Αριθμ. 280927/10 (ΦΕΚ 1125 Β/23-7-2010) : Αναγνώριση οίνων Μονεμβασία - Malvasia ως Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως.
Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. Των άρθρων 4 και 5 παρ. 2,8 και 9 του Ν.Δ 243/1969 «περί βελτιώσεως και προστασίας της αμπελουργικής παραγωγής» (Α149), όπως τροποποιήθηκε με τα άρθρα 3 και 4 του Ν.427/1979 «περί αντικαταστάσεως, συμπληρώσεως και καταργήσεως ενίων διατάξεων του Ν.Δ 243/1969» (Α 230).
β. Του άρθρου 90 του «Κώδικα Νομοθεσίας για την Κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα», που τέθηκε σε ισχύ με το άρθρο πρώτο του Π.Δ 63/2005 «Κωδικοποίηση της Νομοθεσίας για την κυβέρνηση και τα Κυβερνητικά όργανα» (Α 98).
2. Τους Κανονισμούς (ΕΚ):
α. αριθ. 607/2009 της Επιτροπής της 14ης Ιουλίου 2009. «Για τον καθορισμό ορισμένων κανόνων εφαρμογής του Καν(ΕΚ) αριθ. 479/2008 του Συμβουλίου, όσον αφορά τις προστατευόμενες ονομασίες προέλευσης και τις προστατευόμενες γεωγραφικές ενδείξεις, τις παραδοσιακές, την επισήμανση και την παρουσίαση ορισμένων προϊόντων του αμπελοοινικού τομέα» και ειδικότερα το Τμήμα Ι του Κεφαλαίου ΙΙ.
β. αριθ. 1234/2007 του Συμβουλίου της 22ης Οκτωβρίου 2007 «για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των γεωργικών αγορών και ειδικών διατάξεων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα («Ενιαίος κανονισμός ΚΟΑ») (ΕΕ L 299/2007)».
γ. αριθ. 607/2009 της Επιτροπής της 14ης Ιουλίου 2009 «για τη θέσπιση ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του Καν(ΕΚ) 1493/99 του Συμβουλίου όσον αφορά την περιγραφή την ονομασία, την παρουσίαση και την προστασία ορισμένων αμπελοοινικών προϊόντων» και τις σχετικές τροποποιήσεις του (ΕΕ L 193/2009)».
δ. αριθ. 606/2009 της Επιτροπής της 10ης Ιουλίου 2009 «για καθορισμό ορισμένων λεπτομερειών εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) 479/2008 όσον αφορά τις κατηγορίες αμπελοοινικών προϊόντων, τις οινολογικές πρακτικές και τους περιορισμούς στους οποίους υπόκεινται (ΕΕ L 193/2009)».
ε. αριθ. 436/2009 της Επιτροπής της 26ης Μαΐου 2009 «για τις λεπτομέρειες εφαρμογής του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 479/2008 του Συμβουλίου, όσον αφορά το αμπελουργικό μητρώο, τις υποχρεωτικές δηλώσεις και τη συγκέντρωση στοιχείων για την παρακολούθηση της αγοράς, τα συνοδευτικά έγγραφα μεταφοράς των προϊόντων και τα βιβλία που πρέπει να τηρούνται στον αμπελοοινικό τομέα. (ΕΕ L 128/2009)».
3. Τη σχετική με το θέμα γνωμοδότηση της Κεντρικής Επιτροπής Προστασίας Οινοπαραγωγής (ΚΕΠΟ) με αριθ. 1 της 76/19-01-2009 συνεδρίασης.
4. Το Π.Δ. 179/2009 (Α 208) «Αναγνώριση οίνων Μονεμβασία - Malvasia ως Ονομασίας Προελεύσεως»
5. Το γεγονός ότι από τις διατάξεις της παρούσας δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, αποφασίζουμε:
Η Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως Μονεμβασία - Malvasia αναγνωρίζεται και προστατεύεται για λευκούς οίνους που πληρούν τις διατάξεις του Π.Δ 179/2009 και εφόσον πληρούνται οι κάτωθι προϋποθέσεις:
1. Η μόρφωση των πρέμνων των ποικιλιών αμπέλου γίνεται σε κυπελλοειδή ή σε γραμμικά σχήματα. Τα σταφύλια προέρχονται από αμπελώνες ηλικίας μεγαλύτερης των τεσσάρων (4) ετών, η απόδοση των οποίων δεν υπερβαίνει τα 800 κιλά σταφυλιών ανά στρέμμα.
2. Η γλευκοποίηση των σταφυλιών, η οινοποίηση, η επεξεργασία των οίνων καθώς και η οξειδωτική παλαίωση, πραγματοποιούνται αποκλειστικά σε οινοποιεία που βρίσκονται στην κτηματική περιφέρεια των δήμων της ζώνης και είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για την εφαρμογή μεθόδων σύγχρονης τεχνολογίας.
3. Οι τύποι του οίνων που δικαιούνται την Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως Μονεμβασία-Malvasia παράγονται υπό τις ακόλουθες συνθήκες:
α) Οίνος από λιαστά σταφύλια/Λιαστός
• Παράγεται χωρίς εμπλουτισμό από σταφύλια που έχουν αφεθεί στον ήλιο ή στη σκιά για μερική αφυδάτωση.
• Τα σταφύλια συλλέγονται υπερώριμα και αφήνονται στον ήλιο προς μερική αφυδάτωση. Το γλεύκος των σταφυλιών έχει πριν το λιάσιμο ελάχιστη περιεκτικότητα σε σάκχαρα τουλάχιστον 220 γραμμάρια ανά λίτρο, μετά δε το λιάσιμο τουλάχιστον 320 γραμμάρια ανά λίτρο.
• Μετά τη μερική ζύμωση του γλεύκους των λιασμένων σταφυλιών, ο οίνος έχει αποκτημένο αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 10% vol και ολικό αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 18%vol.
• Η περιεκτικότητα του οίνου σε σάκχαρα είναι τουλάχιστον 80 γραμ/λίτρο.
• Τα σάκχαρα και η αλκοόλη που περιέχονται στον έτοιμο οίνο προέρχονται αποκλειστικά από τα σταφύλια που οινοποιήθηκαν, χωρίς να προστεθεί πριν, κατά ή μετά την αλκοολική ζύμωση, συμπυκνωμένο γλεύκος, ανακαθαρισμένο συμπυκνωμένο γλεύκος, αλκοόλη ή προϊόντα απόσταξης.
β) Οίνος «λικέρ από λιαστά σταφύλια»
Παράγεται από οίνο από λιαστά σταφύλια με προσθήκη:
• Oυδέτερης αλκοόλης οινικής προέλευσης, συμπεριλαμβανομένης της αλκοόλης που προέρχεται από απόσταξη σταφίδων, με αποκτημένο κατ΄ όγκο αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 96% vol.
• Αποστάγματος οίνου ή σταφίδας με αποκτημένο κατ΄ όγκο αλκοολικό τίτλο τουλάχιστον 52% vol και όχι ανώτερο από 86% vol.
• Μίγματος ενός από τα προϊόντα των δύο ανωτέρω περιπτώσεων με γλεύκος λιασμένων σταφυλιών από τις ίδιες ποικιλίες παραγωγής του οίνου από λιαστά σταφύλια.
• Αποστάγματος σταφίδας με αποκτημένο κατ΄ όγκο αλκοολικό τίτλο όχι κατώτερο από 52% vol και όχι ανώτερο από 94,5% vol.
Η προσθήκη των ανωτέρω προϊόντων γίνεται μέχρι την 31η Μαΐου του αμέσως επομένου της παραγωγής έτους.
Ο έτοιμος οίνος «λικέρ από λιαστά σταφύλια» έχει αποκτημένο κατ΄ όγκο αλκοολικό τίτλο όχι κατώτερο από 15% vol και όχι ανώτερο από 22% vol, ολικό δε κατ΄ όγκο αλκοολικό τίτλο όχι κατώτερο από 21% vol.
4. Για τους οίνους από λιαστά σταφύλια που έρχονται στην κατανάλωση, επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση περιεκτικότητα σε θειώδη ανυδρίτη μέχρι 400mg/l.
5. Για τους οίνους από λιαστά σταφύλια και τους οίνους λικέρ από λιαστά σταφύλια, που έρχονται στην κατανάλωση, επιτρέπεται κατ΄ εξαίρεση περιεκτικότητα σε πτητική οξύτητα μέχρι 30 χιλιοστοδύναμα ανά λίτρο.
6. Στα γλεύκη και στους οίνους όλων των τύπων της παραγράφου 3 μπορεί να εφαρμόζονται οινολογικές πρακτικές και κατεργασίες που προβλέπονται από τις ισχύουσες διατάξεις και δεν επιτρέπεται:
α. Ανάμειξη διαφορετικών τύπων οίνων της παραγράφου 3 μεταξύ τους.
β. Προσθήκη καραμελοχρώματος και οποιασδήποτε άλλης χρωστικής ουσίας, καθώς και συντηρητικών και αναγωγικών ουσιών, εκτός από θειώδη ανυδρίτη.
7. Για τους τύπους των οίνων της παραγράφου 3, ο ελάχιστος χρόνος υποχρεωτικής οξειδωτικής παλαίωσης, που πραγματοποιείται κατά την παραμονή του οίνου σε δρύινα βαρέλια, είναι τουλάχιστον 24 μήνες. Όλη η φάση της οξειδωτικής παλαίωσης, όσα χρόνια και εάν διαρκέσει, πραγματοποιείται αποκλειστικά σε οινοποιεία που βρίσκονται στην κτηματική περιφέρεια των δήμων της ζώνης και είναι κατάλληλα εξοπλισμένα για την εφαρμογή μεθόδων σύγχρονης τεχνολογίας.
8. Στην επισήμανση και παρουσίαση των οίνων:
α) Οι δύο επωνυμίες Μονεμβασία - Malvasia αναγράφονται με γράμματα του αυτού μεγέθους και χρώματος ώστε να αποτελούν ενιαίο σύνολο, του ονόματος Malvasia πάντοτε με λατινικούς χαρακτήρες. Εντούτοις, στα δελτία προβολής και διαφήμισης που απευθύνονται στον Έλληνα καταναλωτή, η ονομασία αυτή μπορεί να αναγράφεται και ως Μαλβαζία με Ελληνικούς χαρακτήρες.
β) Ο τύπος του οίνου αναγράφεται ως εξής:
- Οίνος «Λιαστός»/από λιαστά σταφύλια (vin Liastos/vin de raisin passerillé) προκειμένου για τον οίνο από λιαστά σταφύλια.
- Οίνος «λικέρ από λιαστά σταφύλια» (vin de liqueur de raisin passerillé) προκειμένου για οίνο λικέρ από λιασμένα σταφύλια.
γ) Οι ενδείξεις παλαίωσης των οίνων αναγράφονται ως εξής:
- Εσοδεία Υ, όταν πρόκειται για μια μόνο εσοδεία του έτους Υ και εφόσον έχει συμπληρωθεί ο χρόνος της ελάχιστης υποχρεωτικής οξειδωτικής διετούς παλαίωσης.
- Παλαίωση Χ, όπου Χ τα έτη της ελάχιστης προαιρετικής οξειδωτικής παλαίωσης, τα οποία ορίζονται σε 4, 8, 12, 16 και επόμενα, με διαφορά τεσσάρων ετών μεταξύ τους, σε περιπτώσεις ανάμιξης οίνων του ιδίου τύπου αλλά διαφορετικών ετών παλαίωσης.
- Η αναγραφή του έτους εμφιάλωσης στην ετικέτα είναι υποχρεωτική.
9. Οι εμφιαλωμένοι οίνοι φέρουν στο επιστόμιο της φιάλης ταινία έλεγχου ερυθρού χρώματος με τα αρχικά γράμματα “ΜΜ”. Η διακίνηση και εμπορία εμφιαλωμένων οίνων χωρίς την ταινία έλεγχου απαγορεύεται.
10. Οι επωνυμίες “Μονεμβασία - Malvasia” μαζί ή μεμονωμένα, καθώς και οι παραφθορές τους ελληνικές ή ξενόγλωσσες π.χ. monovaxia, malvasier, malvasino κ.π.λ., απαγορεύεται να χρησιμοποιούνται ως εμπορικά σήματα ή ως περιγραφικά στοιχεία οίνων και να αναγράφονται στην επισήμανση και στην παρουσίαση των οίνων, που δεν καλύπτονται από την παρούσα.
11. Επί των οίνων με Προστατευόμενη Ονομασία Προελεύσεως Μονεμβασία - Malvasia, έχουν παράλληλη εφαρμογή οι διατάξεις το Ν.Δ. 243/69 όπως τροποποιήθηκε με το Ν.427/76 καθώς και οι γενικές και οι ειδικές διατάξεις της Εθνικής και Κοινοτικής νομοθεσίας.
12. Από τη δημοσίευση της παρούσας, καταργείται η με αριθ. 278462/26-02-2008 (Β 362) απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, «Τροποποίηση και κωδικοποίηση της με αριθ. 372560/05-07-2000 απόφασης Υπουργού Γεωργίας περί καθορισμού προϋποθέσεων χρησιμοποίησης της ένδειξης Μονεμβάσιος Τοπικός Οίνος», καθώς και η με αριθ. 320078/28-07-2008 (Β 1605) με την οποία τροποποιήθηκε και συμπληρώθηκε η ανωτέρω. Από την ίδια ημερομηνία απαγορεύεται η παραγωγή Μονεμβάσιου Τοπικού Οίνου.
Η απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου