Τρίτη 26 Μαΐου 2015


Green Angels για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας

Green Angels για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας

Την ίδρυση της πρώτης κοινότητας περιβαλλοντικά υπεύθυνων επιχειρήσεων στην Ελλάδα, με το διακριτικό τίτλο Green Angels και στόχο να ενεργοποιήσει την επιχειρηματική κοινότητα για τη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας, έχουν προωθήσει η Icap Group και η GREENiT Enviromental.
Η ανακοίνωση του εγχειρήματος έγινε σε ειδική εκδήλωση, όπου ο επιτελικός διευθυντής χρηματοοικονομικών του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών Βασίλης Γκόβαρης, ανέφερε ότι το Χρηματιστήριο είναι αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια των υπεύθυνων περιβαλλοντικά επιχειρήσεων, τονίζοντας ότι το υπόδειγμα επιχειρηματικής λειτουργίας που υποστηρίζει σταθερά το Χρηματιστήριο, που είναι ένα σύνολο σύγχρονων πρακτικών καλής εταιρικής διακυβέρνησης, πέραν των όσων θεσπίζονται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία, έχει σαν στόχο τη δημιουργία αξίας για τους μετόχους, τους συμμετέχοντες των αγορών και τη διανομή της στην κοινωνία σε μακροπρόθεσμη και διατηρήσιμη βάση.
Μεταξύ άλλων, ο Βασίλης Γκόβαρης επισήμανε ότι ένας από τους θεμελιώδεις αντικειμενικούς σκοπούς της ενεργειακής πολιτικής της Ε.Ε. είναι να διασφαλίζει ότι το ενεργειακό σύστημα συμβάλλει στην ανταγωνιστικότητα της οικονομίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φροντίζοντας να υπάρχουν ανταγωνιστικές εγχώριες και διεθνείς αγορές ενέργειας και να επικρατούν τιμές που είναι διεθνώς ανταγωνιστικές και αφορούν ενέργεια σε τιμές προσιτές για τους τελικούς καταναλωτές. «Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τα ευπαθή νοικοκυριά και τους βιομηχανικούς κλάδους που είναι εκτεθειμένοι στο διεθνή ανταγωνισμό και για τους οποίους η ενέργεια αποτελεί σημαντικό συντελεστή παραγωγής», δήλωσε ο επιτελικός διευθυντής χρηματοοικονομικών, ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών, αναφέροντας χαρακτηριστικά, «επειδή ο ρόλος του ηλεκτρισμού αναμένεται να ενισχυθεί στη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου του ενεργειακού συστήματος, το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας έχει ιδιαίτερη σημασία υπό την προοπτική του 2030».
Όπως είπε, σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, οι πολιτικές για την ενέργεια και το κλίμα μπορεί να αποτελέσουν κινητήρια δύναμη για τη ζήτηση και την ανάπτυξη. «Η Ε.Ε. είναι πρωτοπόρος στον τομέα των καθαρών και ενεργειακά αποδοτικότερων τεχνολογιών, προϊόντων και υπηρεσιών και των οικολογικών τεχνολογιών, οι οποίες αναμένεται από κοινού να δημιουργήσουν περίπου 5 εκατομμύρια θέσεις εργασίας στο χρονικό διάστημα έως το 2020. Αυτό αναφέρεται στην Πράσινη Βίβλο που είναι ένα πλαίσιο για τις πολιτικές που αφορούν το κλίμα και την ενέργεια με χρονικό ορίζοντα το 2030», σημείωσε ο Βασίλης Γκόβαρης.

Πολλαπλά οφέλη από τη συνεργασία ιδιωτικού με δημόσιο τομέα
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Κωνσταντίνος Κόλλιας, υπογράμμισε ότι πρωτοβουλίες από τον ιδιωτικό τομέα, σε συνεργασία και με το Δημόσιο, όπως αυτή των Green Angels, έχουν πολλαπλά οφέλη. Ο Κωνσταντίνος Κόλλιας έκανε αναφορά, επίσης και στη Σύνοδο Κορυφής για το Περιβάλλον, που θα πραγματοποιηθεί το Δεκέμβριο στο Παρίσι.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Icap Group Νικήτας Κωνσταντέλλος, στην εισαγωγική του ομιλία, σημείωσε ότι κόντρα στην αβεβαιότητα και εν μέσω αρνητικών για την οικονομία της χώρας μας συγκυριών, οι πρακτικές αειφορίας και η εταιρική κοινωνική ευθύνη αποτελούν μονόδρομο για το υπεύθυνο και υγιές επιχειρείν. Πρόσθεσε, μάλιστα ότι το εθνικό εγχείρημα ίδρυσης της πρότυπης κοινότητας περιβαλλοντικά υπεύθυνων επιχειρήσεων Green Angels θα αποτελέσει σύντομα πλαίσιο αναφοράς στην ελληνική επιχειρηματική κοινότητα, ενώ φιλοδοξεί να καταστεί θεσμός και στο διεθνές γίγνεσθαι.

Ο δρόμος για την καινοτομία και την κερδοφορία
Ο γενικός διευθυντής της GREENiT Enviromental Θεοφάνης Ξουλεής, δήλωσε: «Στοχεύουμε στη συμμαχία του επιχειρηματικού κόσμου, καθώς πιστεύουμε πως οι επιχειρήσεις, ανεξάρτητα από το μέγεθος ή τον κλάδο δραστηριότητας, μπορούμε να πρωτοστατήσουμε στη βελτίωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της χώρας μας, στοχεύοντας στην καινοτομία και την κερδοφορία. Με εξειδικευμένες ομάδες εργασίας υλοποιούμε στην πράξη ενέργειες περιβαλλοντικής πολιτικής, με εστίαση σε θέματα στρατηγικής, διαδικασιών, βελτίωσης κόστους και κανονιστικής συμμόρφωσης, που εστιάζονται στην περιβαλλοντική πολιτική».
Η κοινότητα Green Angels, όπως αναφέρθηκε, βοηθά τις επιχειρήσεις να βελτιώσουν την περιβαλλοντική επίδοση, αναλαμβάνοντας την ανάλυση του περιβαλλοντικού τους αποτυπώματος, τον εντοπισμό των διαδικασιών με τη μεγαλύτερη κατανάλωση πόρων, το στρατηγικό πλαίσιο για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα, τη διαμόρφωση πλάνου ενεργειών για την υλοποίηση του στρατηγικού πλαισίου, μέσω έργων μείωσης κόστους, βελτίωσης διαδικασιών, εκπαίδευσης και περιβαλλοντικής διαχείρισης, τη συστηματική παρακολούθηση της περιβαλλοντικής επίδοσης, μέσω της μεθοδολογίας του ΕΜΠ, καθώς και τη δυνατότητα πιστοποίησης του ανθρακικού τους αποτυπώματος (ISO 14064).
Η κοινότητα των Green Angels τελεί υπό την αιγίδα τόσο του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας όσο και του ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών. Παράλληλα, το εγχείρημα υποστηρίζει η Πανελλήνια Ένωση Εθελοντών Πυροσβεστικού Σώματος και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.
Πηγή: ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου