Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία μας - πώς να προστατευθούμε

Η επίδραση της οικονομικής κρίσης στην υγεία μας - πώς να προστατευθούμε 
 
Ο εγκέφαλος διαθέτει και «ενεργοποιεί» το έμφυτο όπλο του άγχους ως αντίδραση σε κάτι που θα το θεωρήσει ως «απειλή» απέναντι στη ζωή μας. Εχει επομένως τη δυνατότητα να αντιδράσει απέναντι στον κίνδυνο απόλυσής μας από την εργασία με παρόμοιο τρόπο που θα αντιδρούσε, αν βρισκόμασταν αντιμέτωποι με ένα επικίνδυνο φίδι που θα βλέπαμε μπροστά μας.

Η οικονομική κρίση κατά κάποιον ανάλογο τρόπο απειλεί και αυτήν την επιβίωσή μας και την επιβίωση των παιδιών μας, τα οποία το ένστικτό μας επιτάσσει να προστατέψουμε. Ενα παρατεταμένο και οξύ άγχος που θα βιώσουμε, καθώς δεν μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε, οδηγεί σιγά-σιγά σε «απόσυρση» από την πάλη για επιβίωση και παθητικότητα, αφού νιώθουμε ανίκανοι να αντιδράσουμε.
Μπορεί να οδηγήσει σε μελαγχολία, δυσθυμία, κατάθλιψη και ψυχοσωματικά συμπτώματα. Κατά την περίοδο των γιορτών όλα τα παραπάνω εντείνονται και ο ψυχικός μας κόσμος καταθλίβεται εντονότατα.

«Με όλη αυτήν την κατάσταση των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί υποκινούνται διάφορα συναισθήματα και συμπεριφορές στους ανθρώπους Στην αρχή, υπάρχει η ελπίδα στον άνθρωπο ότι τα μέτρα δεν θα εφαρμοσθούν ή ότι δεν θα τον επηρεάσουν ή ότι τελικά κάτι θα αλλάξει. Μετά, περνάμε στη συνειδητοποίηση. Εκεί αρχίζει η αντίδραση που μπορεί να έχει οργή, βία, επιθετικότητα ή προσαρμοστικές κινήσεις από κάποιους.
Πολλά ζητήματα τα οποία είτε ήταν σε λανθάνουσα κατάσταση είτε υπήρχαν ως προδιάθεση φτάνουν στην επιφάνεια. Ερχόμαστε αντιμέτωποι με λανθασμένες επιλογές, αποτυχημένες σχέσεις ή γάμους, δηλαδή την πηγή του προβλήματος. Εκεί αρχίζουν τα δύσκολα. Εκδηλώνονται νευρώσεις, καταθλίψεις, κρίσεις πανικού, φοβίες και φυσικά έχουμε σωματοποιήσεις στο πεπτικό, το αναπνευστικό κ.λπ.» αναφέρει η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Χρυσούλα Σταύρου.


ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΥΓΙΕΙΣ ΚΑΙ ΙΣΟΡΡΟΠΗΜΕΝΟΙ

Η αλήθεια λοιπόν είναι ότι σε όλα αυτά που συμβαίνουν γύρω μας και πάνω μας αντιδρούμε όπως σε μια κατάσταση πένθους.

«Η απελπισία που νιώθει κάποιος είναι δικαιολογημένη, αλλά το πώς αντιδρούμε έχει να κάνει με τις πεποιθήσεις μας. Το παράδοξο είναι πως με το να κατανοήσουμε τι είναι αυτό που δεν μπορούμε να αλλάξουμε μπορούμε αντίστοιχα να αποδεχτούμε τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε μέχρις ενός σημείου να ελέγξουμε τη ζωή μας.
Εφόσον κάποιες συνθήκες δεν αλλάζουν, πρέπει να βρούμε τους τρόπους να είμαστε καλά, υγιείς και ισορροπημένοι μέσα σε αυτές» υποστηρίζει η κλινική ψυχολόγος DPsych δρ Αρτεμις Ξανθάκη.

Για να βρούμε λοιπόν την αυτοπεποίθηση, την αισιοδοξία, την πίστη στον εαυτό μας και στις δεξιότητές μας ίσως χρειάζεται και η βοήθεια της αυτοανάλυσης ή ακόμα και της ψυχοθεραπείας. Η οικονομική κρίση λοιπόν μπορεί να γίνει μια θαυμάσια ευκαιρία ωφέλιμης διαπαιδαγώγησης για τα παιδιά, που σιγά-σιγά θα μάθουν μαζί μας να αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες. Χρήσιμος κώδικας στην αντιμετώπιση των δυσκολιών αποδεικνύεται για άλλη μία φορά η επικοινωνία.

«Οσο περνάμε δυσκολίες ωριμάζουμε και θέλουμε να καταλάβουμε περισσότερο τον εαυτό μας και τις αντιδράσεις μας. Μπορούμε να επαναπροσδιορίσουμε τις πραγματικές ανάγκες μας φυσικές ή και ψυχολογικές και να ανταποκριθούμε αποτελεσματικά. Σκεφτείτε ότι όλοι έχουμε τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα αντί να τα αγνοούμε, αρκεί να μάθουμε τρόπους για να τα λύνουμε. Η θετική σκέψη μπορεί να μας δώσει αποδοτικότερες λύσεις» λέει η δρ Χαρά Νομικού.

Η δύναμη της αγάπης

Ευκαιρία για να δείξουμε την αγάπη μας είναι βεβαίως τα Χριστούγεννα. Μόνο που πρέπει να ξέρουμε ότι η αγάπη δεν φαίνεται στα δώρα, ούτε καν στα λόγια. Η αγάπη είναι αυτό το κάτι που μόνο να αισθανθούμε μπορούμε.
Που γεμίζει τον συναισθηματικό μας κόσμο. Μοιράζεται, πολλαπλασιάζεται, αποδεικνύεται με τα έργα και προορίζεται για ανταλλαγή δώρων μεταξύ ατόμων με στενούς οικογενειακούς δεσμούς, δεσμούς έρωτα ή φιλίας. Και αυτή είναι το αντίδοτο στην κρίση και το φάρμακο στο άγχος μας. Χαρίστε κάτι από αυτά που έχετε με αγάπη. Ετσι, και άλλους θα ανακουφίσετε και θα νιώσετε πληρότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου