Σκόρδο: καλλιέργεια στο σπίτι και ιδιότητες
Οι εποχές σποράς για το σκόρδο είναι δύο: το
φθινόπωρο και το χειμώνα με θερμοκρασίες
εδάφους τους 15 – 26 βαθμούς κελσίου.
Ο πιο συνηθισμένος τρόπος να ξεκινήσουμε τα σκόρδα είναι
φυτεύοντας απευθείας στο χώμα σκελίδες σκόρδου. Μία σκελίδα για κάθε φυτό.
Ανοίγουμε ένα λακάκι με βάθος 1,5 εκατοστά και τοποθετούμε
μέσα τη σκελίδα του σκόρδου. Τοποθετήστε τη σκελίδα με την κορυφή προς τα πάνω
(η πλευρά της ρίζας πρέπει να είναι προς τα κάτω).Οι αποστάσεις σποράς πρέπει να
είναι 10 εώς 15 εκατοστά.
Καθώς τα σκόρδα αναπτύσσονται μέσα στο χώμα, το χώμα πρέπει να είναι μαλακό.
Πριν τη σπορά, σκάψτε το χώμα σε βάθος 20 εώς 30 εκατοστά και εμπλουτίστε το με
κομπόστ.Ποτίζετε τακτικά τα σκόρδα.Σταματήστε το πότισμα μερικές εβδομάδες πριν
τη συγκομιδή.
—Ανάπτυξη σκόρδου
Τα σκόρδα έχουν αργή ανάπτυξη. Μπορεί να χρειαστούν και
μέχρι 10 μήνες από την εποχή σποράς με την ημέρα που θα έρθει η ώρα της
συγκομιδής.
Κάθε σκελίδα θα αναπτυχθεί σε πλήρες σκόρδο με μέχρι 20 σκελίδες. Αν σπείρετε
τα σκόρδα το Φθινόπωρο, το ριζικό σύστημα του σκόρδου θα αρχίσει να αναπτύσσεται
πριν φτάσει ο Χειμώνας. Είναι όμως πολύ πιθανό να μην εμφανιστεί ακόμη το
πράσινο υπέργειο τμήμα του σκόρδου.
Να αφαιρείτε τα αγριόχορτα που θα αναπτύσσονται γύρω από τα
σκόρδα. Τα σκόρδα δεν τα πάνε καλά με τον ανταγωνισμό με τα αγριόχορτα.
—Συγκομιδή σκόρδου
Τα σκόρδα είναι έτοιμα για συγκομιδή όταν τα φύλλα τους γίνουν καφέ
και ξεραθούν. Σταματήστε να τα ποτίζετε μερικές εβδομάδες πριν τη
συγκομιδή.
Αφού βγάλετε τα σκόρδα από το χώμα, μπορείτε να τα πλέξετε σε πλεξούδες.
Κρεμάστε τις πλεξούδες σε ένα μέρος μακριά από υγρασία για να ξεραθούν. Η
θερμοκρασία στο χώρο αποθήκευσης πρέπει να είναι περίπου 10 βαθμούς Κελσίου.
—Ως τροφή και ως φάρμακο
Το σκόρδο χρησιμοποιείται ως μέσο θεραπείας διαφόρων
ασθενειών, ενώ πρόσφατα διαπιστώθηκε ότι μειώνει την εμφάνιση
καρδιαγγειακών νοσημάτων και νεοπλασμάτων, και έχει ισχυρή αντιμικροβιακή
δράση.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί φρέσκο, αφυδατωμένο, ή ως εκχύλισμα.Το σκόρδο
νοστιμίζει πάρα πολλά φαγητά και είναι αναπόσπαστο συστατικό της ελληνικής
κουζίνας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου