Βιολογικές καλλιέργειες: μικρότερη απόδοση από τις συμβατικές
Οι βιολογικές καλλιέργειες έχουν χαμηλότερη απόδοση από τις συμβατικές σε ποσοστό που φτάνει το 25% σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι βιολογικές φάρμες απαιτούν πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις για την παραγωγή ίσης σοδείας με τις συμβατικές, παρότι δεν επιβαρύνουν το περιβάλλον με χρήση χημικών και λιπασμάτων.
Οι διαφορές στην απόδοση εξαρτώνται από το είδος της καλλιέργειας και τα χαρακτηριστικά του εδάφους. Κυμαίνονται από 5% για φρούτα και λαχανικά σε εδάφη χαμηλής οξύτητας, έως 34% σε προϊόντα όπως το σιτάρι, με τον μέσο όρο να βρίσκεται στο 25%.
Οι καλλιέργειες με την καλύτερη απόδοση σε συνθήκες βιολογικής καλλιέργειας ήταν τα φρούτα και οι σπόροι για την παραγωγή ελαίων.
Η διαφορά στην απόδοση σύμφωνα με την έρευνα οφείλεται στις μικρότερες συγκεντρώσεις αζώτου -λόγω της μη χρήσης λιπασμάτων- στα εδάφη οργανικών καλλιεργειών.
Οι καλλιεργητές βιολογικών προϊόντων, εκτιμούν οι ερευνητές, θα μπορούσαν να βελτιώσουν την παραγωγικότητα με πρακτικές όπως η αμειψισπορά, στην οποία η κύρια καλλιέργεια φυτεύεται εναλλάξ με καλλιέργειες οσπρίων, τα οποία αυξάνουν τη συγκέντρωση αζώτου στο χώμα, χωρίς ωστόσο να ξεπεράσουν σε αποδοτικότητα τις συμβατικές.
—Τα βιολογικά προϊόντα στην Ευρώπη
Την ίδια στιγμή τα βιολογικά προϊόντα κερδίζουν αργά αλλά σταθερά την προτίμηση των καταναλωτών.
Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Agence Bio για μια από τις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές αγορές, αυτή της Γαλλίας, τα βιολογικά κατέλαβαν το 2% της αγοράς τροφίμων το 2010 έναντι 1,1% το 2005 καταγράφοντας μέση ετήσια αύξηση της τάξης του 10%.
Η αύξηση της εγχώριας παραγωγής βιολογικών προϊόντων έχει συμβάλλει και στη μείωση των εισαγωγών με το 35,5% της παραγωγής να προέρχεται εκτός Γαλλίας το 2010 έναντι 38% το 2009.
Οι βιολογικές φάρμες στη Γαλλία καλύπτουν το 3,1% (845 χιλ. εκτάρια) των συνολικών πιστοποιημένων καλλιεργήσιμων εκτάσεων (27,4 εκατ. εκτάρια).
Το 61% της παραγωγής βιολογικών καλλιεργειών αφορά σε ζωοτροφές, 20% αφορά σε δημητριακά, λαχανικά, ενώ ακολουθούν καρποφόρα δέντρα, αμπέλια, φρέσκα λαχανικά κ.α
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου