Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011


Η «Διαμαντόπετρα του Αιγαίου» Μονεμβασία φιλοδοξεί να ενταχθεί στη λίστα των προστατευόμενων μνημείων της UNESCO.



"Ελκυστικό" αποκάλεσε το ταξίδι ένταξης της Μονεμβασιάς στον κατάλογο της UNESCO, ο πρόεδρος του οργανισμού, κ. Μαρωνίτης στη χθεσινή ημερίδα που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Χίλτον, στα πλαίσια του forum Money Show, αφήνοντας έτσι, ανοιχτό το ενδεχόμενο να εγγραφεί στoν κατάλογο των Παγκόσμιων Μνημείων. (ρεπορτάζ: Έλενα Κρητικού)


Ο κ. Μαρωνίτης, ως Πρόεδρος του Ομίλου UNESCO Νομού Πειραιώς και Νήσων και εμπνευστής της ημερίδας, ο οποίος το 2010 βραβεύτηκε από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Barack Obama για το έργο που έχει επιτελέσει στην κατεύθυνση της Καλλιέργειας ενός Πολιτισμού Ειρήνης, άνοιξε την τρίτη κατά σειρά, ενότητα της ημερίδας. Αξίζει να σταθούμε στην αναφορά του για το όφελος που θα έχει η Μονεμβασιά αν ενταχθεί στα μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Πρώτα απ' όλα, τα μνημεία χρηματοδοτούνται από τον οργανισμό για διάφορα έργα, ενώ παράλληλα αποκτούν αναπτυξιακά χαρακτηριστικά που θέλγουν όχι απλώς, τον τουριστικό πληθυσμό, αλλά ευρύτερα τον «παγκόσμιο πολίτη».

Η ημερίδα συνεχίστηκε με την ομιλία της αρχιτέκτωνα και ιστορικού κα. Καλλιγά, ενώ ακολούθησαν με τη σειρά, οι: Βουλευτής του ΛΑΟΣ, κ. Αιβαλιώτης, ο καθηγητής Οικονομικών, κ. Αλεξάκης, ο ακαδημαϊκός, κ. Καραγιάννης και η κόρη του ποιητή Γιάννη Ρίτσου, κα. Έρη Ρίτσου.


Κεντρικά θέματα ήταν η Μονεμβασιά του χθες, του σήμερα, αλλά και ενός αμφιλεγόμενου αύριο, αφού όπως τόνισε ο πρώην Δήμαρχος της, κ. Νεκτάριος Μαστορόπουλος «πρέπει να προσδιορίσουμε πρώτα τι θέλουμε να την κάνουμε». Κατά τη διάρκεια των εισηγήσεων, γινόταν παράλληλη παρουσίαση του οικισμού και κτισμάτων της Μονεμβάσιας σε μορφή slideshow, αλλά και του εργατικού δυναμικού που δούλευε παλιά στο Κάστρο.



Η κα. Καλλιγά έκανε μία ιστορική αναδρομή στο κάστρο, στις δύο μοναδικές ταβέρνες και στα τρία μαγαζιά που υπήρχαν (μπακάλικο- χασάπικο- ψιλικατζίδικο), αλλά και στον τρόπο οργάνωσης της ζωής, αλλά και των κτισμάτων, αναφερόμενη σε κακοτεχνίες και αλλοιώσεις των σπιτιών που έσβηναν σταδιακά το χαρακτήρα μίας τοπικής παράδοσης. Ωστόσο, η παρακάτω αναφορά, στην υψηλή ποιότητα κατασκευών, αλλά και στους λόγους που καθιστούν διατηρητέα τα κτίσματα, όπως η μη απειλή από βομβαρδισμούς και σεισμούς τοποθετούν τη Μονεμβάσια στο πλαίσιο ότι πρέπει να ξαναγίνει ένας ζωντανός οικισμός.

Στη συνέχεια, αναφορές από την ομιλία του κ. Αλεξάκη όπως, ότι η Μονεμβασιά έχει χαρακτηριστεί το 1971 ως ιστορικός τόπος φυσικού κάλλους και το 1978 ως παραδοσιακός οικισμός, τη θέτουν «αναπόσπαστο ζωντανό κύτταρο της λακωνικής γης». Σημαντική επίσης, και η πρόταση της κ. Ρίτσου, η οποία στο σύντομο αποχαιρετιστήριο λόγο της, τόνισε ότι η δημιουργία του φακέλου που θα αναδείξει ενδεχομένως, τη Μονεμβασιά σε παγκόσμιο μνημείο «πρέπει να γίνει υπόθεση όλων μας», διότι δεν αποτελεί μία απλή διαδικασία.


Το τέλος της παρουσίασης ακολούθησε μία ολιγόλεπτη παρέμβαση σχολίων από τους: Αντιδήμαρχο της Μονεμβασιάς, κ. Βουνελάκη, πρώην Δήμαρχο, κ. Μαστορόπουλο, Αντιδήμαρχο Ευρώτα, κ. Διαμαντάκο και κα. Μανιατάκη Χρυσάνθη, εκπρόσωπο της οργανωτικής επιτροπής Λακωνίας. Ο κ. Βουνελάκης ανέφερε πως ο Δήμος της Μονεμβασιάς έχει ήδη προχωρήσει στη δημιουργία φακέλου για να γίνει μνημείο, ενώ υιοθέτησε το χαρακτηρισμό του Γιάννη Ρίτσου για τη Μονεμβασιά, λέγοντάς τη ¨πέτρινο καράβι¨ που ¨στα αμπάρια του μεταφέρει μνήμες και συναισθήματα των Ελλήνων¨. Ο κ. Διαμαντάκος δημιούργησε στο κοινό επίσης, μία πολύ ωραία εικόνα με τη μυρωδιά της πορτοκαλιάς που εγγράφεται στη μνήμη μέχρι να φτάσεις στον προορισμό, δηλαδή τη Μονεμβασιά που ο ίδιος χαρακτήρισε «Διαμαντόπετρα του Αιγαίου».


Συμπερασματικά, αξίζει να σημειωθεί πως όταν ο κ. Μαστορόπουλος, ανέφερε μεταξύ άλλων πως η Μονεμβασιά πληροί τουλάχιστον το 70% των κριτηρίων ένταξης στα Παγκόσμια Μνημεία, ο πρόεδρος της UNESCO τον διέκοψε τονίζοντας πως πληρεί το 100% των κριτηρίων!

Έλενα Κρητικού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου