Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Ο νόμος για την περιβαλλοντική ευθύνη στο υπουργικό συμβούλιο


Το σχέδιο νόμου για την εναρμόνιση της κοινοτικής οδηγίας που αφορά τις ποινικές ευθύνες σε όσους ρυπαίνουν το περιβάλλον συζητήθηκε στο υπουργικό συμβούλιο.

Σύμφωνα με την κοινοτική οδηγία, όσοι μολύνουν το περιβάλλον έρχονται αντιμέτωποι με βαριές ποινικές πράξεις σε βαθμό κακουργήματος που μπορεί να φτάσει μέχρι και ισόβια κάθειρξη και έχουν την κύρια ευθύνη για την αποκατάσταση της περιβαλλοντικής βλάβης.

Παράλληλα οι επιθεωρητές περιβάλλοντος θα έχουν αρμοδιότητες για την προανάκριση σε περιβαλλοντικά εγκλήματα.
Επίσης η κοινοτική οδηγία βάζει στόχους για την ανακύκλωση σε χαρτί, πλαστικό, μέταλλο και γυαλί που θα πρέπει να φτάσει στο 50% έως το 2020 ενώ η ανακύκλωση για τα υλικά κατεδαφίσεων θα πρέπει να φτάσει στο 70%.

Η Ελλάδα έχει «νομοθετική ιστορία» στην ποινική θωράκιση της προστασίας του περιβάλλοντος με το άρθρο 28 του ν.1650/1986 «για την προστασία του περιβάλλοντος «(Α’160), ενός νόμου-πλαισίου που εκδόθηκε κατ΄ επιταγή του άρθρου 24 του Συντάγματος του 1975. Με το νόμο αυτό εκφράστηκε η ανάγκη για σύγχρονους και αποτελεσματικούς θεσμούς στον κρίσιμο τομέα της περιβαλλοντικής προστασίας.

Η οδηγία για την ποινική προστασία του περιβάλλοντος αποσκοπεί στην καθιέρωση ενός ενιαίου ελάχιστου πλαισίου ποινικής προστασίας για ολόκληρη την ΕΕ, μέσω του οποίου είναι δυνατή η αποτελεσματικότερη προστασία του περιβάλλοντος, θεσπίζοντας παράλληλα κοινές αρχές και προσεγγίσεις για τα κράτη μέλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου