Πέμπτη 5 Μαρτίου 2015

Άνιση σχέση των αγροτών με την αλυσίδα τροφίμων

Παπαγιώτα Χρύσα|  06/03/2015 - 08:32 πμ
Συνεχή μείωση υπόκειται τα τελευταία χρόνια στο ποσοστό που παίρνουν οι αγρότες από τις τελικές τιμές που πληρώνουν οι καταναλωτές για τα τρόφιμα. Έτσι από το 31% που ήταν το 1995, έπεσε στο 24% τη δεκαετία που ακολούθησε μέχρι το 2005, και εν συνεχεία μειώθηκε περαιτέρω στο 21% μέχρι το 2011.

Νομοθετική δράση από την ΕΕ ζητά η ευρωβουλευτής Μακ Γκίνες για τις τιμές των παραγωγών.
Νομοθετική δράση από την ΕΕ ζητά η ευρωβουλευτής Μακ Γκίνες για τις τιμές των παραγωγών.

Την ίδια ώρα, η βιομηχανία τροφίμων παίρνει το 28% και το υπόλοιπο 51% πηγαίνει στο λιανικό εμπόριο τροφίμων. Τα στοιχεία αυτά που  προκύπτουν από μελέτη της Eurostat αξιοποιεί η ευρωβουλευτής Μακ Γκίνες ζητώντας την ανάληψη νομοθετικής δράσης από την Κομισιόν.
 Σύμφωνα με την ίδια, «λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο της τιμής που πληρώνουν οι καταναλωτές για τα τρόφιμα είναι πολύ μικρό ποσοστό και ανεπαρκές για τους παραγωγούς που συνεισφέρουν περισσότερο από όλους στην παραγωγή και που επενδύουν τη μεγαλύτερη προσπάθεια και χρόνο συγκριτικά με όσους συμμετέχουν στην τροφική αλυσίδα, ενώ παράλληλα αντιμετωπίζουν και τους μεγαλύτερους κινδύνους, συμπεριλαμβανομένων των επιπτώσεων από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες». Συνέχισε λέγοντας πως το ανησυχητικό είναι ότι παρά τις όσες δυσκολίες, το μερίδιο του παραγωγού κινείται προς τη λάθος κατεύθυνση.
«Ζητάμε», συνεχίζει «από αυτούς να επενδύσουν σε πιο βιώσιμα συστήματα παραγωγής τροφίμων, ευαίσθητα στα θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και τη χρήση των περιορισμένων εθνικών πόρων. Οι απαιτήσεις αυτές δεν μπορούν να καλυφθούν ασκώντας ασφυκτική πίεση στις τιμές τους και τα περιθώρια κέρδους τους».
Η έλλειψη ισορροπίας δύναμης μεταξύ των παραγωγών και των εμπόρων λιανικής πώλησης και άλλων κρίκων της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων είναι ένα ζήτημα που συνεχίζει να απαιτεί προσοχή και πρέπει να αντιμετωπιστεί επειγόντως, όντας πραγματικό και έντονο πρόβλημα σε πολλά κράτη - μέλη της ΕΕ, ορισμένα εκ των οποίων έχουν μάλιστα ήδη αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπισή του.
Η κ. Μακ Γκίνες ανέφερε ακόμα πως υπάρχει μια σχετικά νέα πρωτοβουλία εθελοντικού κώδικα, που, αν και ευπρόσδεκτη, μπορεί να μην είναι επαρκής για την αντιμετώπιση του προβλήματος και οι αγρότες δικαιολογημένα έμειναν έξω από αυτή την πρωτοβουλία, πιστεύοντας ότι δεν είναι δυνατό και αποτελεσματικό εργαλείο παρακολούθησης και αστυνόμευσης των αθέμιτων πρακτικών. Έκλεισε λέγοντας πως η Επιτροπή πρέπει να δει το θέμα και να προβεί γρήγορα σε νομοθετική δράση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου