Δευτέρα 8 Δεκεμβρίου 2014

Ζωοτροφή από αγκινάρες με κρητική πατέντα

Ενας Κρητικός γεωργός δίνει λύση για φθηνή ζωοτροφή
  
 
 Ο Γιώργος Βελεγράκης από τον Πύργο προτείνει τις αγριαγκινάρες
ttt66    Διέξοδο για την εξασφάλιση φθηνών αλλά πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά ζωοτροφών φαίνεται να δίνει στους κτηνοτρόφους ένας γεωργός από τον Πύργο ο Γιώργος Βελεγράκης, που φύτεψε δοκιμαστικά άγριες αγκινάρες. Ο ίδιος δεν διαθέτει κοπάδι, προτείνει όμως στους κτηνοτρόφους να σπεύσουν και να φυτέψουν άγριες αγκινάρες στα χωράφια που διαθέτουν διότι η ανά στρέμμα απόδοση είναι εξαιρετικά υψηλή και το κόστος παραγωγής ελάχιστο!
   Ο κ. Βελεγράκης φύτεψε πριν λίγους μήνες σε ένα χωράφι περίπου 3 στρεμμάτων τους σπόρους για τις άγριες αγκινάρες με τις οδηγίες του κ. Κίμωνα Καράντζου που διαθέτει επιχείρηση με αυτό το αντικείμενο. Αρχικά είχε σκοπό να μαζέψει τα φύλλα από τις αγκινάρες, να τα αποξηράνει και να τα πουλάει σε «μπάλες» στους κτηνοτρόφους. Ο ίδιος δεν είναι κτηνοτρόφος, ασχολείται αποκλειστικά με τη φυτική παραγωγή και κάνει τις δικές του πατέντες. Ήταν ο πρώτος που έκανε το πείραμα σε όλη την Ελλάδα. Αλλά η αποξήρανση των φύλλων της αγκινάρας δεν πέτυχε. Υπάρχει πάντα υγρασία που δημιουργεί προβλήματα.

Από την αποτυχία στην έκπληξη!
    Δεν κατάφερε ο κ. Βελεγράκης να αποκτήσει τα εισοδήματα που ο ίδιος ήθελε, όμως από ό,τι φαίνεται βρήκε μία θαυμάσια καλλιέργεια για τους κτηνοτρόφους προκειμένου να ταΐζουν φθηνά και σωστά τα ζώα τους!
  «Η απόδοση της χλωρής τροφής είναι τεράστια και το καλλιεργητικό κόστος ελάχιστο! Το έχω δοκιμάσει, το ξέρω και συνιστώ ανεπιφύλακτα αυτή την καλλιέργεια στους κτηνοτρόφους» υπογραμμίζει.
    Το καλλιεργητικό κόστος είναι όλο κι όλο 50 ευρώ το στρέμμα μαζί με το σπόρο. Δεν περιλαμβάνονται τα έξοδα για το πότισμα, όμως επαρκούν 150 κυβικά νερό ανά στρέμμα.
«Αν ήμουν κτηνοτρόφος θα καλλιεργούσα άγρια αγκινάρα είτε στο βουνό, είτε στην πεδιάδα και θα έκανα χλωρή βόσκηση» τονίζει.
    Όπως λέει ο κ. Βελεγράκης το ένα φύτεμα διαρκεί 10-15 χρόνια! Δεν χρειάζεται δηλαδή οι κτηνοτρόφοι να φυτέψουν ξανά την αγριαγκινάρα όλο αυτό το διάστημα. «Η ανάπτυξη είναι γρήγορη, δουλεύει χειμώνα καλοκαίρι. Κόβεις το φύλλωμα και ανοίγει ξανά. Μέχρι και κάθε μήνα μπορείς να κόβεις!» λέει ο κ. Βελεγράκης.
    Σημαντικό είναι ακόμα ότι αυτού του είδους η καλλιέργεια δεν χρειάζεται φυτοφάρμακα! «Η φυτοπροστασία είναι ελάχιστη» επισημαίνει ο ίδιος.

Βελεγράκης: «Μην περιμένουν μόνο από τις επιδοτήσεις!»
«Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι ρωτούν πότε θα έρθουν οι επιδοτήσεις, πότε η εξισωτική, πότε θα πληρωθούν το παρακράτημα. Σχολιάζουν και πολλές φορές γκρινιάζουν, έχουν δίκιο σε πολλά, αλλά χρειάζεται και οι ίδιοι να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες!
    Μην περιμένουν μόνο από τις επιδοτήσεις. Να κοιτάξουν να βρουν τις καλλιέργειες που τους συμφέρουν. Να μειώσουν το κόστος παραγωγής» λέει ο κ. Βελεγράκης.
«Είναι σωστό να διεκδικούμε τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις. Όμως αυτό δεν αρκεί για να πάμε μπροστά. Χρειάζεται να πάρουμε μέτρα οι ίδιοι για τον εαυτό μας! Και από την καφετερία δεν γίνονται αυτά τα πράγματα…» καταλήγει.

Θρεπτικές ουσίες
    Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας AGRICON –ΓΕΩΡΓΙΚΟΙ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ οι ιδιότητες της συγκεκριμένης ζωοτροφής είναι:
• Η χορτονομή είναι υψηλής ποιότητας, με χημική σύσταση (Cecilia Cajarville, 1996 – Πηγή: J. Fernández U.P. Madrid):
• Ξηρά Ουσία 13%
• Οργανική ουσία 82% της Ξ.Ο.
• Ινώδεις ουσίες 13% της Ξ.Ο.
• Πρωτεΐνη 13-15% της Ξ.Ο.
• Neutral Detergent Fibre (NDF) 24-26% της Ξ.Ο.
• Acid Detergent Fibre (ADF) 16-17% της Ξ.Ο.
• Acid Detergent Lignin (ADL) 2,6 – 3,5% της Ξ.Ο.
• Λιπαρές ουσίες 2,8% της Ξ.Ο. για πράσινη χορτονομή και 1,4% της Ξ.Ο. για ενσίρωμα
• Υψηλός συντελεστής πεπτικότητας: για την Ξηρά Ουσία 78,3% και για την Οργανική Ουσία 86,1%
• Υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο: 0,97 UFL (Milk forage units) και 0,98
• UFC (Meat forage units)
• Moderate ingestion coefficient: 64 g of Dry Matter/kg of metabolic weight PV (0,75) [possibly due to high moisture content (87,7%)]
• Η χορτονομή παρουσιάζει πολύ καλό δυναμικό για ενσίρωση, το οποίο αποδίδεται στην υψηλή περιεκτικότητα σε διαλυτά σάκχαρα (27%), τιμές pH χαμηλότερες από 4,3, αμμωνιακό άζωτο χαμηλότερο από 0,27% της Ξ.Ο., υψηλές συγκεντρώσεις γαλακτικού οξέος (9-17% επί ξηρού) και μόνο ίχνη βουτυρικού οξέος. Το υπόλειμμα περιέχει διαλυτά σάκχαρα περίπου 15%.
provato600
 
“Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι αδιαφόρησαν”
 
   Όπως ήταν επόμενο ο κ. Βελεγράκης έσπευσε να πει σε φίλους και γνωστούς κτηνοτρόφους ότι αυτή η καλλιέργεια είναι πολύ σημαντική. Δεν θα είχε ο ίδιος κέρδος. Άλλωστε απέτυχε στην αποξήρανση της αγριαγκινάρας. Αυτό που τους έλεγε είναι να καλλιεργήσουν οι ίδιοι αγκινάρες στα χωράφια τους και να ταΐζουν τα ζώα τους.«Οι περισσότεροι αδιαφόρησαν. Λίγοι ήταν οι κτηνοτρόφοι που ανταποκρίθηκαν, ήρθαν είδαν στο χωράφι μου την καλλιέργεια και ελάχιστοι είναι τελικά εκείνοι που άρχισαν να καλλιεργούν» λέει ο Γιώργος Βελεγράκης. Ανάμεσα στους κτηνοτρόφους που ανταποκρίθηκαν είναι ο Γιάννης Σφακιανάκης ο οποίος καλλιεργεί τώρα πέντε στρέμματα με αγριαγκινάρα. Οι υπόλοιποι δεν φαίνεται να δίνουν και μεγάλη σημασία…  «Κι όμως οι αποδόσεις είναι πενταπλάσιες από τα ζωοτροφικά φυτά που καλλιεργούνται σήμερα. Είναι μια πολύ συμφέρουσα καλλιέργεια η αγριαγκινάρα για τους κτηνοτρόφους!» τονίζει ο κ. Βελεγράκης και επισημαίνει ότι δεν έδειξε ενδιαφέρον ακόμα και ο κτηνοτροφικός σύλλογος Ηρακλείου πέραν του συνδικαλιστή Διονύση Καψάλη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου