Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2015



«Εμφύλιος» για τα σκουπίδια στην πλάτη των πολιτών (που τα πετούν στους δρόμους)



Την επανεξέταση όλων των δρομολογούμενων έργων διαχείρισης απορριμμάτων με τη μέθοδο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα) ως προς τη συμμόρφωση του σχεδιασμού με την κοινοτική και εθνική νομοθεσία (ΕΣΔΑ 2015) αποφάσισε η κυβέρνηση.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος αναφέρει ότι θα επανεξεταστεί ο σχεδιασμός των έργων ΣΔΙΤ για τη διαχείριση των απορριμμάτων σε Πελοπόννησο, Ήπειρο, Σέρρες και Ηλεία (διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας) και ότι δεν θα προχωρήσουν τα σχέδια εκείνα που είναι ασύμβατα με τις αρχές και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου.

«Δεσμευόμαστε να συμβάλουμε χωρίς χρονοτριβή, στο πλαίσιο της αναθεώρησης των Περιφερειακών σχεδιασμών, σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους αυτοδιοικητικούς φορείς, στην χρηματοδότηση και υλοποίηση του νέων σχεδιασμών ολοκληρωμένης διαχείρισης αποβλήτων που θα προκύψουν,  με βάση τον σεβασμό στο Δημόσιο συμφέρον και το σύγχρονο ευρωπαϊκό περιβαλλοντικό κεκτημένο» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.


—Τι έλεγε η απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου για Πελοπόννησο και Ανατολική Μακεδονία
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Νοεμβρίου, το Ελεγκτικό Συνέδριο (ΕΣ) είχε ουσιαστικά «ανάψει» το «πράσινο φως» για την υπογραφή της ΣΔΙΤ διαχείρισης αποβλήτων στην Πελοπόννησο, ένα έργο προϋπολογισμού 160 εκατ. Ευρώ που προβλέπει τη διαχείριση ελάχιστου ετήσιου όγκου απορριμμάτων της τάξης των 150.000 τόνων.
Στο Ελεγκτικό Συνέδριο έχει κατατεθεί για έλεγχο και η σύμβαση του έργου ΣΔΙΤ απορριμμάτων στις Σέρρες  (σ.σ. ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου), προϋπολογισμού 40 εκατ. Ευρώ.
Το έργο κατακυρώθηκε τον Ιανουάριο του 2014 στην κοινοπραξία εταιρειών Archirodon-Intrakat-Envitec και είναι δυναμικότητας 63 χιλιάδων τόνων απορριμμάτων ετησίως.

Το σκεπτικό πίσω από την απόφαση του ΕΣ στην περίπτωση της Πελοποννήσου είναι ότι ο κ. Τσιρώνης δεν είχε τη δυνατότητα να ακυρώσει τους διαγωνισμούς διότι «η ανατροπή διαγωνιστικών διαδικασιών που έχουν ήδη ολοκληρωθεί με την ανακήρυξη οριστικού αναδόχου ανήκει στη νομοθετική εξουσία».

«Με άλλα λόγια, αυθαίρετα και χωρίς να βρίσκεται στο πεδίο της δικαιοδοσίας του, ο Γ.Τσιρώνης επιχείρησε να ακυρώσει το ΣΔΙΤ Πελοποννήσου, που έχει αναλάβει να υλοποιήσει η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, με βασική αρχή του ότι «τα απορρίμματα ανήκουν στους πολίτες και όχι στα εργολαβικά συμφέροντα»» ανέφερε το ΕΣ.

Επίσης, το ΕΣ δέχτηκε ότι τα πρόστιμα από τις 23 ενεργές και τις 58 ανενεργές παράνομες χωματερές της Πελοποννήσου που εξαμηνιαίως ανέρχονται σε 14,52 εκατ. Ευρώ δικαιολογούν την επιτάχυνση των συμβάσεων ΣΔΙΤ στην Πελοπόννησο.

Τέλος, το ΕΣ αποφαίνεται ότι το εθνικό σχέδιο Τσιρώνη (διαβάστε τι προβλέπει εδώκαταρτίστηκε κατά παράβαση της νομοθεσίας, διότι κατά παράβαση διατάξεων σειράς άρθρων νόμων (29Α- ν.1558/1985 κ.α.) δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε για το μέγεθος της δαπάνης που θα προκύψει σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού από την εφαρμογή του ούτε για τον τρόπο που η δαπάνη αυτή θα καλυφθεί.
Μοναδικοί χαμένοι σε όλοι αυτή την απόφαση είναι οι έλληνες πολίτες, που όμως δεν είναι άμοιροι ευθυνών εάν κρίνουμε από την θλιβερή κατάσταση στην οποία βρίσκονται μεγάλες και μικρές πόλεις, νησιά, χωριά και κωμοπόλεις της χώρας μας.
Η Ελλάδα είναι ένα απέραντο σκουπιδαριό.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου