Τρίτη 1 Σεπτεμβρίου 2015



Σχεδόν όλα τα θαλασσοπούλια θα έχουν φάει πλαστικά ως το 2050

Έως και εννέα στα δέκα θαλασσοπούλια έχουν πλαστικό στο έντερό τους


Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Κρις Γουίλκοξ, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 80 τοις εκατό των ειδών θαλασσοπουλιών έχουν καταναλώσει πλαστικό, και το 90 τοις εκατό των πτηνών αυτών των ειδών έχουν πλαστικό στο έντερό τους.

Νέα έρευνα προειδοποιεί ότι το 99% των ειδών θαλάσσιων πτηνών στον κόσμο θα έχει καταναλώσει πλαστικό έως το 2050, εάν συνεχιστούν οι σημερινές τάσεις θαλάσσιας ρύπανσης.
Η μελέτη από ερευνητές του Οργανισμού Επιστημονικής και Βιομηχανικής Έρευνας (CSIRO) της Αυστραλίας, και του Imperial College του Λονδίνου, διαπίστωσαν ότι το ποσοστό των πτηνών που καταναλώνουν πλαστικό σε θαλάσσια περιβάλλοντα αυξάνεται με ανησυχητικό ρυθμό.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της μελέτης, Κρις Γουίλκοξ, τα στοιχεία δείχνουν ότι σχεδόν το 80% των ειδών θαλασσοπουλιών έχουν καταναλώσει πλαστικό, και το 90% των πτηνών αυτών των ειδών έχει πλαστικό στο έντερο. 
«Το ποσοστό αυτό ήταν περίπου 20% ή λιγότερο στις αρχές της δεκαετίας του '60», δήλωσε ο Γουίλκοξ, που πρόσθεσε ότι η ερευνητική ομάδα σοκαρίστηκε όταν είδε τα πρώτα αποτελέσματα.
Οι ερευνητές δημιούργησαν ένα χάρτη πλαστικών απορριμμάτων στο θαλάσσιο περιβάλλον και το παρέθεσαν στις τοποθεσίες βιοτόπων των θαλασσίων πτηνών. Στη συνέχεια συνέκριναν τους εν λόγω χάρτες με δεδομένα από περίπου 100 μελέτες που περιγράφουν λεπτομερώς το ποσοστό κατάποσης πλαστικών από 400 είδη πτηνών.
Οι περιοχές υψηλότερου κινδύνου είναι κατά μήκος των ακτών της νότιας Αυστραλίας, της Νοτίου Αφρικής και της Νότιας Αμερικής, όπου μεγαλύτεροι πληθυσμοί πουλιών συναντούν μεγάλες ποσότητες απορριμμάτων. Ωστόσο  παγκοσμίως η πιο επικίνδυνη περιοχή για τα θαλασσοπούλια βρίσκεται στη νότια θάλασσα της Τασμανίας.
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, 8.400.000 τόνοι πλαστικού απορρίπτονται στον ωκεανό ετησίως και ο αριθμός αυτός αυξάνεται συνεχώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου