Τρίτη 5 Ιουλίου 2016

Να καταστεί η περιοχή των Τρικκαίων «πράσινος δήμος» 

550_334_23875.jpg

Να καταστεί η περιοχή των Τρικκαίων «πράσινος δήμος» στοχεύει η δημοτική αρχή, καθώς θα αρχίσει να μειώνει σταδιακά τις ενεργειακές απαιτήσεις μέχρι 25%, υλοποιώντας ή σχεδιάζοντας συγκεκριμένα προγράμματα.


Πρόκειται για το γενικό συμπέρασμα της μελέτης που διεξαγάγει το ΚΑΠΕ (Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας) στο Δήμο Τρικκαίων, στο πλαίσιο του έργου InSmart (Integrative Smart City Planning – Ολοκληρωμένος Σχεδιασμός Έξυπνων Πόλεων), στο οποίο ο Δήμος συμμετέχει μέσω της ΔΕΥΑΤ.
 
Σύμφωνα με τα συμπεράσματα της μελέτης, ο Δήμος μειώνει την ενεργειακή του απόδοση, με τρεις τρόπους.


Πιο συγκεκριμένα, οι δράσεις που έχει αναλάβει συστηματικά, είναι οικονομικά βιώσιμες και μειώνουν τις ενεργειακές απαιτήσεις της πόλης σε επίπεδα κοντά στο 10%.

Αυτές είναι, η διαμόρφωση χώρων πρασίνου, η επέκταση των ποδηλατοδρόμων και η μείωση των θέσεων στάθμευσης. Επίσης, ο Δήμος Τρικκαίων κινείται συστηματικά στην αντικατάσταση των λαμπτήρων με LED, γεγονός που θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση της τάξης του 70% των σημερινών απαιτήσεων, με επίπτωση στις ανάγκες της πόλης της τάξης επιπλέον 10%.

Ταυτοχρόνως, γίνεται αποτύπωση των πλέον ενεργοβόρων πηγών της πόλης, που είναι τα κτήρια και ο οδικός φωτισμός.

Τέλος, ακόμη κι αν αναβαθμιστεί ενεργειακά το σύνολο των δημοτικών κτηρίων, η επίπτωση είναι μικρή της τάξης του 2-5%.

Για να υπάρξει αποτέλεσμα, θα πρέπει να αναβαθμιστεί ενεργειακά το σύνολο των κατοικιών και κυρίως αυτών που κτίστηκαν μεταξύ 1950 και 1970.


Αυτό, βέβαια, απαιτεί ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση και των πολιτών, τονίζεται από το Δήμο Τρικκαίων.
 
Άλλο ένα 30% εξοικονόμησης για το σύνολο της πόλης, θα υπάρξει όταν αρχίσει η υλοποίηση έργων που ήδη διερευνώνται από τον Δήμο Τρικκαίων.


Αυτά αφορούν στην παραγωγή ενέργειας από επιφανειακά ύδατα και φράγματα, καθώς και στη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Απαιτείται, βεβαίως, προσεκτικός σχεδιασμός, καθώς έχουν υψηλό κόστος κατασκευής, σημειώνεται επίσης από τη δημοτική αρχή.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου