Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας: Προτάσεις ΓΕΩΤ.Ε.Ε.

Γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας: Προτάσεις ΓΕΩΤ.Ε.Ε.
Η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας αποτελεί την κατηγορία των εδαφών που όταν καλλιεργηθούν παράγουν αγροτικά προϊόντα υψηλής αξίας. Εάν αναλογιστούμε ότι πάνω από 500 χρόνια απαιτούνται για να δημιουργηθούν δύο (2) μόλις εκατοστά επιφανειακού εδάφους με φυσικές διαδικασίες, αντιλαμβανόμαστε ότι η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας αποτελεί πραγματικό εθνικό πλούτο που δεν το δημιουργήσαμε εμείς, αλλά το δανειστήκαμε από όλες τις επόμενες γενεές. Κατά συνέπεια, η γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας ως φυσικός πόρος μη ανανεώσιμος, που βρίσκεται ήδη σε ανεπάρκεια στη χώρα μας, προστατεύεται από το Σύνταγμα (άρθρο 24, παρ.1) και από Νόμους του Κράτους (άρθρο 1, παρ. 5 του ν. 1337/1983 και άρθρο 56 του ν. 2637/1998, όπως ισχύει), ενώ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει αναπτύξει μια θεματική στρατηγική για την προστασία του εδάφους COM (2006) 231.
Τον τελευταίο καιρό, όμως, καταγράφεται μια εντεινόμενη προσπάθεια για την άρση της προστασίας της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας, όπως είναι η ψήφιση του άρθρου 9 του ν. 3851/10 που επιτρέπει την κατασκευή φωτοβολταϊκών σταθμών και στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας, η ψήφιση του άρθρου 21 του ν. 4015/11 που αναβάλει την εφαρμογή των προστατευτικών διατάξεων του άρθρου 56 του ν. 2637/1998, αλλά και η πρόσφατη κατάθεση της (ν)τροπολογίας που προβλέπει την οικιστική ανάπτυξη στη γεωργική γη υψηλής παραγωγικότητας.
Σε μία χώρα, στην οποία έχει γίνει εθνικό όραμα η ανάπτυξη και η πρωτογενής παραγωγή αποτελεί αναπτυξιακή ελπίδα για το μέλλον του τόπου, το ζητούμενο είναι η εφαρμογή της συνταγματικής επιταγής για την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας και η διασφάλιση της παραγωγής ποιοτικών εξαγώγιμων προϊόντων και όχι το αντίστροφο. Είναι παράλογο να μοιράζονται από το ΥΠΑΑΤ κάθε μέρα δημόσιες εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων προς καλλιέργεια, οι οποίες, όμως, ως επί το πλείστον, είναι αμφιβόλου ποιότητας και ταυτόχρονα η ποιοτική αρδευόμενη γεωργική γη να χάνεται από την ανοικοδόμηση και την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σταθμών.
Γι΄ αυτό το λόγο, το Γεωτεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, που είναι ο θεσμοθετημένος σύμβουλος της Κυβέρνησης για τους φυσικούς πόρους και ειδικότερα για τους εδαφικούς, δασικούς, αλιευτικούς, ορυκτούς και υδάτινους πόρους της χώρας, καταθέτει τις προτάσεις του για την άρση των στρεβλώσεων και την υλοποίηση της συνταγματικής επιταγής για την προστασία της γεωργικής γης υψηλής παραγωγικότητας.
Διαβάστε τις προτάσεις του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου