Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου 2015

Ένα μικρό αυτάρκες περιβόλι για παραγωγή τροφής






Πόσα λαχανικά καλλιεργούμε ανά άτομο
Ο μέσος όρος ανά άτομο είναι ανάλογος με το πόσο μας αρέσει το συγκεκριμένο λαχανικό σαν τροφή και αν χρειαζόμαστε να το αποθηκεύσουμε. Ο ακόλουθος ερασιτεχνικός οδηγός είναι μία πρόταση για φρέσκιες, υγιεινές «κηπευτικές» ανάγκες διατροφής, προσαρμοσμένες ανά άτομο…



10-20 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένες καρδιές 12 μήνες +
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερες και σε μόνιμη θέση, γιατί είναι πολυετή και η καλλιέργειά τους δεν χρειάζεται νερό, ούτε λιπάσματα και καλλιεργητικές φροντίδες, επιπλέον τα φύλλα τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν σαν ζωοτροφή.



5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένα τουρσί 12 μήνες +



20-50 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένα 12 μήνες +
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερα, γιατί είναι άριστη τροφή και ο βολβός τους το χειμώνα διατηρείται με άμμο στο κελάρι μας.



10-20 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένα 12 μήνες +



15-40 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: ξηρά 12 μήνες +
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένα 12 μήνες +



50-100 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένα 12 μήνες +
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερα, γιατί είναι άριστη τροφή και ο βολβός τους το χειμώνα διατηρείται με άμμο στο κελάρι μας



Κολοκύθια-Κολοκύθες
2-4 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένα 12 μήνες+
Διάρκεια αποθήκευσης: οι κολοκύθες στο κελάρι 4-6 μήνες



5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: τουρσί 12 μήνες



Κουκιά
15-30 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: ξηρά 12 μήνες+
Φυτέψτε περισσότερα αν θέλετε και να αποθηκεύσετε ξηρά. Τα προτιμώ από τα μπιζέλια γιατί είναι πιο ανθεκτικά σαν καλλιέργεια και πρώιμα μαγειρεύονται όπως και τα χλωρά φασολάκια.



50-100 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: ξηρά 8 μήνες
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένα 12 μήνες+
Για χλωρά και ξερά μαζί υπολογίστε περίπου τα διπλάσια



5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: φρέσκα 4 μήνες στους 0-5 βαθμούς



5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: ξηρός 12 μήνες
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένος 12 μήνες +



2-5 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: ξηροί σπόροι 12 μήνες+
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερα και σε μόνιμη θέση, γιατί είναι πολυετή και η καλλιέργειά τους δεν χρειάζεται νερό, ούτε λιπάσματα και καλλιεργητικές φροντίδες.
Έχει και φαρμακευτικές ιδιότητες, προσελκύει τα ωφέλιμα έντομα στο χωράφι, για να μη πω για τα υπέροχα μαραθοπιτάκια…



15-20 φυτά ανά άτομο



5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένες 12 μήνες+
Φυτέψτε περισσότερες αν θέλετε να κάνετε πάστα. Οι άγουρες πράσινες που δεν προλαβαίνουν να ωριμάσουν γίνονται τηγανιτές ή τουρσί.



5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: 0-12 βαθμούς Κελσίου περίπου 6 μήνες
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένες, τουρσί 12 μήνες+



Μπιζέλια
25-50 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: ξηρά 12 μήνες+
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένα 12 μήνες+



15-30 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: στο κελάρι 4-5 μήνες



5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένες, τουρσί 12 μήνες+



1-2 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: ξηρές 12 μήνες+
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερες, γιατί είναι χρήσιμο φάρμακο σε ανθρώπους και φυτά.



10-20 φυτά ανά άτομο-Φυτέψετε παραπάνω αν φτιάχνεται σπανακόπιτες…
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένα 12 μήνες+



Σέσκλα
10-20 φυτά ανά άτομο
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερα (υπάρχουν και πολύχρωμα…) και σε μόνιμη θέση, γιατί είναι πολυετής και η καλλιέργειά τους δεν χρειάζεται νερό, ούτε λιπάσματα και καλλιεργητικές φροντίδες, ούτε σπαρσίματα, σκαψίματα κάθε χρονιά όπως το σπανάκι… Το βρίσκω και πιο ανθεκτικό στο καιρό και στις ασθένειες και πιο γλυκό στη γεύση…



5-10 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: κονσερβοποιημένα 12 μήνες +



20-50 φυτά ανά άτομο
Διάρκεια αποθήκευσης: ξηρά 8 μήνες
Εάν έχετε άφθονο χώρο προτείνω περισσότερα, γιατί είναι άριστη τροφή και αντιμικροβιακό φάρμακο σε ανθρώπους και φυτά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου