Τρίτη 12 Μαΐου 2015

Ελαιόλαδο: Ισχυρή προστασία από καρδιαγγειακά, καρκίνο, και φλεγμονές


elaiolado-ishiri-prostasia-apo-kardiaggeiaka-karkino-kai-flegmones1

Οι διατροφολόγοι αναγνωρίζουν πλέον ότι ένας από τους πιο ισχυρούς τρόπους που μπορείτε να προστατεύσετε τον εαυτό σας κατά των εκφυλιστικών ασθενειών και του πρόωρου θανάτου είναι η μεσογειακή διατροφή.1
Σε αντίθεση με την τυπική αμερικανική διατροφή, η οποία είναι πλούσια σε κορεσμένα και τράνς λιπαρά , που φράζουν τις αρτηρίες, η μεσογειακή διατροφή διαθέτει το ελαιόλαδο ως κύρια πηγή διαιτητικού λίπους.
Το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή μονοακόρεστων λιπών, τα οποία μειώνουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων μειώνοντας τα επίπεδα των λιπιδίων στο αίμα, οπότε μειώνοντας την απόφραξης των αρτηριών.1 



Επιπλέον, το ελαιόλαδο είναι πλούσια πηγή σε πολυφαινόλες, ισχυρά αντιοξειδωτικά που προσελκύουν όλο και περισσότερο την προσοχή για την ικανότητα τους στην προώθηση της καλής υγεία.2
Νέα έρευνα υποδεικνύει ότι με την ενσωμάτωση στην καθημερινή διατροφή μας του υγιεινού παρθένου ελαιόλαδου, μπορεί να είστε σε θέση να προστατεύσετε τον εαυτό σας, όχι μόνο κατά της καρδιαγγειακής νόσου, αλλά και του καρκίνου και των φλεγμονωδών καταστάσεων, όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα.2


Ενώ υπάρχουν πολλά ελαιόλαδα, πλήθος στα ράφια των σούπερ μάρκετ, οι μελέτες υποδηλώνουν ότι το ανεπεξέργαστο παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να παρέχει τα μεγαλύτερα οφέλη στην υγεία που οφείλονται στην υψηλή περιεκτικότητά του στις ευεργετικές πολυφαινόλες. 3 


Προαγωγή της καρδιαγγειακής υγείας
Άφθονα στοιχεία υποστηρίζουν το ρόλο του παρθένου ελαιολάδου στην προστασία έναντι των καρδιαγγειακών παθήσεων. Ενώ είναι γνωστό εδώ και καιρό ότι το ελαιόλαδο βοηθά στη μείωση της ολικής χοληστερόλης και των λιποπρωτεϊνών χαμηλής πυκνότητας (LDL) στο αίμα, 4 νέα έρευνα ρίχνει φως στα πρόσθετα καρδιαγγειακά οφέλη του.

Μια πρόσφατη μελέτη έγινε για τη μέτρηση των επιπτώσεων τριών διαφορετικών κατηγοριών ελαιολάδου με (χαμηλή, μεσαία ή υψηλή περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες), τα επίπεδα των λιπιδίων στο πλάσμα και του οξειδωτικού στρες.
Σε μια ελεγχόμενη και διασταυρούμενη μελέτη σε 200 υγιείς άνδρες τυχαιοποιήθηκαν να καταναλώνουν 25 mL κάθε τύπου ελαιολάδου κάθε ημέρα για τρεις εβδομάδες, με δύο εβδομάδων παύση ενδιάμεσα.

Μετρήθηκαν τα Επίπεδα της LDL, HDL, του σακχάρου στο αίμα, των τριγλυκεριδίων και των δεικτών του οξειδωτικού στρες μετά από κάθε παρέμβαση.
Ενώ τα επίπεδα των τριγλυκεριδίων μειώθηκαν το ίδιο και στους τρεις τύπους ελαιολάδου, ενώ οι πολυφαινόλες που βρίσκονται πλούσιες στο παρθένο ελαιόλαδο αύξησαν τα επίπεδα της HDL και μείωσαν ακόμα πιο πολύ τους δείκτες του οξειδωτικού στρες .3


Μια μελέτη που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία διαπίστωσε ότι το παρθένο ελαιόλαδο βοηθά στην καταπολέμηση και άλλων παραγόντων που συνδέονται με τις καρδιακές παθήσεις.
Οι ερευνητές μέτρησαν την επίδραση της κατανάλωσης εξευγενισμένου ελαιολάδου σε σχέση με το παρθένο ελαιόλαδο σε δείκτες φλεγμονής σε 28 ασθενείς με σταθερή καρδιακή νόσο.
Καθένας απο τους άνδρες κατανάλωναν διαδοχικά 50 γραμμάρια ( του παρθένου ελαιολάδου και του εξευγενισμένου ελαιολάδου σε δύο περιόδους των τριών εβδομάδων, με δύο εβδομάδες παύσης ενδιαμέσα.

Η κατανάλωση του παρθένου ελαιολάδου έδωδε σημαντικές μειώσεις στην ιντερλευκίνη-6 και στην C-αντιδρώσα πρωτεΐνη, στους δείκτες φλεγμονής που σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο της καρδιακής νόσου στους άνδρες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση παρθένου ελαιόλαδου «θα μπορούσε να προσφέρει ευεργετικά αποτελέσματα σε ασθενείς με σταθερή στεφανιαία καρδιακή νόσο ως μια πρόσθετη παρέμβαση στην φαρμακευτική αγωγή.» 5
Σύμφωνα με τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ, «Καταναλώνοντας περίπου 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο ημερησίως μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο της στεφανιαίας νόσου.
Για να επιτευχθεί αυτό, θα πρέπει το ελαιόλαδο να αντικαταστήσει ένα παρόμοιο ποσό των κορεσμένων λιπαρών και να μην αυξήσουμε τον συνολικό αριθμό των θερμίδων που τρώτε σε μια μέρα «. 6 

 
Εξορκίζει τον καρκίνο
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν εδώ και πολύ καιρό παραδεχτεί ότι μια Μεσογειακού τύπου διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο συσχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο πολλών τύπων καρκίνου.
Οι επιστήμονες έχουν προτείνει ότι πολλά συστατικά του ελαιολάδου μπορεί να είναι υπεύθυνα για τις αντικαρκινικές επιδράσεις του.
Αυτά περιλαμβάνουν αντι-οξειδωτικά, πολυφαινόλες, καθώς και το ελαϊκό οξύ, λιπίδιο, το οποίο είναι ιδιαίτερα ανθεκτικό σε οξείδωση.7
Πρόσφατα, ογκολόγοι ερευνητές ενθουσιασμένοι ανακάλυψαν ότι το ελαϊκό οξύ, το βασικό μονοακόρεστο λιπαρό οξύ του ελαιολάδου, μπορεί να καταπολέμησει τον καρκίνο αλληλεπιδρώντας με το ανθρώπινο γονιδίωμα.

Το Ελαϊκό οξύ λειτουργεί πραγματικά, καταστέλωντας την υπερ-έκφραση ενός καλά χαρακτηρισμένου ογκογονίδιου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην αιτιολογία, στην ραγδαία εξέλιξη και στην μετάσταση των διαφόρων ανθρώπινων καρκίνων.8
Αυτό το αξιοσημείωτο εύρημα θα μπορούσε να οδηγήσει στην ανάπτυξη νέων θεραπευτικών προιόντων ενάντια στον καρκίνο με βάση το ελαιολάδο. 


Καταστέλει τον πόνο και την φλεγμονή
Η αυξημένη κατανάλωση ελαιολάδου έχει συνδεθεί με μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης ρευματοειδούς αρθρίτιδας, μια αυτοάνοση ασθένεια που χαρακτηρίζεται από την φλεγμονή και τον πόνο, ιδιαίτερα στην συνδέσεις.2 

 
Μια κλινική δοκιμή αποκάλυψε ότι ασθενείς με ρευματοειδή αρθρίτιδα, οι οποίοι συμπλήρωσαν στην διατροφή τους ελαιόλαδο και ιχθυέλαιο, παρουσίασαν μεγαλύτερες βελτιώσεις σε κλινικές μετρήσεις της νόσου από ό, τι οι ασθενείς οι οποίοι είχαν συμπληρώσει μόνο ιχθυέλαιο.9
Αυτές οι συναρπαστικές παρατηρήσεις υποδεικνύουν ότι το ελαιόλαδο θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας αποκαθιστώντας την κινητικότητα και τη λειτουργία σε αυτούς που έχουν ήδη προσβληθεί από την ασθένεια.

Οι επιστήμονες έχουν ανακαλύψει ότι το ελαιόλαδο περιέχει μια αντι-φλεγμονώδη ουσία που ονομάζεται ολεοκανθάλ (oleocanthal).
Κατά τη διάρκεια προκαταρκτικών μελετών, ανακάλυψαν ότι η ολεοκανθάλη oleocanthal εμφανίζει παρόμοια αντιφλεγμονώδη δραστικότητα και προφίλ με την ιβουπροφαίνη (Advil ®), η οποία χρησιμοποιείται συχνά για την ανακούφιση από τους πόνους.10
Τα ελπιδοφόρα ευρήματα υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ελαιολάδου μπορεί να μειώσει την ανάγκη για την χρησιμοποίηση των κοινών αναλγητικών.  

 
Προστασία της υγείας του στομάχου
Το ελαιόλαδο μπορεί να βοηθήσει στην προστασία κατά του έλκους και του καρκίνου του στομάχου πολεμώντας το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού που βρίσκεται στην επένδυση του στομάχου, είναι ένα είδος βακτηριδίων που έχει συνδεθεί με τα έλκη του πεπτικού (οισοφάγου, στομάχου ή δωδεκαδακτύλου) και τα καρκινικά έλκη του στομάχου.

Προκαταρτικές έρευνες έδειξαν ότι το παρθένο ελαιόλαδο περιέχει συστατικά που ασκούν «ισχυρή βακτηριοκτόνο δραστικότητα έναντι σε οκτώ στελέχη του Helicobacter pylori, τρία από τα οποία είναι ανθεκτικά σε ορισμένα αντιβιοτικά.
Τα αποτελέσματα αυτά ανοίγουν τη δυνατότητα να μελετηθεί το παρθένο ελαιόλαδο σαν ένας χημειοαποτρεπτικός παράγοντας για το πεπτικό έλκος και τον καρκίνο του στομάχου, «ανέφερε η έρευνα ».11 

Βέβαια την ιδανική προστασία, αλλά ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ για το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού, το έλκος, όλα τα προβλήματα του στομάχου, αλλά και ολόκληρου του πεπτικού, μας προσφέρει απλόχερα πάλι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΥΣΙΣ, μέσω της μοναδικής ΜΑΣΤΙΧΑΣ Χίου


Η επιλογή και η χρήση του ελαιόλαδου
Το περισσότερο ελαιόλαδο στον κόσμο παράγεται στις μεσογειακές περιοχές της Ελλάδας, την Ισπανίας, τη Γαλλίας και της Ιταλίας. Πολλές ποικιλίες του ελαιολάδου είναι διαθέσιμες στα καταστήματα παντοπωλείων.
Η ποιότητα του ελαιολάδου εξαρτάται από την περιεκτικότητά του σε οξέα, εκφραζόμενη σε ελαϊκό οξύ, οσο περισσότερο διυλίζεται και φιλτράρεται, τόσο υψηλότερο επίπεδο οξέος περιέχει.

Οσο πιο πράσινο είναι το λάδι τόσο λιγότερο οξύ περιέχει.
Τα παρθένα ελαιόλαδα έχουν βαθύ χρυσό προς λαμπρό πράσινο χρώμα. Τα παρθένα ελαιόλαδα προέρχονται από την πρώτη έκθλιψη του ελαιοκάρπου, και περιέχουν λιγότερο από 2% οξύτητα.
Θεωρούνται ότι έχουν ανώτερη γεύση σε σύγκριση με τα εξευγενισμένα ελαιόλαδα.

Το παρθένο ελαιόλαδο δεν περιέχει εξευγενισμένο λάδι.12
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα στοιχεία σχετικά με τα οφέλη για την υγεία των πολυφαινόλων, πλούσιες στο ελαιόλαδο, αξίζει το επιπλέον κόστος για την αγορά παρθένου ελαιόλαδου.

Η έκθεση στο φως και στη θερμότητα μπορεί να ταγγίσει το ελαιόλαδο.
Πρέπει να αποθηκεύεται σε δροσερό μέρος και να να διατηρήται σε μια αδιαφανή φιάλη.
Το Παρθένο ελαιόλαδο έχει χαμηλότερο σημείο καπνίσματος, απο το εξευγενισμένο έτσι δεν είναι ιδανικό για το τηγάνι. 

 elaiolado-ishiri-prostasia-apo-kardiaggeiaka-karkino-kai-flegmones3

Θρεπτικό περιεχόμενο ΤΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΥ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ
Λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα γνωρίζουμε για τα οφέλη για την υγεία του παρθένου ελαιολάδου, ενσωματώνοντάς το στην καθημερινή διατροφή ενός ατόμου είναι μια καλή διατροφική στρατηγική για την προώθηση της καλής υγείας.
Στόχος για μία ή δύο κουταλιές της σούπας την ημέρα στη θέση άλλων διαιτητικών λιπών.
Ένα κουτάλι σούπας (14 γραμμάρια) της παρθένου ελαιολάδου περιέχει: (13)
  • Θερμίδες: 119
  • Θερμίδες από λίπος: 119
  • Ολικό λίπος: 14 γραμμάρια
  • Τα μονοακόρεστα λιπαρά: 9,8 γραμμάρια
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,9 γραμμάρια
  • Πολυακόρεστα λιπαρά: 1,4 γραμμάρια
  • Trans λιπαρά: 0 γρ
  • Βιταμίνη Ε: 1,6 mg
  • Βιταμίνη Κ: 8,1 mcg 


Καρδιοπροστατευτική δράση των πολυφαινολών της ελιάς στη Μεσογειακή Διατροφή.
«Tις παίρνουμε απο τον χυμό!»
Επιβεβαιώνει η ισπανική εταιρεία η CreAgri Α.Ε.
Hayward, Καλιφόρνια,ν 6 του Απρίλη του 2013

Μια πρόσφατη μελέτη ισπανών ερευνητών για τα υγιεινά οφέλη του ελαιολάδου, προωθεί τη Μεσογειακή Διατροφή για άλλη μια φορά στο επίκεντρο της συζήτησης για τον υγιεινό και φυσικό τρόπο ζωής.
Μια πολυκεντρική, πολυετή (5 έτη), τυχαιοποιημένη μελέτη υποστηρίζεται από τον επίσημο φορέα χρηματοδότησης για τη βιοϊατρική έρευνα της ισπανικής κυβέρνησης και με τη συμμετοχή 7774 ατόμων, η (Prevención con Dieta Mediterranea) έχει βρεί ότι περίπου το 30 τοις εκατό των εγκεφαλικών επεισοδίων και οι θάνατοι από καρδιακές παθήσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν αν οι ασθενείς υψηλού κινδύνου είχαν αλλάξει την διατροφή τους στην μεσογειακή διατροφή πλούσια σε ελαιόλαδο, και σε άλλα παραδοσιακά φαγητά.
Το εύρημα ήταν τόσο εντυπωσιακό, και έτσι οριστικά, η μελέτη σταμάτησε πριν από το χρονοδιάγραμμα, επειδή τα αποτελέσματα που δείχνουν τα οφέλη του ελαιόλαδου ήταν αδιάψευστα.
Αυτή δεν είναι η πρώτη φορά που μια ευρωπαϊκή πολυετή, πολυκεντρική μελέτη επιβεβαιώνει την ισχυρή θεραπευτική δύναμη της Μεσογειακής Διατροφής και του έξτρα παρθένου ελαιόλαδου.

Το 2006, το περιοδικό Annals of Internal Medicine δημοσίευσε τα αποτελέσματα της μελέτης Eurolive (Η δράση του ελαιολάδου στην οξειδωτική βλάβη σε ευρωπαϊκούς πληθυσμούς), μια έρευνα που διεξήχθη από το Institut Municipal d’Medica Investigacions (IMM) που αποδεικνύει ότι η προστατευτική δράση που ασκείται από το ελαιόλαδο κατά του οξειδωτικού στρες που συνδέεται με ασθένειες όπως καρδιαγγειακά νοσήματα, καρκίνο και νευροεκφυλιστικές παθήσεις, οφείλεται στο μεγαλύτερο μέρος στις πολυφαινόλες που υπάρχουν στο ελαιόλαδο.   


Οι πολυφαινόλες είναι ενώσεις φυτικής προέλευσης που όταν προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής έχει αποδειχθεί ότι παρέχουν αντιοξειδωτική προστασία και άλλα οφέλη για την υγεία σε αυτούς που τα καταναλώνουν.
Το 2011, τα αποτελέσματα της μελέτης Eurolive χρησιμοποιήθηκαν ως αποδεικτικά στοιχεία από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) για να επιτρέψει να αναγράφονται ιατρικοί θεραπευτικοί ισχυρισμοί για την καρδιαγγειακή προστασία των πολυφαινόλων που προέρχονται από το δέντρο Olea europaea και σε εκείνες που περιέχονται στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.
Ωστόσο, ενώ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και οι ερευνητές έχουν εστιάσει στις πολυφαινόλες που περιέχονται στο λάδι, η πραγματικότητα είναι ότι οι ενώσεις αυτές είναι ελάχιστα παρόντες στο λιπαρό κλάσμα της ελιάς.

Λόγω της υδρόφιλης φύσης τους στην πραγματικότητα οι πολυφαινόλες της ελιάς είναι παρόντες σε μια πολύ μεγαλύτερη συγκέντρωση (μέχρι και 300 φορές περισσότερο) στο υδατικό κλάσμα ή στο χυμό (σε ποσοστό περίπου 50 τοις εκατό του φρούτου) της ελιάς σε σχέση με το λάδι.

 
Το 2001, με περαιτέρω ανάπτυξη το Hidrox ®, CreAgri εισήγαγε το Olivenol, το πρώτο συμπλήρωμα διατροφής στον κόσμο που διαθέτει υδροξυτυροσόλη σε συγκέντρωση των 5 mg ανά κάψουλα.
Το 2003, έχει ήδη επιβεβαιωθεί στην αγορά ως κορυφαίος θρεπτική ουσία με ισχυρή αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, Hidrox ® εγκρίθηκε για τη δημιουργία ενός νέου πληθους καταναλωτικών προϊόντων ως στόχο να παρέχει στήριξη και βοήθεια σε ένα ποικίλο αριθμό
Τα πρώτα στοιχεία των καρδιοπροστατευτικών θεραπευτικών ιδιοτήτων του HIDROX ® εμφανίστηκαν το 2003-4 από μια ανοικτή μελέτη που διεξήχθη στο Τόκιο στο Καρδιαγγειακό Ινστιτούτο από τον αείμνηστο καθηγητή Fujio Numano, παγκόσμια αυθεντία στην καρδιαγγειακή υγεία και φλεγμονή των αιμοφόρων αγγείων.
Ο Καθ. Numano ανακάλυψε, επίσης, ότι για να έχουμε αυτά τα υγιή αποτελέσματα θα πρέπει απαραίτητως να λαμβάνουμε 5 mg πολυφαινόλες, και υδροξυτυροσόλη ημερήσιως .
Αυτή η ελάχιστη ημερήσια δόση θα πρέπει να επιβεβαιωθεί διαδοχικά το 2011 από την EFSA.
Η αντιφλεγμονώδης επίδραση της Hidrox επιβεβαιώθηκε σε μια διαδοχική κλινική μελέτη που διεξήχθη στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Στην εν λόγω μελέτη το HIDROX ® προσφέρθηκε σε ασθενείς που πάσχουν από οστεοαρθρίτιδα και ρευματοειδή αρθρίτιδα. Η διπλή τυφλή, ελεγχόμενη μελέτη με εικονικό φάρμακο διαπίστωσε ότι το HIDROX ® προκάλεσε σημαντική μείωση της ομοκυστεΐνης στον ορό και της CRP.
Η ομοκυστεΐνη είναι ένας αναγνωρισμένος παράγοντας κινδύνου στην πρόωρη ανάπτυξη των αγγείων της καρδιάς και του αίματος φλεγμονώδους νόσου. 

Μετάφραση και επιμέλεια Ευαγγέλου Μαριάννα βιοχημικός Μsc


Bιβλιογραφία
1. Kok FJ, Kromhout D. Atherosclerosis—epidemiological studies on the health effects of a Mediterranean diet. Eur J Nutr. 2004 Mar;43 Suppl 1:I/2-5.
2. Wahle KW, Caruso D, Ochoa JJ, Quiles JL. Olive oil and modulation of cell signaling in disease prevention. Lipids. 2004 Dec;39(12):1223-31.
3. Covas MI, Nyyssonen K, Poulsen HE, et al. The effect of polyphenols in olive oil on heart disease risk factors: a randomized trial. Ann Intern Med. 2006 Sep 5;145(5):333-41.
4. Available at: http://www.mayoclinic.com/health/food-and-nutrition/AN01037. Accessed May 31, 2007.
5. Fito M, Cladellas M, de la TR, et al. Anti-inflammatory effect of virgin olive oil in stable coronary disease patients: a randomized, crossover, controlled trial. Eur J Clin Nutr. 2007 Mar 21.
6. Available at: http://www.fda.gov/bbs/topics/news/2004/NEW01129.html. Accessed May 31, 2007.
7. Owen RW, Haubner R, Wurtele G, Hull E, Spiegelhalder B, Bartsch H. Olives and olive oil in cancer prevention. Eur J Cancer Prev. 2004 Aug;13(4):319-26.
8. Menendez JA, Lupu R. Mediterranean dietary traditions for the molecular treatment of human cancer: anti-oncogenic actions of the main olive oil’s monounsaturated fatty acid oleic acid (18:1n-9). Curr Pharm Biotechnol. 2006 Dec;7(6):495-502.
9. Berbert AA, Kondo CR, Almendra CL, Matsuo T, Dichi I. Supplementation of fish oil and olive oil in patients with rheumatoid arthritis. Nutrition. 2005 Feb;21(2):131-6.
10. Beauchamp GK, Keast RS, Morel D, et al. Phytochemistry: ibuprofen-like activity in extra-virgin olive oil. Nature. 2005 Sep 1;437(7055):45-6.
11. Romero C, Medina E, Vargas J, Brenes M, De CA. In vitro activity of olive oil polyphenols against Helicobacter pylori. J Agric Food Chem. 2007 Feb 7;55(3):680-6.
12. Available at: http://en.wikipedia.org/wiki/Olive_oil. Accessed May 31, 2007.
13. Available at: http://www.nutritiondata.com/facts-C00001-01c208D.html. Accessed May 31, 2007.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου