Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2017

Αφετηρία επιχειρείν οι αυτόχθονες φυλές κατά τη νέα περίοδο

Μπίκας Αλέξανδρος
Ισχυρό κίνητρο για όσους συνεχίζουν να εκτρέφουν αγροτικά ζώα αυτόχθονων φυλών που απειλούνται µε εξαφάνιση συνιστά το χρηµατοδοτικό πλαίσιο του Μέτρου 10, του νέου Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης (2014-2020). Πρόγραµµα που αναµένεται να ξεκινήσει µετά τον Αύγουστο του 2017, οπότε και λήγει το υπάρχον, που άρχισε να τρέχει το 2012.

Πλεονέκτημα για τα ζώα ντόπιων φυλών η μεγάλη ανθεκτικότητά τους στην κλιματική αλλαγή και στις ασθένειες που χτυπούν τα ξένα

Ο συνδυασµός της αρκετά υψηλής ενίσχυσης, η οποία ξεκινά από τα 215 και 232 ευρώ για χοίρους και αιγορόβατα αντίστοιχα, για να φτάσει τα 333 και 350 ευρώ για βοοειδή και άλογα αντίστοιχα ανά Ζωική Μονάδα, της ποικιλίας των ενισχυόµενων φυλών και το γεγονός ότι τα εν δυνάµει επιλέξιµα είδη χρειάζονται σαφώς µικρότερες φροντίδες, σε σύγκριση µε τα συµβατικά, φαντάζουν από µόνα τους δελεαστικά για τους παραγωγούς, που επιµένουν σε τέτοιες µορφές κτηνοτροφίας.

Πρόσθετο λόγο ενασχόλησης αποτελεί, ιδιαίτερα για τους «ροµαντικούς» του είδους, η ανάγκη διάσωσης και αξιοποίησης των παραγωγικών αυτών φυλών, καθώς, όπως σηµειώνει έµπειρος εκτροφέας τους αφενός, τα ζώα αυτά και µόνον αυτά είναι σε θέση να αξιοποιήσουν τον φτωχό σε µάζα, αλλά πλούσιο σε περιεχόµενο ελληνικό βοσκότοπο, οδηγώντας τη χώρα σταδιακά σε απεξάρτηση από την ανάγκη εισαγωγών σόγιας, δηµητριακών, γενετικού υλικού κ.λπ. Αφετέρου «τα ζώα αυτά είναι τα µόνα που θα µπορέσουν να αντεπεξέλθουν στην κλιµατική αλλαγή, η οποία πλέον, δεν είναι προ των πυλών αλλά εντός των τειχών».

Να σηµειωθεί πως η συγκεκριµένη ∆ράση, όπως αναφέρεται στο τελικό κείµενο του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης, το οποίο εγκρίθηκε, έχει στόχο «τη στήριξη των κτηνοτρόφων που εκτρέφουν απειλούµενες αυτόχθονες φυλές αγροτικών ζώων».


«Μειονέκτηµα των αυτόχθονων φυλών που κινδυνεύουν µε εξαφάνιση, είναι οι χαµηλές τους αποδόσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσµα την απώλεια εισοδήµατος για τους εκτροφείς τους. Έτσι, οι εκτροφείς συχνά προβαίνουν στην αντικατάσταση των φυλών αυτών µε άλλες πιο αποδοτικές φυλές ή σε ανεξέλεγκτες διασταυρώσεις µε σκοπό την αύξηση των αποδόσεων. Συνεπώς, η οικονοµική στήριξη µέσω της δράσης αποτελεί βασικό κίνητρο για τη διατήρηση των ζώων των φυλών αυτών αφού αναπληρώνει την ως άνω αναφερόµενη απώλεια εισοδήµατος», επισηµαίνεται χαρακτηριστικά στο εγκεκριµένο Πρόγραµµα Αγροτικής Ανάπτυξης, στο σχετικό Μέτρο του οποίου, παρεµπιπτόντως, κυνηγά τελευταία να περιληφθεί και ο ελληνικός ποιµενικός σκύλος, ζώο που απειλείται µε αφανισµό, όντας όµως άκρως απαραίτητο για όσους διατηρούν αγροτικές και κτηνοτροφικές εκµεταλλεύσεις.

Άλλο µπάτζετ για «Γενετικούς»
Ξέχωρο µπάτζετ ενίσχυσης, όχι για τους κτηνοτρόφους, αλλά για αναγνωρισµένους φορείς αναπαραγωγής καθαρών φυλών προβλέπει η ∆ράση 10.2.1, µε θέµα: «Γενετικοί Πόροι στην κτηνοτροφία», του Υποµέτρου 10.2, Μέτρο 10, του Προγράµµατος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Οι ενισχύσεις, της εν λόγω ∆ράσης, µε τα αµφισβητούµενα από αρκετούς γνώστες του χώρου αποτελέσµατα, κυµαίνονται µεταξύ των 22 ευρώ το κεφάλι (αίγες), έως και 200 ευρώ το κεφάλι (ιπποειδή).

Δείτε εδώ αναλυτικά τον 4σέλιδο φάκελο της Agrenda από το φύλλο 577. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου