Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2016

Η τοποφαγία

Η τοποφαγία

Η τοποφαγία αναφέρεται στην κατανάλωση διατροφικών προιόντων, φρέσκων φρούτων, λαχανικών αλλά και μεταποιημένων προιόντων της εγγύτερης περιοχής που διαβιούν οι κάτοικοι. Σήμερα, που έχουμε απομακρυνθεί από το παραδοσιακό τρόπο διατροφής και ακολουθούμε διατροφικές συνήθειες άλλων περιοχών του κόσμου, είμαστε αναγκασμένοι να τρώμε ταλαιπωρημένα προιόντα που έχουν ταξιδέψει χιλιάδες χιλιόμετρα, υποβαθμισμένης αξίας και γεμάτα συντηρητικά. Αναρωτηθείτε πόσο φρέσκο μπορεί να είναι ένα προιόν ακόμη και βιολογικό αν χαρακτηρίζεται, όταν έχει ταξιδέψει από την άκρη του Κόσμου. Έχουμε καλομάθει να θελουμε τομάτα και αγγουράκια τα Χριστούγεννα, αντί να επιμένουμε στα λάχανα και τα μαρούλια της εποχής.

Όμως, δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εποχικότητητα είναι βασικό στοιχείο της υγιεινής διατροφής και της τοποφαγίας. Έτσι, η βιολογική καλλιέργεια του λαχανόκηπου μας για παραγωγή φρέσκων εποχιακών λαχανικών αφενός και η αναζήτηση τοπικών διατροφικών προιόντων είναι δράσεις τοποφαγίας που μας επαναφέρουν τα ευεργετικά οφέλη της υγιεινής διατροφής και της αειφορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου