Δευτέρα 11 Ιανουαρίου 2016

Ηλεκτρική ενέργεια από χοιρινή κοπριά

Περισσότερες από 120 ελληνικές εταιρείες αξιοποιούν ενεργειακά τα απόβλητά τους


Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα ήδη από το 2010, αν και σε μικρότερη κλίμακα, μία χοιροτροφική μονάδα στο Καμποχώρι Ημαθίας παράγει και μεταπωλεί ενέργεια από απόβλητα χοιροστασίου και φυτικά υποπροϊόντα (φωτ. αρχείου).

Δύο εταιρείες εναλλακτικής ενέργειας συνεργάστηκαν με αμερικάνικη εταιρεία τροφίμων για την παραγωγή ανανεώσιμης ενέργειας από κοπριά χοίρων.
Οι υπερβολικές ποσότητες ζωικών αποβλήτων που παράγουν τα δύο εκατομμύρια γουρούνια της εταιρείας Smithfield Food θα αξιοποιηθεί προσλαμβάνοντας το βιοαέριο που απελευθερώνεται και αποθηκεύοντάς το για παραγωγή ενέργειας.
Τα ζώα στις εγκαταστάσεις της Smithfield είναι ικανά για την παραγωγή 62 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων φυσικού αερίου.
Η ανάδοχος εταιρεία Roeslein θα χρησιμοποιεί ένα υπάρχον σύστημα καθαρισμού για να αφαιρεί τις ακαθαρσίες και περιττές ουσίες, και στην περίπτωση που υπάρχει πλεόνασμα, θα καταστρέφεται σε ποσοστό 98 τοις εκατό μετά από ειδική ελεγχόμενη καύση.
Το έργο έχει προϋπολογισμό 120 εκατομμυρίων δολαρίων και βρίσκεται ήδη στο 50 τοις εκατό της κατασκευής του.


Σταθερή ανάπτυξη προγραμμάτων βιομάζας την τελευταία πενταετία στην Ελλάδα
Αξίζει να σημειωθεί πως στην Ελλάδα ήδη από το 2010, αν και σε μικρότερη κλίμακα, μία χοιροτροφική μονάδα στο Καμποχώρι Ημαθίας παράγει και μεταπωλεί ενέργεια από απόβλητα χοιροστασίου και φυτικά υποπροϊόντα.
Η εγκατάσταση, που κόστισε 1,3 εκατομμύρια ευρώ, παράγει ενέργεια 250 κιλοβατώρες, με λιγότερη από τη μισή να αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες της επιχείρησης.
Συνολικά στην Ελλάδα περισσότερες από 120 βιομηχανίες αξιοποιούν ενεργειακά τα απόβλητά τους, είτε από αστικά απορρίμματα και βιομάζα, είτε από άλλα φυτικά και δασικά υπολείμματα, όπως καυσόξυλα, πριονίδια, κουκούτσια και ελαιοπυρήνες, σύμφωνα με στοιχεία του 2012.
Μάλιστα από το 2009 βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη προγράμματα καλλιέργειας αγριαγκινάρας, μισχάνθου και ινώδους σόργου στην Κοζάνη, το Αμύνταιο και άλλες περιοχές της Μακεδονίας, για την ενεργειακή αξιοποίηση των φτηνών και αποδοτικών φυτών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου