Τρίτη 16 Ιουνίου 2015

Mια πρώτη συμφωνία για το θέμα της βιολογικής γεωργίας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ


 Mια πρώτη συμφωνία για το θέμα της βιολογικής γεωργίας στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ

 Tο Συμβούλιο των Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ κατέληξε σήμερα, στο Λουξεμβούργο, σε μια πρώτη συμφωνία για το θέμα της βιολογικής γεωργίας. Η συμφωνία αυτή αποτελεί την αφετηρία για να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όταν καταλήξει και αυτό στις δικές του θέσεις.



Ο Αναπληρωτής Υπουργός, Βαγγέλης Αποστόλου, που μετείχε από ελληνικής πλευράς στο Συμβούλιο, τόνισε καταρχήν όχι μόνο τη σημασία της βιολογικής γεωργίας που σηματοδοτεί την ποιότητα των ελληνικών προϊόντων αλλά και την ανάγκη να δοθεί ένα μήνυμα στους παραγωγούς, στους καταναλωτές και σε όλους τους εμπλεκόμενους για μια νέα πολιτική κατεύθυνση και μια νέα στρατηγική που χρειάζεται ο τομέας ώστε να αναπτυχθεί δυναμικά. Όπως ανέφερε «χρειάζεται ένα σταθερό νομικό πλαίσιο που θα προσελκύει τους παραγωγούς και θα πείθει τους καταναλωτές ώστε να εξασφαλίζεται η αναμενόμενη προστιθέμενη αξία, απαραίτητη για χώρες όπως η Ελλάδα. Τα χαρακτηριστικά της γεωργίας μας υπαγορεύουν τη στροφή στην πιστοποιημένη ποιότητα, που θα της εξασφάλιζε ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα απέναντι σε εντατικές και μεγάλης κλίμακας τύπους παραγωγής».


Ο Αναπληρωτής Υπουργός έδωσε έμφαση στα δύο κρίσιμα σημεία της πρότασης κανονισμού, στο θέμα της συχνότητας των ελέγχων και της παρουσίας μη εγκεκριμένων ουσιών, θέματα που συνδέονται άμεσα με την αξιοπιστία του τομέα απέναντι στους καταναλωτές. Σχετικά με τους ελέγχους, υπογράμμισε την ανάγκη να γίνονται τακτικά και υποχρεωτικά, όπως ο ίδιος ο τομέας το απαιτεί. Κατανοώντας την ανάγκη να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ των αντικρουόμενων απόψεων των κρατών μελών, ο Αναπληρωτής Υπουργός πρότεινε στην Ε. Επιτροπή να καθορίσει σαφή κριτήρια για τον ορισμό των παραγωγών/επιχειρηματιών χαμηλής επικινδυνότητας, για τους οποίους και μόνο οι έλεγχοι θα μπορούσαν να έχουν μικρότερη συχνότητα.


Σχετικά με τις μη επιτρεπόμενες για βιολογική παραγωγή ουσίες, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε ότι η παρουσία τους στα πιστοποιημένα προϊόντα δεν είναι αποδεκτή. Δίνει επικίνδυνα μηνύματα στους καταναλωτές και υπονομεύει τις προοπτικές του τομέα, ο οποίος συνδέεται με την ποιοτική υπόσταση των προϊόντων. Ζήτησε να δίνεται η δυνατότητα στις αρχές ελέγχου να απαγορεύουν την κυκλοφορία των προϊόντων αυτών ως βιολογικών.



Όπως υπογράμμισε, θα ήταν λάθος οι διαφωνίες των Υπουργών να εμποδίσουν μια συμβιβαστική λύση άμεσα, που δίνει μηνύματα στον τομέα για αναπτυξιακές αλλαγές και που ταυτόχρονα αποτελεί μια καλή βάση για τις περαιτέρω συζητήσεις με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, που θα οδηγήσουν σε ένα βελτιωμένο αποτέλεσμα που δίνει λύσεις στα σημερινά προβλήματα και απαντά στις προσδοκίες της κοινωνίας για αξιόπιστη βιολογική παραγωγή.


Στο πλαίσιο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός αποδέχθηκε τη συμβιβαστική λύση της Προεδρίας, προσυπογράφοντας ταυτόχρονα κοινή δήλωση με την οποία καλείται το Συμβούλιο και οι επόμενες Προεδρίες στην Ε.Ε. να δεσμευθούν ότι, στις διαπραγματεύσεις που θα ακολουθήσουν με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η τελική συμφωνία να περιλαμβάνει αυστηρές ρυθμίσεις σχετικά με την παρουσία μη επιτρεπόμενων ουσιών και ενιαίους κανόνες για την αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων.



Όπως δήλωσε ο κ. Αποστόλου, «σε ό,τι αφορά στην Ελλάδα, θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε τα αυστηρά πρότυπα που ήδη ακολουθούμε. Αποτελεί για μας μονόδρομο η συνέχιση των τακτικών ελέγχων αλλά και η μηδενική ανοχή σε μη επιτρεπόμενες ουσίες, που προστατεύουν τους καταναλωτές, ευνοούν τους παραγωγούς και εντέλει κάνουν ανταγωνιστικότερη την εγχώρια βιολογική παραγωγή σε σχέση με τα εισαγόμενα και με λιγότερο αυστηρούς κανόνες παραγόμενα προϊόντα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου