Τρίτη 19 Απριλίου 2016

Στροφή στην ανακύκλωση! Αύξηση 10% με 488 χιλιάδες τόνους υλικών το 2015

Στροφή στην ανακύκλωση! Αύξηση 10% με 488 χιλιάδες τόνους υλικών το 2015
Με 140.000 μπλε κάδους να δίνουν το παρών στις γειτονιές των Δήμων και τους Έλληνες πολίτες να συμμετέχουν όλο και πιο συστηματικά, φαίνεται να έχει γίνει εντυπωσιακή στροφή στην ανακύκλωση. Οι αριθμοί το δείχνουν ξεκάθαρα. Μόνο το 2015 συγκεντρώθηκαν 488 χιλιάδες τόνοι υλικών συσκευασίας και χαρτιού εντύπων (μαζί με τις λοιπές πηγές ανακύκλωσης), με την ανακύκλωση να παρουσιάζει αύξηση 10% μέσα σε έναν χρόνο.
Το θετικό αποτέλεσμα είναι ακόμα πιο εντυπωσιακό αν αναλογιστεί κανείς πως σημειώθηκε αύξηση της ανακύκλωσης σε μια χρονιά που τα απόβλητα συσκευασίας στη χώρα μειώθηκαν κυρίως εξαιτίας της συνεχιζόμενης πτωτικής πορείας της κατανάλωσης.
Τα δεδομένα αυτά καταδεικνύουν πως η Ανακύκλωση έχει γίνει μέρος της καθημερινότητας των πολιτών, με την Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης (ΕΕΑΑ) να ενισχύει συνεχώς τις δράσεις της. Τα έργα ανακύκλωσης της ΕΕΑΑ καλύπτουν πλέον σχεδόν το 92% του πληθυσμού της χώρας μέσα από τη συνεργασία της με 296 Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης στους οποίους εκτός από τους μπλε κάδους έχουν παραδοθεί και 474 ειδικά οχήματα συλλογής ανακυκλώσιμων υλικών. Αντίστοιχα, σημαντική είναι η πρόοδος στην ανάπτυξη του Μπλε Κώδωνα, που αφορά αποκλειστικά στην ανακύκλωση γυάλινης συσκευασίας, με την εξυπηρέτηση κυρίως σημείων και περιοχών με επαγγελματικές δραστηριότητες όπου καταναλώνονται προϊόντα σε γυάλινη συσκευασία. Συγκεκριμένα, 3.700 κώδωνες είναι τοποθετημένοι στο δημόσιο χώρο, σε συνεργασία με 160 δήμους, εξυπηρετώντας περίπου 11.500 επιχειρήσεις ενώ 1.600 κώδωνες βρίσκονται σε ιδιωτικούς χώρους επιχειρήσεων του κλάδου εστίασης - διασκέδασης- ξενοδοχειακές μονάδες κλπ. Παράλληλα, μετά την "ψήφο" των πολιτών, η ΕΕΑΑ έχει και την υποστήριξη της επιχειρηματικής κοινότητας της χώρας, με τις συμβεβλημένες με το Σύστημα επιχειρήσεις να φτάνουν πλέον τις 1.870.


Τα πολύ θετικά αποτελέσματα της προηγούμενης χρονιάς, αποτελούν ιδιαίτερα ελπιδοφόρο και ενθαρρυντικό μήνυμα για τη δραστηριότητα της ΕΕΑΑ. Η αύξηση κατά 10% των αποτελεσμάτων του 2015 σε σχέση με το 2014, που σημειώθηκε έπειτα από πέντε έτη οικονομικής ύφεσης με σοβαρές επιπτώσεις και στην ανακύκλωση, αποτελεί παράγοντα αισιοδοξίας, στον οποίο αξίζει όλοι να επενδύσουμε.
Το 2016 η ΕΕΑΑ στοχεύει στη διατήρηση της ανοδικής πορείας της ανακύκλωσης συσκευασιών μέσα από το σύστημα του Μπλε Κάδου, εξακολουθώντας με αυτό τον τρόπο να συμβάλει στην επίτευξη των Εθνικών Στόχων. Ειδικά για τη γυάλινη συσκευασία το δίκτυο του Μπλε Κώδωνα θα ενισχυθεί και θα επεκταθεί με σκοπό την εξυπηρέτηση ακόμα περισσότερων Δήμων. Παράλληλα οι δράσεις ενημέρωσης των πολιτών πρόκειται να συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς.
Με την πολύτιμη συνδρομή των ΟΤΑ, των επιχειρήσεων και των πολιτών εργαζόμαστε μεθοδικά προκειμένου να προωθήσουμε την ανακύκλωση συσκευασιών στην Ελλάδα, και να επιτύχουμε ακόμα περισσότερη ανακύκλωση την επόμενη χρονιά" δήλωσε ο γενικός διευθυντής της Ελληνικής Εταιρείας Αξιοποίησης Ανακύκλωσης Γιάννης Ραζής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου