Τετάρτη 3 Μαΐου 2017

Greenpeace: Για να αποσυντεθεί ένα πλαστικό μπουκάλι απαιτούνται 500 χρόνια!

Greenpeace: Για να αποσυντεθεί ένα πλαστικό μπουκάλι απαιτούνται 500 χρόνια!

Καλεί τους Έλληνες να υπογράψουν επιστολή προς τον Σωκράτη Φάμελλο ενόψει της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία

Κάλεσμα στους Έλληνες να υπογράψουν επιστολή προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Φάμελλο για την καταπολέμηση της ρύπανσης της θάλασσας από πλαστικά ενόψει της διαμόρφωσης του ευρωπαϊκού Σχεδίου Δράσης για την Κυκλική Οικονομία απευθύνει η οργάνωση Greenpeace.

Σύμφωνα με την οργάνωση μέχρι τον Ιούνιο του 2017 αναθεωρούνται τρεις Οδηγίες που ρυθμίζουν τη διαχείριση των πλαστικών απορριμμάτων.

Όπως επισημαίνεται στην Ελλάδα από τους 180.000 - 300.000 τόνους πλαστικής συσκευασίας που παράγονται ετησίως (ενώ το σύνολο της ετήσιας ζήτησης σε πλαστικό υπολογίζεται κοντά στους 500.000 τόνους), μόλις ένα μικρό ποσοστό από αυτήν την ποσότητα ανακυκλώνεται εξαιτίας της ανεπάρκειας του συστήματος διαχείρισης απορριμμάτων και της απουσίας ενός θεσμικού πλαισίου που αποθαρρύνει την παραγωγή και ζήτηση πλαστικού μίας χρήσης.

Και όλα αυτά ενώ ο χρόνος για να αποσυντεθεί ένα πλαστικό μπουκάλι είναι τα 500 έτη!


Συνολικά υπολογίζεται ότι περίπου 4,8 - 12,72 εκατομμύρια τόνοι πλαστικού καταλήγουν κάθε χρόνο στους ωκεανούς. Με το 94% αυτού του πλαστικού να παραμένει στον βυθό, είναι πασιφανές ότι το πρόβλημα που παρατηρείται κάθε χρόνο στις παραλίες δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου. 

Σύμφωνα με μελέτες υπολογίζεται ότι στη Μεσόγειο επιπλέουν 1.455 τόνοι πλαστικού, ενώ πλαστικά σκουπίδια έχουν εντοπιστεί σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του βυθού της, από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα μεγαλύτερα βάθη της και σε όλο το μήκος της ακτογραμμής της, καθιστώντας την μία από τις πιο ρυπασμένες περιοχές του κόσμου. 

«Τα πλαστικά αντικείμενα μιας χρήσης, αν και χρησιμοποιούνται για ελάχιστα λεπτά παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες, ακόμη και για εκατοντάδες ή και χιλιάδες χρόνια. Ο τρόπος με τον οποίον αξιοποιούμε αυτόν τον πολύτιμο πόρο αποτελεί μια τεράστια πληγή τόσο για την οικονομία μας, όσο και για το φυσικό μας περιβάλλον. Απαιτείται μια ριζική αναθεώρηση των καταναλωτικών μας συνηθειών, αλλά και των πολιτικών αποφάσεων που χρειάζονται για τη δημιουργία μιας οικονομίας όπου η αξία των προϊόντων και των υλικών θα διατηρείται εντός της οικονομίας για όσο το δυνατόν περισσότερο»,
δήλωσε ο Άλκης Καφετζής, υπεύθυνος της εκστρατείας για το θαλάσσιο περιβάλλον στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου