Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2017

ΥΨΗΛΑ ΤΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΤΟΞΙΚΟΥ ΥΔΡΑΡΓΥΡΟΥ ΣΤΑ ΨΑΡΙΑ

Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία από την αύξηση υδραργύρου

Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία από την αύξηση υδραργύρου
Στο κόκκινο αναμένεται να βρεθούν στο μέλλον πολλά προϊόντα της διατροφικής μας αλυσίδας λόγω της κλιματικής αλλαγής και της σοβαρής επίπτωσης της σε αυτήν, καθιστώντας τα επικίνδυνα για την υγεία.
Έρευνα που έγινε από ομάδα επιστημόνων του πανεπιστημίου στην πόλη Ούμεο (Umea) της Σουηδίας και η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «Science Advances», επισημαίνει ότι η κλιματική αλλαγή πιθανόν να αυξήσει μέχρι και επτά φορές τα επίπεδα τοξικού υδραργύρου στα ψάρια στη Βόρεια Ευρώπη, ενώ αντίθετα στη Νότια Ευρώπη τα επίπεδα μπορεί να μειωθούν.
Όπως ανέφεραν Σουηδοί και Αμερικανοί επιστήμονες που έλαβαν μέρος στη μελέτη, η αύξηση των βροχοπτώσεων αυξάνει συγχρόνως και την ποσότητα των οργανικών υλικών που φτάνουν από τη στεριά στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να αυξάνονται τα επίπεδα υδραργύρου.
Σοβαρή απειλή για τη δημόσια υγεία από την αύξηση υδραργύρου
Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο υδράργυρος αποτελεί ένα από τα τοξικά μέταλλα το οποίο έχει χαρακτηριστεί από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, ως μία από τις σημαντικότερες απειλές για τη δημόσια υγεία, καθώς μπορεί να προκαλέσει παράλυση και νοητική στέρηση στα παιδιά, να καταστρέψει το ανοσοποιητικό μας, να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα σε νεφρούς, πνεύμονες, μάτια και δέρμα, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και πεπτικά προβλήματα.
Όπως αναφέρουν οι ερευνητές, μια πιθανή αύξηση του τοξικού υδραργύρου στις θάλασσες θα έχει ως επίπτωση την αύξηση του μετάλλου στον οργανισμό των ψαριών και κατ’ επέκταση στον ανθρώπινο οργανισμό μέσω της διατροφικής αλυσίδας.
Οι επιστήμονες κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου καθώς, όπως λένε, όσο αυξάνεται η θερμοκρασία στον πλανήτη τόσο περισσότερα τοξικά υλικά καταλήγουν σε θάλασσες, ποτάμια και λίμνες, με αποτέλεσμα να αναπτύσσονται βακτήρια.
Διατροφική υπεροχή
Η τακτική κατανάλωση ψαριών έχει συνδεθεί με μια σειρά από οφέλη για την υγεία, καθώς αποτελούν την καλύτερη πηγή πρωτεϊνών. Η περιεκτικότητά τους σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα έχει αποδειχθεί ότι έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες, ιδιαίτερα για τον καρκίνο του μαστού, του παχέος εντέρου και του προστάτη. Η τακτική κατανάλωση ψαριών μειώνει επίσης τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και στηθάγχης, αυξάνει το επίπεδο της καλής χοληστερόλης στο αίμα, μειώνοντας τους θρόμβους αίματος και τη φλεγμονή.

Ωστόσο, υπάρχει και η αρνητική πλευρά της υπόθεσης: κάποια ψάρια περιέχουν υδράργυρο, ένα μέταλλο που βλάπτει την καρδιά, τα νεφρά και το συκώτι.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οργανισμό ΕΡΑ (Environmental Protection Agency), ο άνθρωπος δεν πρέπει να παίρνει πάνω από 0,1 mg υδραργύρου την ημέρα ανά κιλό σωματικού βάρους.
Για παράδειγμα, μια γυναίκα 60 κιλών δεν πρέπει να παίρνει πάνω από 42 mg υδραργύρου την εβδομάδα.
Ο ξιφίας όμως έχει 1,8 mg υδράργυρο ανά γραμμάριο, οπότε αν κάποιος φάει μια μερίδα 150 γραμμαρίων πρέπει ν' αφήσει να περάσει τουλάχιστον ένας μήνας πριν καταναλώσει ξανά ψάρια.

Ο φρέσκος τόνος που έχει υδράργυρο 0,93 mg ανά γραμμάριο μπορεί να τρώγεται το πολύ δύο φορές τον μήνα και η ιππόγλωσσα που έχει 0,31 mg ανά γραμμάριο μια φορά την εβδομάδα. Δεν είναι πάντως όλα τα ψάρια μολυσμένα με ψευδάργυρο. Οι σαρδέλες, ειδικά οι μικρές, περιέχουν πολύ λίγο υδράργυρο και συγχρόνως πολλά ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Ένα άλλο ψάρι που περιέχει πολλά ω-3 λιπαρά και λίγο υδράργυρο είναι ο σολομός. Αυτό καθιστά τις σαρδέλες και τον σολομό από τα πιο υγιεινά ψάρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου