Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ιαπωνία: Η πρότυπη «πράσινη» κοινότητα περνάει στο επόμενο στάδιο



Η ανάπτυξη μιας «έξυπνης» και ενεργειακά βιώσιμης περιοχής στην ιαπωνική πόλη Φουτζισάβα πέρασε στο επόμενο στάδιο του σχεδιασμού της, εστιάζοντας στην ενεργοποίηση της υπάρχουσας κοινότητας και στην ενεργειακή αυτονομία.
Η πρότυπη κοινότητα, η οποία βρίσκεται περίπου 50 χιλιόμετρα δυτικά του Τόκιο, αναπτύχθηκε από 18 εταιρείες τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένης της Panasonic, της CCC και της εταιρείας φυσικού αερίου του Τόκιο, υπό την αιγίδα των δημοτικών αρχών της Φουτζισάβα.
Η κοινότητα είναι εξοπλισμένη με πολλαπλές ανανεώσιμες και ενεργειακά αποδοτικές τεχνολογίες, όπως φωτισμό LED, συλλέκτες ηλιακής ενέργειας, οικιακά συστήματα κυψελών καυσίμου, καθώς και αντλίες θερμότητας, έχοντας στόχο να παράγει 70 τοις εκατό λιγότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από ό,τι μία συμβατική κοινότητα παρόμοιου μεγέθους.
Ο συνδυασμός όλων αυτών των μέσων θα επιτρέψει τους κατοίκους της πόλης να βελτιστοποιήσουν την ενεργειακή τους κατανάλωση, ενώ θα υπάρχουν επαρκή περιθώρια για να διατηρηθεί συνεχής ενεργοδότηση έως και για τρεις ημέρες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Το έργο χτίστηκε σε ένα εγκαταλελειμμένο βιομηχανικό χώρο της Panasonic και σύμφωνα με τους εκπροσώπους της εταιρείας έχουν περάσει πλέον σε αυτό που αποκαλούν στάδιο της «καλλιέργειας», με τις εταιρείες να εστιάζουν στο να ενεργοποιήσουν περισσότερο τους κατοίκους της έξυπνης πόλης.

Η πόλη διαθέτει ένα πρόγραμμα δημόσιων ποδηλάτων καθώς και ηλεκτρικά οχήματα και ποδήλατα με ηλεκτρική υποβοήθηση. Ένα εκτεταμένο κλειστό κύκλωμα παρακολούθησης έχει τεθεί σε εφαρμογή για την αύξηση της ασφάλειας και της προστασίας των κατοίκων.

Οι υπεύθυνοι του έργου σχεδιάζουν στο άμεσο μέλλον να αναπτύξουν ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και να ενισχύσουν τη ζωή της κοινότητας με τη διοργάνωση εκδηλώσεων.
Ο στόχος του έργου είναι η κοινότητα, στην οποία οι πρώτοι κάτοικοι μετακινήθηκαν σχεδόν πριν από ένα χρόνο, να επιτύχει πλήρη αυτονομία μέσα στις επόμενες δεκαετίες, με τη σταδιακή εξέλιξη των τεχνολογικών και άλλων συστημάτων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου