Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Παρουσίαση για «πράσινα» πτηνοτροφεία στα Γιάννενα

Τσατσάκης Γιάννης

Hμερίδα στα Ιωάννινα θα πραγματοποιηθεί την Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015 και ώρα 19:00 στο Κέντρο Εκδηλώσεων στα Λιθαρίτσια Ιωαννίνων. Στα πλαίσια της ημερίδας θα παρουσιαστούν τα τελικά αποτελέσματα του καινοτόμου ερευνητικού έργου του Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ Ηπείρου, του Εθνικού Κέντρου Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Έρευνας & Τεχνολογίας Θεσσαλίας του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «Η ΠΙΝΔΟΣ», του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Άρτας και της εταιρίας Αφοί Εμμανουηλίδη, με τίτλο «Αποτίμηση τεχνικών και τεχνολογιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων» της δράσης «Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς & Τεχνολογικούς Τομείς του θεματικού τομέα Γεωργίας, Ζωικής Παραγωγής και Βιοτεχνολογίας».



Το πρόγραμμα με τίτλο «Αποτίμηση τεχνικών και τεχνολογιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων» συγκαταλέγεται μεταξύ των πρώτων από τις 580 προτάσεις που υποβλήθηκαν και έλαβε έγκριση  για χρηματοδότηση στο πλαίσιο της πρόσκλησης «Συνεργασία 2011», βάσει των αποτελεσμάτων που ανακοινώθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας.

Επικεφαλής ερευνητικός εταίρος είναι το Εθνικό Κέντρο Έρευνας & Τεχνολογικής Ανάπτυξης/ Ινστιτούτο Έρευνας & Τεχνολογίας Θεσσαλίας με υπεύθυνους τον καθηγητή κ. Πάνο Παναγάκη και τον ερευνητή κ. Θωμά Μπαρτζάνα και το πρώην Τμήμα Ζωικής Παραγωγής του ΤΕΙ Ηπείρου (νυν Τεχνολόγων Γεωπόνων) με υπεύθυνο τον καθηγητή κ. Γιάννη Σκούφο και συνεργαζόμενους το εργαστήριο Διατροφής της Κτηνιατρικής Σχολής του Α.Π.Θ., με υπεύθυνη την καθηγήτρια κ. Παναγιώτα Φλώρου-Πανέρη.

Στο 5% της αγροτικής οικονομίας αντιστοιχεί η ελληνική πτηνοτροφία 
Η πτηνοτροφία αποτελεί το δυναμικότερο τομέα της κτηνοτροφίας για τη χώρα μας εκφράζοντας το 5% της αγροτικής μας οικονομίας και το 10% της ζωικής παραγωγής, με τον αριθμό των πτηνών που εκτρέφονται να έχει αυξηθεί κατά 80% την τελευταία εικοσαετία. Επίσης, το ορνίθειο κρέας αποτελεί το μόνο κρέας με συνεχείς και σταθερούς ρυθμούς ανάπτυξης, τόσο στην Ε.Ε. όσο και παγκοσμίως και τους πιο αυξημένους ρυθμούς κατανάλωσης από τους Ευρωπαίους καταναλωτές. Ταυτόχρονα όμως, όπως κάθε παραγωγική δραστηριότητα του πρωτογενή τομέα, είναι μεγάλος ρυπαντής με την παραγωγή στερεών και υγρών αποβλήτων, όπως και υψηλός καταναλωτής ενέργειας.

Το πρόγραμμα «Πράσινο Κοτόπουλο» πραγματεύεται ένα αντικείμενο εξαιρετικής οικονομικής και κοινωνικής σημασίας για την Ελλάδα, ιδιαίτερα για την Ήπειρο, Περιφέρεια που διατηρεί τη μεγαλύτερη συγκέντρωση πτηνοτροφικών εγκαταστάσεων πανελλαδικά και παράγει περίπου ένα στα δύο κοτόπουλα που φτάνουν στο πιάτο μας.

Ο κύριος στόχος του προγράμματος είναι η μείωση της ρύπανσης και της κατανάλωσης ενέργειας από τη σύγχρονη πτηνοτροφία, ώστε να οδηγηθεί ένα τμήμα της σε διακριτή παραγωγή με πιστοποιημένη τη μεθοδολογία του μειωμένου περιβαλλοντικού αποτυπώματος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ
ΠΕΜΠΤΗ, 29 Οκτωβρίου 2015
Κέντρο Eκδηλώσεων Λιθαρίτσια Ιωαννίνων
19:00  Προσέλευση
19:15  Χαιρετισμοί – Έναρξη Ημερίδας
19:30 Διατροφικές τεχνικές και τεχνολογίες για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων
Γ. Σκούφος, Α. Τζώρα, Α. Τσίνας, Α. Καραμούτσιος, Ζ. Καλύβα, Γ. Μαγκλάρας, Κ. Φώτου, Μ. Φραντζής, Γ. Μπαλτογιάννης, Η. Γιάννενας, Π. Φλώρου- Πανέρη, Π. Παναγάκης
19:50 Διαμόρφωση εσωτερικού μικροκλίματος  πτηνοτροφείου
Δ. Φείδαρος, Κ. Μπαξεβάνου, Θ. Μπαρτζάνας, Δ. Παπαναστασίου, Ι. Σκούφος, Κ. Κίττας
20:10 Περιβαλλοντικό και ενεργειακό αποτύπωμα πτηνοτροφείου και μέθοδοι μείωσης αυτού 
Κ. Μπαξεβάνου, Δ. Φείδαρος, Θ. Μπαρτζάνας, Ι. Σκούφος, Δ. Παπαναστασίου, Κ. Κίττας
20:30 Η χρησιμοποίηση αιθέριων ελαίων αρωματικών φυτών της ελληνικής χλωρίδας για την αντιμετώπιση του οξειδωτικού στρες και τη βελτίωση της ποιότητας του ορνίθειου κρέατος
Η. Γιάννενας, Ε. Μπόνος, Γ. Σκούφος, Α. Τζώρα, Α. Τσίνας, Λ. Ντόβα, Α. Γαβριήλ, Μ. Φραντζής, Θ. Μπαρτζάνας, Κ. Μπαξεβάνου, Δ. Φείδαρος, Π. Φλώρου-Πανέρη, Π. Παναγάκης 
20:50 Συζήτηση-Τοποθετήσεις
21:15 Λήξη Ημερίδας

Σημειώνεται, τέλος, ότι το ερευνητικό πρόγραμμα  «Αποτίμηση τεχνικών και τεχνολογιών για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των πτηνοτροφείων» χρηματοδοτήθηκε από την Εθνική δράση «Συνεργασία 2011 - Συμπράξεις Παραγωγικών και Ερευνητικών Φορέων σε Εστιασμένους Ερευνητικούς και Τεχνολογικούς Τομείς» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ 2007-2013, από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό ταμείο) και Εθνικούς Πόρους (Γενική Γραμματεία Έρευνας Τεχνολογίας).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου