy baby boar playing in the autumn forest. “No spring nor summer beauty hath such grace, as I have seen in one autumnal face,” ~ quote by John Donne. Photo #7 by wallpaper wide
Grizzly Bear in autumn in Denali National Park and Preserve
Grizzly Bear in Denali National Park and Preserve. “Autumn burned brightly, a running flame through the mountains, a torch flung to the trees,” ~ quote by Faith Baldwin. Photo #8 by Jean-Pierre Lavoie
Beautiful Bobcat In Autumn
Beautiful bobcat. “Youth is like spring, an over-praised season more remarkable for biting winds than genial breezes. Autumn is the mellower season, and what we lose in flowers we more than gain in fruits,” ~ quote by Samuel Butler. Photo #9 by free pictures web
giraffe cruising through the fall foliage
Giraffe cruising through the fall foliage. “Winter is an etching, spring a watercolor, summer an oil painting and autumn a mosaic of them all,” ~ quote by Stanley Horowitz. Photo #10 by unknown via imgur
Spooked horse galloping through foggy fall forest
Horse galloping through foggy fall forest. “How beautifully leaves grow old. How full of light and color are their last days,” ~ quote by John Burroughs. Photo #11 by wallpapers only
call the fireman, kitty stuck out on a limb among red leaves of autumn
“Autumn is a second spring when every leaf is a flower,” ~ quote by Albert Camus. Photo #12 by good wallpapers
Ferret in the frolicking in the fall foliage
“A tangerine and russet cascade of kaleidoscopic leaves, creates a tapestry of autumn magic upon the emerald carpet of fading summer,” ~ quote by Judith A. Lindberg. Photo #13 by wallpapers4desktops
Squirrel busy gathering nuts in October, preparing for winter, on Campus at University of Michigan
Squirrel busy gathering nuts in October, preparing for winter, on Campus at University of Michigan. “The one red leaf, the last of its clan, That dances as often as dance it can, Hanging so light, and hanging so high, On the topmost twig that looks up at the sky,” poem by Samuel Taylor Coleridge. Photo #14 by Corey Seeman
White White-tailed Deer during autumn at the Seneca Army Depot in New York
A white, white-tailed Deer during autumn at the Seneca Army Depot in New York. “Everyone must take time to sit and watch the leaves turn,” ~ quote by Elizabeth Lawrence. Photo #15 by blmiers2
Fall swans in lake at autumn
Swans in lake at autumn. “Bittersweet October. The mellow, messy, leaf-kicking, perfect pause between the opposing miseries of summer and winter,” ~ quote by Carol Bishop Hipps. Photo #16 by imac wallpapers
Wild Turkeys in Autumn, probably scouting a good hiding place before November and Thanksgiving
Wild turkeys, probably scouting a good hiding place before November and Thanksgiving. “Autumn is a season followed immediately by looking forward to Spring,” ~ quote by Anonymous. Photo #17 by cool wallpaperz
Autumn Laughing deer doe during fall at Saxony-Anhalt, Germany
Yawning deer doe during fall at Saxony-Anhalt, Germany. Joke: “A couple goes to an art gallery. They find a picture of a naked women with only her privates covered with leaves. The wife doesn’t like it and moves on but the husband keeps looking. The wife asks, “What are you waiting for?” The husband replies, ‘Autumn.’” Photo #18 by Felix (Fiduz)
Autumn bald eagle
“Nothing is more fleeting than external form, which withers and alters like the flowers of the field at the appearance of autumn,” ~ quote by Umberto Eco. Photo #19 by Art G.
Wolf among the red fall foliage
Big, bad beautiful wolf among the red fall foliage. “I want to say something so embarrassing about September that even the leaves start blushing and turning red,” ~ quote by Jarod Kintz. Photo #20 by wallsdl
Autumn Bird Migration on Coasts of Pärnu, Estonia. Waterfowl flock in Luitemaa coastal wetland
Autumn Bird Migration on Coasts of Pärnu, Estonia. Waterfowl flock in Luitemaa coastal wetland. “Delicious autumn! My very soul is wedded to it, and if I were a bird I would fly about the earth seeking the successive autumns,” ~ quote by George Eliot. Photo #21 by European Ecotourism
Snow leopard cub posing on a rock with blurred autumn background at Basel Zoo, Switzerland
“The autumn always gets me badly, as it breaks into colors. I want to go south, where there is no autumn, where the cold doesn’t crouch over one like a snow-leopard waiting to pounce,” ~ quote by D.H. Lawrence. Photo #22 by Tambako the Jaguar
Aberdeen Angus cattle in Götzis, Vorarlberg during autumn
Aberdeen Angus cattle in Götzis, Vorarlberg, during autumn. “Summer ends, and Autumn comes, and he who would have it otherwise would have high tide always and a full moon every night,” ~ quote by Hal Borland. Photo #23 by böhringer friedrich
Jaguar effectively hidden in the fall landscape
Jaguar effectively hidden via natural camouflage in the fall landscape. “Autumn is the hardest season. The leaves are all falling, and they’re falling like they’re falling in love with the ground,” ~ quote by Andrea Gibson. Photo #24 by Bex Ross
Three bunnies napping in the autumn foliage
“The foliage has been losing its freshness through the month of August, and here and there a yellow leaf shows itself like the first gray hair amidst the locks of a beauty who has seen one season too many,” ~ quote by Oliver Wendell Holmes. Photo #25 by it.wallpapershi
Giant Panda relaxing on a beautiful fall day
Giant Panda relaxing on a beautiful fall day at the Washington D.C. zoo. “October’s poplars are flaming torches lighting the way to winter,” ~ quote by Nova Bair. Photo #26 by Brit
Autumn in Canada, tiger at the Toronto Zoo
Autumn in Canada: Tiger at Toronto Zoo. “I loved autumn, the one season of the year that God seemed to have put there just for the beauty of it,” ~ quote by Lee Maynard. Photo #27 by Christopher Charles
Monkey on limb over fall forest at Kyoto, Japan
Monkey on limb over fall forest at Kyoto, Japan. “You can’t hide your true colors as you approach the autumn of your life,” quote by unknown. Photo #28 by maurizio mucciola
A cougar, Puma concolor, resting a leaf bed at the Dakota Zoo in Bismarck, North Dakota
A cougar, Puma concolor, resting on a leaf bed at the Dakota Zoo in Bismarck, North Dakota. “The stripped and shapely Maple grieves; The ghosts of her Departed leaves. The ground is hard, As hard as stone. The year is old, The birds are flown,” ~ quote by John Updike. Photo #29 by Matt Reinbold
Great Horned Owl with blurred autumn foliage
Great Horned Owl with blurred autumn foliage. “We cling to our own point of view, as though everything depended on it. Yet our opinions have no permanence; like autumn and winter, they gradually pass away,” ~ quote by Zhuangzi. Photo #30 by Hi-Res Wallpapers
Small hedgehog in the crunchy fallen leaves of late autumn
Small hedgehog in the crunchy fallen leaves of late autumn. “I sit quietly, listening to the falling leaves – A lonely hut, a life of renunciation. The past has faded, things are no longer remembered, My sleeve is wet with tears,” ~ quote by Ryokan. Photo #31 by wall-pix
Herd of elephants in the autumn grasses
Herd of elephants in the autumn grasses. “The human soul is slow to discover the real excellence of things given to us by a bountiful Creator, and not until the shadows of death begin to gather around the object that we love, do we see its worth and beauty. Autumn is the dim shadow that clusters about the sweet, precious things that God has created in the realm of nature. While it robs them of life, it tears away the veil and reveals the golden gem of beauty and sweetness. Beauty lurks in all the dim old aisles of nature, and we discover it at last,” quote by Northern Advocate. Photo #32 by Desktop Nexus
Raccoon sleeping in the Norway Maple trees during autumn at Morton Grove, Illinois
Raccoon sleeping in the Norway Maple trees during autumn at Morton Grove, Illinois. “Listen! The wind is rising, and the air is wild with leaves; We have had our summer evenings, now for October eves!” ~ quote by Humbert Wolfe. Photo #33 by Mary Anne Enriquez
Autumn Dall Sheep in Denali National Park
Dall Sheep in Denali National Park. “Climb the mountains and get their good tidings. Nature’s peace will flow into you as sunshine flows into trees. The winds will blow their own freshness into you, and the storms their energy, while cares will drop off like autumn leaves,” ~ quote by John Muir. Photo #34 by blmiers2
Muskoxen and Strokes of Autumn's Colors At Serpentine Hot Springs, Alaska
Muskoxen and Strokes of Autumn’s Colors At Serpentine Hot Springs, Alaska. “Love the trees until their leaves fall off, then encourage them to try again next year,” ~ quote by Chad Sugg. Photo #35 by Bering Land Bridge National Preserve
Caribou in autumn tundra with beautiful snowy mountains in background, Denali National Park, Alaska
Caribou in autumn tundra with beautiful Denali National Park, Alaska, snowy mountains in the background. “Autumn is the eternal corrective. It is ripeness and color and a time of maturity; but it is also breadth, and depth, and distance. What man can stand with autumn on a hilltop and fail to see the span of his world and the meaning of the rolling hills that reach to the far horizon?” ~ quote by Hal Borland. Photo #36 by hdwallpaper pictures
Black bears in autumn forest
“A September to remember. An October full of splendor. A November to treasure,” ~ quote by La Prevenchere. Photo #37 by
Hamster playing outside in the autumn leaves
Hamster playing outside in the autumn leaves. “A woodland in full color is awesome as a forest fire, in magnitude at least, but a single tree is like a dancing tongue of flame to warm the heart,” ~ quote by Hal Borland. Photo #38 by Desktop Nexus
Black cat about to pounce in autumn leaves
Black cat about to pounce in autumn leaves. “Autumn wins you best by this its mute appeal to sympathy for its decay,” ~ quote by Robert Browning. Photo #39 by HD wallpapers desktop
Chilly Morning Fetch at Fall Break, Buffalo National River, Arkansas
Chilly Morning Fetch at Fall Break, Buffalo National River, Arkansas. “I cannot endure to waste anything as precious as autumn sunshine by staying in the house. So I spend almost all the daylight hours in the open air,” ~ quote by Nathaniel Hawthorne. Photo #40 by OakleyOriginals

Σκόρδο: καλλιέργεια στο σπίτι και ιδιότητες


Σπορά σκόρδου

Οι  εποχές σποράς για το σκόρδο είναι δύο: το φθινόπωρο και το χειμώνα με θερμοκρασίες εδάφους τους 15 – 26 βαθμούς κελσίου.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ξεκινήσουμε τα σκόρδα είναι φυτεύοντας απευθείας στο χώμα σκελίδες σκόρδου. Μία σκελίδα για κάθε φυτό.
Ανοίγουμε ένα λακάκι με βάθος 1,5 εκατοστά και τοποθετούμε μέσα τη σκελίδα του σκόρδου. Τοποθετήστε τη σκελίδα με την κορυφή προς τα πάνω (η πλευρά της ρίζας πρέπει να είναι προς τα κάτω).Οι αποστάσεις σποράς πρέπει να είναι 10 εώς 15 εκατοστά.
Καθώς τα σκόρδα αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, το χώμα πρέπει να είναι μαλακό. Πριν τη σπορά, σκάψτε το χώμα σε βάθος 20 εώς 30 εκατοστά και εμπλουτίστε το με κομπόστ.Ποτίζετε τακτικά τα σκόρδα.Σταματήστε το πότισμα μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή.

Ανάπτυξη σκόρδου
Τα σκόρδα έχουν αργή ανάπτυξη. Μπορεί να χρειαστούν και μέχρι 10 μήνες από την εποχή σποράς με την ημέρα που θα έρθει η ώρα της συγκομιδής.
Κάθε σκελίδα θα αναπτυχθεί σε πλήρες σκόρδο με μέχρι 20 σκελίδες. Αν σπείρετε τα σκόρδα το Φθινόπωρο, το ριζικό σύστημα του σκόρδου θα αρχίσει να αναπτύσσεται πριν φτάσει ο Χειμώνας. Είναι όμως πολύ πιθανό να μην εμφανιστεί ακόμη το πράσινο υπέργειο τμήμα του σκόρδου.
Να αφαιρείτε τα αγριόχορτα που θα αναπτύσσονται γύρω από τα σκόρδα. Τα σκόρδα δεν τα πάνε καλά με τον ανταγωνισμό με τα αγριόχορτα.

—Συγκομιδή σκόρδου
Τα σκόρδα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φύλλα τους γίνουν καφέ και ξεραθούν. Σταματήστε να τα ποτίζετε μερικές εβδομάδες πριν τη συγκομιδή.
Αφού βγάλετε τα σκόρδα από το χώμα, μπορείτε να τα πλέξετε σε πλεξούδες. Κρεμάστε τις πλεξούδες σε ένα μέρος μακριά από υγρασία για να ξεραθούν. Η θερμοκρασία στο χώρο αποθήκευσης πρέπει να είναι περίπου 10 βαθμούς Κελσίου.

—Ως τροφή και ως φάρμακο
Το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή δράση.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αφυδατωμένο, ή ως εκχύλισμα.Το σκόρδο νοστιμίζει πάρα πολλά φαγητά και είναι αναπόσπαστο συστατικό της ελληνικής κουζίνας.
Κεφαλλονιά: οφέλη για την τοπική κοινωνία από φωτοβολταϊκά-αιολικά ζητά η Περιφέρεια


Για τα πορίσματα της ημερίδας με θέμα: «Φωτοβολταϊκά και κατανομή ισχύος αυτών στα νησιά μας», που πραγματοποιήθηκε στο Αργοστόλι ενημέρωσε τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Κλιματικής Αλλαγής, Ε. Λιβιεράτο, μέσω επιστολής ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλλονιάς και Ιθάκης, Σωτήρης Κουρής.
«Η τοπική κοινωνία των νησιών μας», αναφέρει στην επιστολή του προς τον Υπουργό ο κ. Κουρής, «απαιτεί η αναπτυξιακή, η ενεργειακή αλλά και η περιβαλλοντική πολιτική του Υπουργείου να προσαρμοστούν στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της των νησιών μας, που αποτελούν τμήμα μιας παγκόσμιας περιβαλλοντικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Η φυσιογνωμία των νησιών μας είναι τεράστιο κεφάλαιο για τη χώρα μας και πρέπει να προστατευτεί, καθώς αποτελεί βασική πηγή της τοπικής οικονομίας.»
«Κάθε περαιτέρω ενέργεια», καταλήγει ο κ. Κουρής, «οφείλουμε να γίνεται προς όφελος των κατοίκων της Κεφαλονιάς και της Ιθάκης».
—Τα πορίσματα της ημερίδας – Εισαγωγικές Παρατηρήσεις
Μια εθνική στρατηγική, στον τομέα της αξιοποίησης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πρέπει να ενσωματώνει συγκεκριμένες οικονομικές, κοινωνικές, πολιτιστικές και περιβαλλοντικές πρόνοιες έτσι ώστε η επιδιωκόμενη ανάπτυξη να είναι βιώσιμη και να συμβάλει στην εξομάλυνση των κοινωνικών και τοπικών ανισοτήτων, στην αποτελεσματική διαχείριση και διαφύλαξη του περιβάλλοντος και στην ενίσχυσης της τοπικής ανάπτυξης και του τοπικού εισοδήματος.
Υπό την έννοια αυτή, η αξιοποίηση των διαθέσιμων, σε κάθε περιφέρεια και τοπική κοινωνία, φυσικών πόρων και ιδιαίτερα των πόρων που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, μπορεί να αποτελέσει σημείο εκκίνησης μιας «νέας επιχειρηματικότητας», με πολλαπλασιαστικά οφέλη επί των υπολοίπων παραγόντων ανάπτυξης.
Ειδικότερα, για τις νησιωτικές περιφέρειες που διαθέτουν πλούσιο και αξιοποιήσιμο δυναμικό ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικό δυναμικό, ηλιακό δυναμικό κλπ), η διάθεση επενδυτικών κεφαλαίων για την εκμετάλλευσή τους, παρέχει τη δυνατότητα πυροδότησης μιας σειράς διαδικασιών, που, αναμφισβήτητα, δύναται να συμβάλλουν στην ενίσχυση και ανεξαρτησία της τοπικής οικονομίας, τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων και υπηρεσιών μέσω της μείωσης του κόστους παραγωγής και την αναζωογόνηση της οικονομικής δραστηριότητας.
Η ανωτέρω αναφερόμενη διαδικασία εκμετάλλευσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ωστόσο, είναι ανάγκη να υπακούει σε συγκεκριμένους στρατηγικούς κανόνες. Με άλλα λόγια θα πρέπει να επιτυγχάνεται μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της βιώσιμης ανάπτυξης που πηγάζει από την εκμετάλλευσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας όπως είναι το αιολικό και ηλιακό δυναμικό και της ενδογενούς ανάπτυξης που μπορεί να επιτευχθεί εάν από την εκμετάλλευση των τοπικών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, πέρα από το εθνικό όφελος, ωφελούνται κυρίως οι τοπικές επιχειρήσεις και η τοπική κοινωνία εν γένει. Αυτό είναι ανάγκη να αποτυπώνεται με σαφήνεια και στο θεσμικό πλαίσιο που αφορά στην αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργεια.
Η έννοια της ενδογενούς ανάπτυξης είναι κρίσιμης σημασίας, έχει αναφορές στην τοπική κυρίως κλίμακα και εμπλέκει στη διαδικασία ανάπτυξης τις τοπικές παραγωγικές και κοινωνικές δυνάμεις οι οποίες και τελικώς αποκομίζουν ένα σημαντικό μέρους του οφέλους που προκύπτει από την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών.
Υπό την έννοια αυτή, η αξιοποίηση του τοπικού ηλιακού δυναμικού μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών συστημάτων για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, είναι ανάγκη να συνδεθεί στενότερα με τους υφιστάμενους τοπικούς παραγωγικούς κλάδους και τις επιχειρήσεις που τους απαρτίζουν. Με βάση το ανωτέρω σκεπτικό, ακολουθούν προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση.
—Υφιστάμενη κατάσταση στον τομέα της παραγωγής ενέργειας στην ΠΕ Κεφαλληνίας
Επί του παρόντος, στα διασυνδεδεμένα νησιά όπως είναι η Κεφαλλονιά και η Ιθάκη, υπάρχει περιορισμένη δυνατότητα μεταφοράς ενέργειας από τα υφιστάμενα υποθαλάσσια δίκτυα που εξυπηρετούνται. Η δυνατότητα αυτή υπολογίζεται ότι είναι της τάξεως των 120MW για την περίπτωση του νησιού της Κεφαλλονιάς.
Την ίδια στιγμή, η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα ήδη αδειοδοτημένα αιολικά πάρκα του νησιού μας ανέρχεται σε 94 MW. Επομένως, προκύπτει ότι απομένουν 20-25 MW το μέγιστο, διαθέσιμου χώρου στο υφιστάμενο δίκτυο μεταφοράς. Στα ανωτέρω, θα πρέπει να ληφθεί υπόψη και το γεγονός ότι, στην περσινή προκήρυξη (Μάρτιος 2011) για τοποθέτηση φωτοβολταϊκών σταθμών επί του εδάφους μεγέθους 100KW, στο νησί της Κεφαλλονιάς, διατέθηκαν από τη ΔΕΗ στους υποψήφιους επενδυτές 20ΜW περίπου, εξαντλώντας ουσιαστικά τη δυνατότητα του δικτύου να δεχτεί την οποιαδήποτε νέα παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
Σχετικά με την διαδικασία που ακολουθήθηκε για τη διάθεση του ανωτέρω αναφερόμενου δυναμικού των 20ΜW, αξίζει να σημειωθεί ότι οι 90 περίπου από τις συνολικά 150 αιτήσεις που κατατέθηκαν στη ΔΕΗ για τοποθέτηση Φ/Σ στο έδαφος, προέρχονταν από εταιρείες ιδίων συμφερόντων με μία κοινή διεύθυνση αλληλογραφίας και κοινή έδρα στη Βόρεια Ελλάδα. Σε μια ευνομούμενη πολιτεία επιβάλλεται να υπάρχουν ασφαλιστικές δικλείδες για την αποφυγή τέτοιων περιστατικών.
Στη διαμόρφωση αυτού του αποτελέσματος συνέβαλλαν διάφοροι παράγοντες όπως μεταξύ άλλων η έλλειψη επαρκούς και στοχευμένης πληροφόρησης για τις ΑΠΕ πριν από την προκήρυξη, τόσο στο γενικό κοινό όσο και σε ειδικές κατηγορίες πληθυσμού αλλά και στις τοπικές επιχειρήσεις, αδυναμίες της ίδιας της διαδικασίας κατάθεσης των αιτήσεων κλπ. Οι παραπάνω παράγοντες όμως διαμόρφωσαν μια κατάσταση σχεδόν μηδενικού οφέλους ή έστω εξαιρετικά περιορισμένου και σε κάθε περίπτωση, πρόσκαιρου οφέλους, για την τοπική κοινωνία καθώς οι Φ/Σ είναι δραστηριότητες έντασης τεχνολογίας που δεν δημιουργούν μόνιμες θέσεις απασχόλησης στις περιοχές που τοποθετούνται.
Αν τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας οδηγούνται αυτόματα εκτός της τοπικής οικονομίας στην έδρα του εξωτερικού επενδυτή και με δεδομένο ότι για τους Φ/Σ δεν έχει θεσμοθετηθεί αντισταθμιστικό όφελος επί της παραγόμενης ενέργειας όπως συμβαίνει με τα Αιολικά Πάρκα, τότε προκύπτει σχεδόν μηδενικό όφελος για την τοπική οικονομία.
Με βάση τη μέχρι τώρα γνώση που υπάρχει, στο στάδιο της κατάθεσης των εγγυητικών επιστολών και της υπογραφής των συμβάσεων μεταξύ της ΔΕΗ και των επενδυτών, υποχώρησε μέρος του επενδυτικού ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα να ελευθερωθούν 10-14 KW περίπου.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, καθώς επίσης και,
1. Τη διαβούλευση που πραγματοποιήθηκε με τους φορείς του νησιού και το κοινό μέσω ειδικής ημερίδας για τα φωτοβολταϊκά που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφερειακής Ενότητας Κεφαλληνίας,
2. Το γεγονός ότι οι Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις του νησιού μας έχουν πληγεί ιδιαίτερα από τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό το επίπεδο ανεργίας το οποίο, σε εθνικό επίπεδο, προσεγγίζει το 25%,
3. Τη σημασία του τουριστικού τομέα για την νησιωτική μας οικονομία,
4. Την επιτακτική ανάγκη να επιτευχθεί υψηλό επίπεδο προστασίας των ευαίσθητων οικοσυστημάτων και γενικά του φυσικού περιβάλλοντος του νησιού μας,
σας καταθέτουμε τις ακόλουθε προτάσεις:
1. Κλαδικής κατανομή μέρους της διαθέσιμης ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές.
i. Θεωρούμε ότι είναι σκόπιμο, μέρος της διαθέσιμης ισχύς να αποδοθεί αποκλειστικά στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις του δευτερογενούς τομέα του νησιού, με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις που χωροθετούνται εντός οργανωμένων υποδοχέων βιοτεχνικών επιχειρήσεων (ΒΙΠΕ).
Πέρα από τις πρώτες ύλες και την εργασία, σημαντική παράμετρος του διαμορφώνει το κόστος παραγωγής ενός προϊόντων είναι η καταναλισκόμενη ενέργεια στη διαδικασία παραγωγής. Με τον τρόπο αυτό θα συνδεθεί η παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ με τις τοπικές παραγωγικές επιχειρήσεις και κλάδους της οικονομίας γεγονός που αναμένεται να περιορίσει το κόστος παραγωγής προϊόντων και υπηρεσιών και κατά συνέπεια να αυξήσει την βιωσιμότητα ανταγωνιστικότητα των τοπικών επιχειρήσεων. Είναι επίσης πολύ πιθανόν να υπάρξει μεταφορά μέρους του οφέλους από την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ στον τελικό καταναλωτή ως αποτέλεσμα μειώσεων στις τιμές των προϊόντων και υπηρεσιών.
Από μια τέτοια εξέλιξη είναι πιθανόν να προκύψουν πολλαπλά οφέλη για τη βιωσιμότητα των τοπικών επιχειρήσεων και τη διατήρηση της απασχόλησης. Ωστόσο, με δεδομένη τη έλλειψη ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στην παρούσα χρονική συγκυρία καθώς διεξάγουν έναν αγώνα επιβίωσης εντός ασφυκτικών οικονομικών πλαισίων, θα ήταν ίσως σκόπιμο, να σχεδιαστούν παράλληλα κίνητρα (φορολογικές ελαφρύνσεις κλπ) για να παρακινηθεί μια τέτοια επενδυτική δραστηριότητα στον τομέα των ΑΠΕ από τις τοπικές επιχειρήσεις.
ii. Σήμερα, η οικονομική βάση των περισσότερων νησιωτικών συστημάτων της χώρας μας στηρίζεται στον τουρισμό. Ο τουρισμός είναι ο βασικός πυλώνας του παραγόμενου Ακαθάριστου Περιφερειακού Προϊόντος (ΑΠΠ) στην Περιφέρεια Ιόνιων Νησιών.
Θεωρούμε λοιπόν, ότι στο πλαίσιο της παραπάνω αναπτυχθείσας λογικής, ένα δεύτερο πακέτο από τη διαθέσιμη ισχύς θα ήταν σκόπιμο να αποδοθεί αποκλειστικά στις επιχειρήσεις του τουριστικού τομέα του νησιού μας.
Και στην περίπτωση αυτή, λόγο της έλλειψης ρευστότητας στην αγορά, η διάθεση της ισχύος θα πρέπει να συνοδεύεται από βοηθητικά μέτρα και δράσεις καθώς και επαρκή πληροφόρηση για την υποκίνηση της επενδυτικής διαδικασίας σε συστήματα ΑΠΕ από τις τουριστικές επιχειρήσεις.
iii. Σε ότι αφορά στον αγροτικό τομέα και ιδιαίτερα τις παραγωγικές δραστηριότητες της γεωργίας και της κτηνοτροφίας, οι συνολικές μεταβολές, τόσο στη Ελλάδα όσο και στις υπόλοιπες χώρες της ΕΕ υπήρξαν ιδιαίτερα έντονες και συχνά αντιφατικές την τελευταία εικοσαετία.
Είναι γνωστό ότι στα νησιά, ο διαθέσιμος καλλιεργήσιμος χώρος είναι εξαιρετικά περιορισμένος και συνεπώς ζωτικής σημασίας για την ποικιλότητα και σταθερότητα του οικονομικού τοπικού οικονομικού συστήματος. Στην περίπτωση της Κεφαλονιάς και με δεδομένο το αυστηρό νομοθετικό πλαίσιο για την προστασία των δασών και δασικών εκτάσεων, ο γεωργικός χώρος την τελευταία εικοσαετία ήταν αυτό που κάλυψε τις ανάγκες που προέκυψαν για εξεύρεση κατάλληλης οικοδομήσιμης γης για οικιστική και τουριστική ανάπτυξη.
Σήμερα, μια νέα εκτεταμένη μεταβολή των χρήσεων γης του αγροτικού χώρου για τοποθέτηση Φ/Σ στο έδαφος για παραγωγή ενέργειας ίσως να είχε σοβαρές επιπτώσεις στο απόθεμα της διαθέσιμης γεωργικής γης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα ανωτέρω, αλλά και το γεγονός ότι και ο αγροτικός τομέας είναι ανάγκη να αποκομίσει οφέλη από την αξιοποίηση των ΑΠΕ, ίσως να ήταν σκόπιμο, ένα τρίτο πακέτο από τη διαθέσιμη ισχύς να αποδοθεί αποκλειστικά στον πρωτογενή τομέα του νησιού μας, για την παραγωγή ενέργειας από μικρές ανεμογεννήτριες μέχρι 20KW σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 8, παράγραφος 13 του ν.3468/2006, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 3, παράγραφος 2 του ν.3851/2010 αλλά και το άρθρο 13, παράγραφος 1 του ν.3468/2006, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 5, παράγραφος 2 του ν.3851/2010.
Για τις ανεμογεννήτριες αυτές, οι απαιτήσεις χώρου είναι ιδιαίτερες περιορισμένες (150μ2 περίπου ανά 20KW) σε αντίθεση με τους Φ/Σ επί του εδάφους όπου απαιτούν εκτεταμένες περιοχές και η οπτική – ακουστική όχληση σχεδόν μηδενική. Με τον τρόπο αυτό, πέρα από τα προφανή περιβαλλοντικά οφέλη από την εγκατάσταση μικρών ανεμογεννητριών, θα υπάρχουν και οικονομικά οφέλη για τους παραγωγούς.
2. Κατανομή μέρους της διαθέσιμης ισχύος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον τομέα της εκπαίδευσης του νησιού (Α/βάθμια, Β/βάθμια και Γ/βάθμια) για κάλυψη τμήματος των ενεργειακών του αναγκών μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών στις στέγες των εκπαιδευτικών μονάδων.
i. Λόγω της γενικότερης οικονομικής κρίσης που βιώνει η χώρα, υπάρχει διαπιστωμένη στενότητα για την κάλυψη ακόμη και των βασικών λειτουργικών αναγκών των εκπαιδευτικών μονάδων όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Η απόδοση μέρους της διαθέσιμης ισχύος αποκλειστικά στις εκπαιδευτικές μονάδες (Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια-Λύκεια, ΤΕΙ Ιονίων Νήσων), θα μπορούσε να συμβάλει στην ελάφρυνση των λειτουργικών εξόδων και στην εξοικονόμηση πόρων για υλικά που βελτιώνουν ποιοτικά την εκπαιδευτική διαδικασία.
Η διάθεση της απαιτούμενης ισχύος θα πρέπει να συνοδευτεί και από κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία προκειμένου να υλοποιηθεί η εγκατάσταση Φ/Β.
ii. Για τους ίδιους λόγους, θα ήταν ίσως; σκόπιμη και η διάθεση μέρους της ισχύος αποκλειστικά για παραγωγή ενέργειας σε επιλεγμένα δημόσια κτίρια (π.χ. νοσοκομεία, πολιτιστικά κέντρα κλπ).
3. Σχεδιασμός και εκτέλεση προγράμματος πληροφόρησης του γενικού κοινού για τα οφέλη και κόστη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κτιρίων με χρήση κατοικία.
i. Υλοποίηση προγράμματος υπεύθυνης και έγκυρης ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού για τις προϋποθέσεις, τα κόστη και τα οφέλη από την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών στις στέγες των κατοικιών.
4. Αναβάθμιση και επέκταση της υποθαλάσσιας γραμμής μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει το νησί της Κεφαλλονιάς με το νησί της Λευκάδας και την Ηπειρωτική Χώρα.
i. Μετά και τις τελευταίες επενδύσεις στο τομέα της παραγωγής ενέργεια από ΑΠΕ στην περιοχή μας, φαίνεται ότι το υφιστάμενο υποθαλάσσιο δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας που συνδέει το νησί της Κεφαλονιάς με την Ηπειρωτική χώρα, έχει προσεγγίσει το σημείο. κορεσμού.
Εντούτοις, ο τομέας της ενέργειας αναμένεται να αποτελέσει κινητήριο μοχλό για την ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια. την ανταγωνιστικότητα της χώρας μας.
Επειδή η περιοχή μας δεν πρέπει να βρεθεί εκτός των εξελίξεων που αναμένεται να συμβούν στον τομέα των ΑΠΕ τα επόμενα χρόνια, απαιτείται ο προγραμματισμός και η έγκαιρη ολοκλήρωση των αναγκαίων εργασιών επέκτασης και αναβάθμισης του ηλεκτρικού δικτύου που αφορά τη διασύνδεση του νησιού με το ηπειρωτικό δίκτυο.
5. Περιβάλλον, Χωροθέτηση και Φ/Σ
Το ζήτημα της χωροθέτησης των Φ/Σ στο νησιωτικό χώρο είναι σημαντικό καθώς είναι ανάγκη να αναζητείται πάντοτε η κρίσιμη ισορροπία μεταξύ της μικρής κλίμακας που συνεπάγεται η νησιωτικότητα και της ανάγκης για ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Οι εγκαταστάσεις αξιοποίησης ανανεώσιμων πηγών ενέργεια άλλωστε, αν και χαρακτηρίζονται καταρχήν φιλικές προς το περιβάλλον εντούτοις δεν στερούνται παντελώς επιπτώσεων τόσο στα ανθρωπογενή όσο και στα φυσικά συστήματα (συγκρούσεις χρήσεων γης, αισθητική υποβάθμιση τοπίου κλπ).
Επομένως, προκύπτει η ανάγκη υιοθέτησης σαφών κανόνων χωροθέτησης των Φ/Σ κυρίως στο κρίσιμο στρατηγικό επίπεδο του χωροταξικού σχεδιασμού καθώς στο επίπεδο των σημειακών χωροθετήσεων μέσω της εκπόνησης Μελετών Περιβαλλοντικών
Επιπτώσεων δεν είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν με επιτυχία ζητήματα σωρευτικών επιπτώσεων από την εγκατάσταση Φ/Σ στο χώρο.
Προς αυτή την κατεύθυνση και σε ότι αφορά στην εγκατάσταση μεσαίου ή μεγάλου μεγέθους Φ/Σ επί του εδάφους, θα ήταν σκόπιμο να αναφερθούν οι προτάσεις φορέων για τον καθορισμό Περιοχών Ηλιακής Προτεραιότητας (Π.Η.Π) και Περιοχών Ηλιακής Καταλληλότητας (Π.Η.Κ) κατ’ αναλογία με τις Περιοχές Αιολικής Προτεραιότητας και Αιολικής Καταλληλότητας που ισχύουν σήμερα, για τα νησιά
Οι περιοχές αυτές θα μπορούσαν να αναζητηθούν ανά γεωγραφική ενότητα, μετά από συστηματική αξιολόγηση με τη χρήση γεωγραφικών εργαλείων πολυκριτιριακής ανάλυσης που θα οδηγούσαν στην παραγωγή συγκεκριμένων χαρτών και οριοθετήσεων.
Τα κριτήρια οριοθέτησης των ανωτέρω περιοχών θα πρέπει να είναι σαφή και να στοχεύουν στην ομαλή και αρμονική ένταξη των Φ/Σ στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον και επομένως και στην διερεύνηση της συμβατότητας με άλλες χρήσεις και την αποφυγή οχλήσεων.
Στο πλαίσιο αυτό, θα ήταν χρήσιμος ο καθορισμός μέγιστων επιτρεπόμενων πυκνοτήτων εγκατάστασης Φ/Σ.
Παράλληλα, θα ήταν ίσως σκόπιμο να καθοριστούν ανά γεωγραφική ζώνη περιοχές ασυμβατότητας και αποκλεισμού (ιδιαίτερα στα νησιά) εντός των οποίων θα απαγορεύεται η χωροθέτηση Φ/Σ στο έδαφος (π.χ. οργανωμένες ακτές κολύμβησης, τουριστικές περιοχές) και που πιθανόν θα επιτρέπεται η τοποθέτηση μικρών συστημάτων μόνο στις στέγες των κτιρίων. Άλλα κριτήρια περιορισμού με σκοπό την προστασία των κύριων οδικών αρτηριών, των συγκεντρώσεων τουριστικών καταλυμάτων κλπ από τις ανακλάσεις των Φ/Σ θα ήταν ίσως σκόπιμο να συνυπολογιστούν.
6. Τελικές παρατηρήσεις
Οι ανωτέρω προτάσεις θεωρούμε ότι συμβαδίζουν σε μεγάλο βαθμό με το πνεύμα και τη λογική του Εθνικού Ενεργειακού Σχεδιασμού (Οδικός Χάρτης για το 2050) που τέθηκε προς δημόσια διαβούλευση στις αρχές του τρέχοντος έτους, και στον οποίο επισημαίνεται η αναγκαιότητα για να επικεντρωθούν οι προσπάθειες στους εγχώριους παραγωγούς προς όφελος της εγχώριας επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
Επειδή η τοπική και περιφερειακή ανάπτυξη αποτελούν καθοριστικούς παράγοντες στις συνολικές προσπάθειες εθνικής ανάπτυξης, αναμένουμε την ανάληψη των απαραίτητων δράσεων και υιοθέτηση των κατάλληλων οικονομικών και νομοθετικών εργαλείων.