Τετάρτη 24 Ιουνίου 2015

Καταρρέει ο μύθος των χαμηλών λιπαρών: Μόνο αρνητικές συνέπειες έχουν


katarreei-o-mythos-ton-hamilon-liparon-mono-arnitikes-synepeies-ehoun

Ωφέλιμες οι τροφές χαμηλών λιπαρών; Μύθος! 
Τα τελευταία 30 χρόνια, μείζονες ιατρικοί φορείς όπως το American Heart Association και το American Diabetes Association προειδοποιούν ότι η κατανάλωση λιπαρών, και ιδιαιτέρως κορεσμένων λιπαρών, αυξάνει τον κίνδυνο καρδιοπάθειας. Ως εκ τούτου ο αναπτυγμένος κόσμος κυριεύθηκε από λιποφοβία, και ακόμα κι εκείνοι που δεν έκαναν δίαιτα αδυνατίσματος άρχισαν να αποφεύγουν τα λιπαρά φοβούμενοι ότι θα «βουλώσουν τις αρτηρίες τους».
Όλη αυτή η προπαγάνδα δημιούργησε και μια τεράστια ευκαιρία για τη βιομηχανία τροφίμων. Νέες κατηγορίες προϊόντων με χαμηλότερο κόστος πρώτων υλών και μεγαλύτερη διάρκεια ζωής στο ράφι: τρόφιμα χωρίς, με χαμηλά ή ελαττωμένα λιπαρά.
Τι δείχνουν όμως στην πραγματικότητα οι επιστημονικές έρευνες; Για τώρα θα αρκεστούμε σε λίγες μόνο προκαταρκτικές επισημάνσεις διότι σύντομα θα δοθούν στη δημοσιότητα αναλυτικά όλες οι σχετικές έρευνες μία-μία ξεχωριστά και τότε να είστε προετοιμασμένοι για τη μια έκπληξη μετά από την άλλη!

Το ξέρατε ότι οι καρδιοπαθείς δεν είχαν φάει περισσότερα κορεσμένα λιπαρά από άλλους ανθρώπους; Και ότι αυτοί που έπαθαν εγκεφαλικό είχαν φάει λιγότερα κορεσμένα λιπαρά από τους άλλους;
Η σύνδεση μεταξύ των λιπαρών, ακόμα και των κορεσμένων λιπαρών, και της καρδιοπάθειας ποτέ δεν αποδείχθηκε πραγματικά. Και μάλιστα, σπουδαίες επιστημονικές έρευνες δείχνουν ότι η αντικατάσταση των υδατανθράκων από λιπαρά -οποιαδήποτε φυσικά λιπαρά, συμπεριλαμβανόμενων των ζωικών κορεσμένων- στην πραγματικότητα μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά (εμφράγματα, εγκεφαλικά).
Συνέπεια αυτού είναι το ότι ακόμα και το εξαιρετικά συντηρητικό American Heart Association δεν βάζει πια ανώτατο όριο στη συνολική ημερήσια πρόσληψη λιπαρών, παρά μόνο στην πρόσληψη κορεσμένων λιπαρών (χωρίς όμως και αυτό να βασίζεται πουθενά). Ωστόσο, τα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών παραμένουν στην ημερήσια διάταξη των διαφημίσεων που σας προπαγανδίζουν κάτι επιστημονικά ατεκμηρίωτο, για να μην πούμε και επικίνδυνο για την υγεία σας.

Αν αντί για τον όρο «χαμηλών λιπαρών» βάζατε «υψηλών σακχάρων ή υδατανθράκων», θα καταλαβαίνατε αμέσως ότι αυτό το χαρακτηριστικό σημαίνει κάτι αντίθετο με την υγεία. Για παράδειγμα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο Johns Hopkins πρόσφατα συμπέραναν ότι το υψηλό σάκχαρο αίματος αποτελεί ανεξάρτητο παράγοντα κινδύνου για καρδιοπάθεια. 



Συνεπώς, τα τρόφιμα υψηλών γλυκαιμικών φορτίων (που δίνουν γρήγορα ικανές ποσότητες σακχάρων στο αίμα αφού τα φάμε) -όπως είναι ό,τι περιέχει ζάχαρη και αλεύρι δημητριακών- είναι από τη φύση τους ανθυγιεινά όταν καταναλώνονται. 


Βεβαίως, η άλλη δράση των τροφίμων υψηλών σακχάρων είναι ότι ξαναγεμίζουν τα αποθέματα γλυκογόνου και ανεβάζουν τα επίπεδα ινσουλίνης, που και τα δύο τους εμποδίζουν την ικανότητά σας να καίτε λίπος για καύσιμο.
Δυστυχώς, πολλοί κατασκευαστές τροφίμων εξαρτώνται από την επιτυχία αυτής της σφαλερής διατροφικής λογικής. Στο κάτω κάτω, οι περισσότεροι άνθρωποι υποθέτουν ότι αν μια τροφή είναι «υγιεινή» ή «χαμηλών λιπαρών» τότε δεν θα προκαλέσει αύξηση σωματικού λίπους. Έτσι θα εντρυφήσουν σε, ας πούμε, τσιπς πατάτας χαμηλών λιπαρών παρά κανονικών, αν και τα πρώτα έχουν περισσότερους υδατάνθρακες που φουλάρουν τα αποθέματα γλυκογόνου (οι κατασκευαστές κατά κανόνα απομακρύνουν τα λιπαρά για να τα αντικαταστήσουν με υδατάνθρακες, συχνά στη μορφή ζάχαρης).

Και μάλιστα, ερευνητές του πανεπιστημίου Cornell ανέφεραν ότι όταν υπέρβαροι άνδρες και γυναίκες νόμιζαν ότι έτρωγαν γνωστές καραμέλες χαμηλών λιπαρών, κατανάλωναν 47 τοις εκατό περισσότερες θερμίδες από εκείνους που έτρωγαν κανονικές τέτοιες καραμέλες. Μόνο που η μόνη διαφορά στις καραμέλες ήταν η ετικέτα. Όλες τους ήταν κανονικού τύπου, όχι χαμηλών λιπαρών! 
“Τροφή”: Γι` αυτό και σας λέω και σας ξανά λέω συνέχεια, να διαβάζετε τις ετικέτες, διότι είναι άλλο να λέει κάποιος ότι αυτό έχει τα τάδε υλικά και άλλο να το γράφει: Αυτά που λέει, ΔΕΝ τον βάζουν φυλακή, αυτά όμως που αναγράφει το προϊόν του, ΤΟΝ βάζουν!! 



Οι επιστήμονες επίσης υπολόγισαν ότι, κατά μέσο όρο, τα τρόφιμα χαμηλών λιπαρών περιέχουν 59 τοις εκατό λιγότερα λιπαρά, αλλά μόνο 15 τοις εκατό λιγότερες θερμίδες από τα τρόφιμα κανονικών λιπαρών.
Δρ. Φιλήμων Χατζηπαναγιώτου



Πώς μας παχαίνουν τα τρόφιμα με «χαμηλά λιπαρά»
Εδώ και χρόνια όλοι όσοι παρακολουθούν το βάρος τους και τη διαχείριση των επιπέδων της χοληστερόλης τους, έχουν επιλέξει να βάλουν στη διατροφή τους τροφές χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά.
Αλλά πόσο πραγματικά καλά είναι για τον οργανισμό μας αυτά τα τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας ή χωρίς καθόλου λιπαρά;
Τα περισσότερα προϊόντα τροφίμων σήμερα φαίνεται να έχουν μια έκδοση light ή ακόμα και μια έκδοση χωρίς καθόλου λιπαρά. Τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα από τρόφιμα «χωρίς λιπαρά» στην εποχή μας.
Επειδή, όμως, ένα προϊόν φέρνει την ένδειξη «χωρίς λιπαρά» δεν σημαίνει υποχρεωτικά ότι είναι πραγματικά υγιές ή χαμηλό σε θερμίδες.

Τι πραγματικά σημαίνει να είναι ένα προϊόν «χωρίς λιπαρά»; 
Για να είναι ένα προϊόν, χωρίς λιπαρά πρέπει να περιέχει λιγότερο από 0.5 γραμμάρια λίπους ανά μερίδα. Ολα αυτά είναι πολύ καλά αν τρώμε την αντίστοιχη μερίδα του τροφίμου, δηλαδή για παράδειγμα μόνο ένα μπισκότο. Αλλά αν καταναλώσουμε περισσότερη από μία μερίδα του συγκεκριμένου προϊόντος, τότε αυτό παύει να είναι «χωρίς λιπαρά». Ολα αυτά τα κλάσματα του γραμμαρίου θα προσμετρούνται στην ημερήσια πρόσληψη του λίπους σας.

Προϊόντα που γράφουν στις ετικέτες ‘’χαμηλά λιπαρά’’ μπορεί να είναι πειρασμός για να τα επιλέξετε. Αλλά καλύτερα να εστιάζετε στα στοιχεία της διατροφικής τους αξίας. Να αποφεύγετε τρόφιμα με πολύ αλάτι, ζάχαρη, τρανς και κορεσμένα λιπαρά και θερμίδες. 
Μερικά από τα πιο δημοφιλή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά προϊόντα είναι τα πατατάκια φούρνου, ή το κατεψυγμένο γιαούρτι.
Οι άνθρωποι που είναι ιδιαίτερα συνειδητοποιημένοι σχετικά με το βάρος τους, πηγαίνουν σε τέτοιου είδους επιλογές αλλά εκεί καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες που με τη σειρά τους αυξάνουν την πρόσληψη των θερμίδων τους. Το πρόβλημα είναι πως μερικές φορές τα «χωρίς λιπαρά» προϊόντα δεν έχουν γεύση. Και για να αντισταθμίσουν οι κατασκευαστές τροφίμων αυτή την έλλειψη γεύσης, έχουν την τάση να χρησιμοποιούν άλλα συστατικά, κυρίως ζάχαρη, αλεύρι, πυκνωτικά και αλάτι. Αυτό μπορεί να ενισχύσει το θερμιδικό περιεχόμενο.
Στην πραγματικότητα, όταν οι άνθρωποι βλέπουν τρόφιμα που χαρακτηρίζονται ως χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, θα πρέπει να υπολογίζουν ότι διαθέτουν από 25%-40% περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι τα τρόφιμα που αναγράφουν στην ετικέτα τους ότι έχουν κανονικά λιπαρά, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες.



Με μια λέξη: Προσοχή! 
Ο,τι λείπει από λίπος σε κάποιες τροφές με χαμηλά λιπαρά, το αναπληρώνουν σε σάκχαρα, πυκνωτικά ή άλλα ανθυγιεινά συστατικά. Και θυμηθείτε «χωρίς λιπαρά» δεν σημαίνει και χωρίς θερμίδες. Ενα πακέτο γαριδάκια ή αλμυρά σνακς μπορεί να έχει 450 θερμίδες ανά 100 γραμμάρια. Επειδή μπορεί να είναι ψητά δεν σημαίνει ότι είναι χαμηλά σε θερμίδες. Στην πραγματικότητα, οι ειδικοί σε θέματα υγείας προειδοποιούν ότι τα τρόφιμα «χωρίς λιπαρά» μπορεί να προκαλέσουν περισσότερα προβλήματα απ’ όσα επιδιώκουν να λύσουν. Την επόμενη φορά, διαβάστε την πρόσληψη θερμίδων ενός τροφίμου πριν από την αγορά ή αν αυτές δεν αναγράφονται ψάξτε να δείτε μήπως ένα «χωρίς λιπαρά» τρόφιμο, περιέχει στα συστατικά του σάκχαρα ή άλλα ανθυγιεινά συστατικά.


“Τροφή”: Για να το πω πιο απλά, ώστε να μην μείνουν περιθώρια παρανοήσεων και παραλείψεων: Όταν σε ένα προϊόν αφαιρούν τα λιπαρά του, ουσιαστικά αφαιρούν τα γευστικά συστατικά του, οπότε μετά συμβαίνουν δύο τινά: 
– από την μία κρατάνε τα λιπαρά, τα “βαφτίζουν” ένα νέο προϊόν, π.χ. κρέμα γάλακτος!! Και ευθύς αμέσως γίνονται της μοδούς πρωινάδικα και εκπομπές μαγειρικής με εύκολες και απλές συνταγές νοστιμιάς (τώρα για υγιεινές, δεν αντιλαμβάνομαι να πολυ-σκοτίζονται, άλλωστε ποιος τα ψάχνει αυτά, όταν μιλάει ο… σεφ!!). Τώρα, όταν η κρέμα γάλακτος είναι όλη η νοστιμιά ενός προϊόντος, αναρωτιέμαι πόσο εξαιρετικός μάγειρας πρέπει να είσαι για να φτιάξεις κάτι νόστιμο… Εδώ σε σανό να ρίξουμε την εν λόγω κρέμα, μια χαρά νόστιμο θα μας φανεί. (Μην νομίζετε, κάπως έτσι νοστιμίζει και το κουτόχορτο που μας ταΐζουν χρόνια τώρα..!). Αυτά λοιπόν από την μία,


– από την άλλη το, ας το πούμε, προϊόν που τους έμεινε μετά την αφαίρεση των λιπαρών, είναι εντελώς άνοστο και άρα πρέπει να βρεθεί τρόπος να γίνει νόστιμο και θελκτικό σε εμάς (τους καταναλωτές, διότι για ανθρώπους δεν μας λογαριάζουν πια, γι` αυτό και αυτήν η κατρακύλα, καθώς δεν απευθύνονται πλέον σε έλλογα πλάσματα, αλλά έρμαια της κάθε είδους χειραγώγησης: Ο καταναλωτής και ο άνθρωπος!).
Τι κάνουν λοιπόν, για να νοστιμίσουν το “άχυρο” που τους προέκυψε; Μα αυτό που κάνουν πάντα, το τιγκάρουν στα χημικά πρόσθετα, βελτιωτικά και συντηρητικά της κακιάς ώρας και μας το ξανά σερβίρουν για σούπερ υγιεινό και νααααααααα, τα νέα προϊόντα αυτοί, και ναααααααα, εμείς να προλάβουμε να τα πάρουμε, για το καλό μας βέβαια!! 
Τι τραγική ειρωνεία, πια; 


Δείτε τώρα με τι αντικαταστούν τα “μια χαρά λιπαρά, πάντα με μέτρο” που έχει από την φύση του το τρόφιμο και πάρτε την απόφαση ούτε να ξανά κοιτάξετε προς τα ράφια των “χαμηλών”: Συντηρητικά – Πρόσθετα τροφίμων, μία ωρολογιακή βόμβα 


με πρώτο και καλλίτερο το ελεεινότερο δηλητήριο όλων, που κάνει το αλάτι να ωχριά μπροστά του: Όξινο γλουταμινικό νάτριο: η μάστιγα της σύγχρονης διατροφής! 
Οπότε, τώρα κάθε φορά που θα περνάτε από ράφια τέτοιων προϊόντων, να αντικαθιστάτε στο μυαλό σας την πινακίδα “χαμηλά λιπαρά” με αυτήν που λέει “υψηλά χημικά”…


Και μία πρακτική συμβουλή: Αντί να ψάχνετε να βρείτε τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, τρώτε υγιεινά, διαχειριστείτε το βάρος σας με σωστό έλεγχο, επιμείνετε σε φυσικές τροφές και άσκηση. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος να διατηρήσετε την υγιεία σας, να χάσετε βάρος και να το κρατήσετε μακριά. 


Στοιχεία από:
www.iatronet.gr
sites.google.com
www.medinova.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου