Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016

Με πιστοποίηση ντόπιων φυλών παρασκευή φέτας

Πανάγος Γιάννης |  14/06/2016 - 02:49 μμ

Νέες πιο αυστηρές διαδικασίες για την πιστοποίηση της φέτας, με πρώτο βήμα την υποχρεωτική βεβαίωση από ζωοτέχνη ή κτηνίατρο ότι το τελικό προϊόν, δηλαδή η φέτα, παράγεται από αιγοπρόβειο γάλα αποκλειστικά και μόνο ντόπιων φυλών, προτείνει ο καταξιωμένος καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου και Πρόεδρος της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας (ΕΖΕ) Γιώργος Ζέρβας.

Σύμφωνα με μελέτη του ΓΠΑ ο κλάδος της ζωικής παραγωγής με τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και το μικρότερο ρίσκο επένδυσης είναι η αιγοπροβατοτροφία, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη φέτα.Σύμφωνα με μελέτη του ΓΠΑ ο κλάδος της ζωικής παραγωγής με τις περισσότερες πιθανότητες επιβίωσης και το μικρότερο ρίσκο επένδυσης είναι η αιγοπροβατοτροφία, γεγονός που αποδίδεται κατά κύριο λόγο στη φέτα.

Το θέμα απασχόλησε Επιστημονική Ημερίδα της ΕΖΕ που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 14 Ιουνίου στα Γιάννενα με στόχο την προαγωγή της επιστημονικής γνώσης στους τομείς της Βελτίωσης, της Διατροφής, της Αναπαραγωγής και της Εκτροφής των αγροτικών-παραγωγικών ζώων μέσω της έρευνας, του πειραματισμού και των εφαρμογών στην πράξη.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγο καιρό και πολύ πριν προκύψει θέμα δυνατότητας της Νότιας Αφρικής (κατόπιν συμφωνίας με την Ε.Ε.) να διαθέτει στην αγορά προϊόν με το όνομα φέτα, σε άρθρο του κ. Ζέρβα το οποίο φιλοξένησε το AgroNews και η Agrenda, τονίζονταν ο κίνδυνος εκφυλισμού της ταυτότητας της φέτας που παράγει η χώρα μας, καθώς στο θέμα των φυλών, ήρθε να προστεθεί και η εισαγωγή πρόβειου γάλακτος, αρχικά από την Σαρδηνία.  

Ο χαιρετισμός του Πρόεδρου της Ε.Ζ.Ε., καθηγητού Γεωργίου Ζέρβα
Σας καλωσορίζω στην Επιστημονική Ημερίδα που οργανώθηκε από την Ελληνική Ζωοτεχνική Εταιρεία με θέμα «Διατήρηση και Διαχείριση Ζωικών Γενετικών Πόρων: αναγκαιότητα και επένδυση ταυτόχρονα».
Μεταξύ των βασικών σκοπών της Ελληνικής Ζωοτεχνικής Εταιρείας προέχουσα θέση έχει η προαγωγή της επιστημονικής γνώσης στους τομείς της Βελτίωσης, της Διατροφής, της Αναπαραγωγής και της Εκτροφής των αγροτικών-παραγωγικών ζώων μέσω της έρευνας, του πειραματισμού και των εφαρμογών στην πράξη. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού η Ε.Ζ.Ε. οργανώνει αφενός το Ετήσιο Επιστημονικό της Συνέδριο, αφετέρου στο πλαίσιο της Zootechnia Συμπόσια και Ημερίδες, όπως η σημερινή, για την ανάπτυξη της Ζωικής Παραγωγής γενικότερα.

Σε προηγούμενο Επιστημονικό Συνέδριο της Εταιρείας που πραγματοποιήθηκε στη Φλώρινα τον Οκτώβριο του 2014, είχε οργανωθεί συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με θέμα «Αξιολόγηση και αξιοποίηση ελληνικών φυλών αιγοπροβάτων» με συμμετοχή των πλέον ειδικών επιστημόνων της χώρας μας στο εν λόγω αντικείμενο. Από τη διεξαχθείσα αυτή συζήτηση προέκυψαν προβληματισμοί, διαπιστώσεις και ερωτήματα που απαιτούν άμεσες και ουσιαστικές απαντήσεις και εφαρμόσιμες λύσεις.

Μία πραγματική διαπίστωση είναι ότι τα τελευταία 2-3 χρόνια υπάρχει μία στροφή προς την επιχειρηματική επένδυση στην κτηνοτροφία και ιδιαίτερα στα μικρά μηρυκαστικά. Στην προσπάθεια αυτή οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό δίλημμα: ποια φυλή να επιλέξουν - ελληνική ή εισαγόμενη; Και από τις ελληνικές ποια φυλή; Θεωρούμε ότι η εκτροφή ζώων που στο ελληνικό περιβάλλον γενικότερα, αλλά και στις επιμέρους περιοχές και συνθήκες της χώρας μας, αποδίδουν σε μόνιμη βάση το μέγιστο της παραγωγής τους αποτελεί θεμελιώδη επιλογή για την επίτευξη του στόχου αυτού και η Γενετική Βελτίωση έχει τον πρώτο λόγο σ’ αυτό.

Το συγκεκριμένο έργο είναι επείγον και δεν επιδέχεται περαιτέρω καθυστέρηση γιατί οι επιπτώσεις από λάθος αποφάσεις και ενέργειες θα είναι ολέθριες και μακροχρόνιες για τη ζωική παραγωγή της χώρας μας, με σημαντικές κοινωνικοοικονομικές συνέπειες. Γι’ αυτό καλέσαμε τους πλέον ειδικούς επιστήμονες που ασχολούνται, θεωρητικά και πρακτικά, με το εν λόγω θέμα για να ακούσουμε τις απόψεις τους και να υποβάλουμε, επίσημα πλέον, στην Πολιτεία συγκεκριμένες προτάσεις, η οποία βέβαια εν πολλοίς θα έχει και την ευθύνη υλοποίησης.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου