Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής στις 16 Οκτωβρίου. Και μόνο το γεγονός ότι η τροφή μας χρειάζεται μία παγκόσμια ημέρα, δείχνει ότι παγκοσμίως κάτι δεν πάει καθόλου καλά με το θέμα διατροφή, όπως και με ολόκληρο το διατροφικό μας σύστημα. Τα καλά νέα είναι ότι όλα διορθώνονται. Τα ακόμη καλύτερα είναι ότι ο καθένας μπορεί να συμμετέχει και η  καταλληλότερη μέρα για να ξεκινήσουμε είναι… σήμερα.
© Constantinos Stathias /Greenpeace

Πώς αλλάζει ο κόσμος με το δικό μου φαγητό; [Tweet it!] tweet  

Κάθε τροφή που επιλέγουμε περιέχει το περιβαλλοντικό αποτύπωμα που άφησε περνώντας από τα αναγκαστικά στάδια της παραγωγής, συσκευασίας, μεταφοράς, διανομής και μεταποίησής της. Μια απλή αρχή που μπορούμε να θυμόμαστε είναι ότι "ο,τιδήποτε είναι καλό για την υγεία μας είναι καλό για το περιβάλλον" (και το αντίστροφο!). Ο κόσμος αλλάζει τη στιγμή που αποφασίζουμε να συνδέσουμε αυτό που τρώμε με την υγεία του περιβάλλοντος και ολόκληρου του συστήματος μέσα από το οποίο προήλθε αυτό που επιλέξαμε να φάμε. Αυτό σημαίνει ότι επαναπροσδιορίζουμε τα κριτήρια με τα οποία επιλέγουμε τροφή και αλλάζουμε επιλογές. Αλλάζοντας επιλογές, αλλάζουμε τον κόσμο!

Πότε και πώς να αρχίσω;

Ξεκίνα σήμερα κιόλας (μέρα που ‘ναι). Διάλεξε μία από τις ιδέες παρακάτω ή συνδύασε περισσότερες από μία και ξεκίνα σήμερα κιόλας να αλλάζεις τον κόσμο αλλάζοντας τη διατροφή σου.

Πρώτα τα βασικά

Ιδέες για να επανασυνδεθούμε με την τροφή μας και να στραφούμε σε μια διατροφή φιλικότερη για το περιβάλλον (άρα και την υγεία μας) υπάρχουν πολλές και για όλα τα γούστα. Όμως πρώτα πρέπει να συμφωνήσουμε σε μερικά βασικά:
  • Το τι διαλέγουμε κάθε φορά να φάμε το αποφασίζουμε εμείς.
  • Οι διατροφικές μας συνήθειες είναι συνήθειες, άρα αλλάζουν.
  • Δεν χρειάζεται να αλλάξουμε τα πάντα από αύριο.

Μερικές ιδέες 

  • Φάε όλο το φαγητό σου…
Μην πετάς φαγητό. Το να περισσεύει φαγητό στην κατσαρόλα ή το πιάτο ή το ψυγείο και μετά να το πετάμε δεν είναι "αρχοντιά". Είναι σπατάλη. Πετώντας τροφή πετάς πόρους (χρόνος, ενέργεια, γη, νερό, κοκ) που χρειάστηκαν για να παραχθεί αυτό που ετοιμάζεσαι να πετάξεις. Ψώνιζε, μαγείρευε και γέμιζε το πιάτο σου μόνο με την ποσότητα που πρόκειται να φας. Ξέρεις ότι κάθε χρόνο πετιούνται 1,3 δισεκατομμύρια τόνοι τροφής, δηλαδή το 1/3 των τροφίμων που παράγονται παγκοσμίως;
  • Φύτεψε την τροφή σου
Το να φυτέψεις λίγα λαχανικά εποχής στον κήπο σου ή έστω μερικά μυρωδικά σε γλαστράκια στο μπαλκόνι είναι πιο εύκολο από ό,τι μπορεί αρχικά να ακούγεται και σίγουρα ο πιο πρακτικός τρόπος να συστηθείς από την αρχή με την τροφή σου. Επιπλέον όταν «ψωνίζεις» από τον κήπο σου αναγκαστικά τρέφεσαι με περισσότερα είδη εποχής και μην ξεχνάς: τα εποχικά βρίσκονται στο καλύτερο σημείο της διατροφικής τους αξίας. Ξέρεις ότι τριγύρω σου υπάρχουν χιλιάδες άνθρωποι (αρκετοί μάλιστα ζουν σε μεγάλα αστικά κέντρα) που προμηθεύονται την τροφή τους κατευθείαν από τον κήπο τους;


  • Ψώνισε από μικρούς παραγωγούς
Αν δεν νιώθεις έτοιμος να αρχίσεις να καλλιεργείς μόνος σου την τροφή σου (ή έστω τμήμα της) τότε προτίμησε να ψωνίζεις από αγορές παραγωγών ή κατευθείαν από αγρόκτημα. Η τροφή που προέρχεται από τοπικές μικρές πολυκαλλιέργειες είναι σίγουρα εποχική και δεν έχει υποστεί τις βλαβερές συνέπειες των χημικών φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται στις μεγάλες βιομηχανικές μονοκαλλιέργειες οι οποίες χωρίς χημικά δεν μπορούν πλέον να επιβιώσουν.
  • Ρώτα τα πάντα για το φαγητό σου
Όταν ψωνίζεις από μικρό παραγωγό μπορείς να διατυπώσεις τις απορίες σου απευθείας στον άνθρωπο που καλλιεργεί και προμηθεύει την τροφή σου. Μπορείς να τον ρωτήσεις τι κάνει για τα παράσιτα, τις ασθένειες ή η γονιμότητα του εδάφους του. Ξεκινώντας να ρωτάς από πού και πώς προέρχεται η τροφή σου, αποκτάς σταδιακά μια πιο ολοκληρωμένη γνώση της όλης διαδικασίας μεταφοράς του φαγητού από τη γη ως το τραπέζι σου. Και τελικά, τρώγοντας με μεγαλύτερη επίγνωση απολαμβάνεις το φαγητό σου περισσότερο.
  • Διάλεξε λιγότερο κρέας και περισσότερα λαχανικά
Μειώνοντας το κρέας από τη διατροφή σου συμβάλλεις στη μείωση σπατάλης φυσικών πόρων (νερό, γη, ενέργεια, κοκ) που απαιτούνται για την εκτροφή των ζώων. Επίσης συμμετέχεις στην αντιμετώπιση του πιο κρίσιμου περιβαλλοντικού προβλήματος της εποχής μας: των κλιματικών αλλαγών. Ξέρεις ότι η εκτροφή ζώων ευθύνεται για περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου από όσο ο τομέας των μεταφορών; Μείωσε την ημερήσια κατανάλωση κρέατος και μειώνεις τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.
Θες να συμμετέχεις στην προσπάθεια που συνεχώς μεγαλώνει; Αποδέξου την πρόκληση!