Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Αυτά είναι τα 5 πράγματα που μάθαμε από τον Ιρβιν Γιάλομ!


Την περασμένη Τετάρτη, η Film Trade, με αφορμή την ταινία «Ο Κήπος του Γιάλομ - Φιλοσοφία μιας Ζωής», διοργάνωσε στον κινηματογράφο Δαναό μια exclusive συζήτηση για λίγους τυχερούς με τον Ιρβιν Γιάλομ μέσω...
skype. Τον Ιρβιν Γιάλομ προλόγισαν ο Σταύρος Πετσόπουλος από τις εκδόσεις Αγρα και οι μεταφραστές και επιμελητές του έργου του, Γιάννης Ζέρβας (Ψυχίατρος) και Ευαγγελία Ανδριτσάνου (Συστημική Ψυχθεραπεύτρια). Τη συζήτηση συντόνισε ο κριτικός κινηματογράφου Χρήστος Μήτσης και τις ερωτήσεις των παρευρισκόμενων δημοσιογράφων συνόδεψαν και ερωτήσεις των αναγνωστών του Flix, όπως προέκυψαν από το διαγωνισμό μας. Παρότι το ωραιότερο στο λόγο του Ιρβιν Γιάλομ είναι η αμεσότητα και η ευθύτητά του, διαβάστε παρακάτω, έστω από μακριά, τα highlights όσων μας είπε. Η ταινία «Ο Κήπος του Γιάλομ - Φιλοσοφία μιας Ζωής» βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες στις 11 Δεκεμβρίου από τη Filmtrade.

Για το σινεμά

Μ’ αρέσει πολύ να βλέπω ταινίες, όχι τόσο πολύ να πηγαίνω στο σινεμά τώρα πια. Γιατί έχει πολλά «προσεχώς», πολλά όπλα και εκρήξεις, αλλά μ’ αρέσουν πολύ οι ταινίες. Αγαπώ πολύ τον Γούντι Αλεν, ακόμα και τις κακές ταινίες του και τις έχω δει όλες. Νομίζω ότι είναι η μεγαλύτερη δημιουργική διάνοια εν ζωή όσον αφορά στο χιούμορ, μαζί με κάποιον που ίσως δεν είναι πολύ γνωστός στην Ελλάδα, τον Γκάρισον Κίλορ που εδώ και 30 χρόνια κάνει μια Κυριακάτικη ραδιοφωνική εκπομπή. Ο Γούντι Αλεν είναι καλός μελετητής της ψυχανάλυσης, κάθε σενάριό του με γαργαλά. Μ’ άρεσε πολύ το «Her», υπέροχη ταινία, όπου ένας άντρας ερωτεύεται τον υπολογιστή του. Μ’ αρέσουν οι ταινίες που έχουν καλές ιστορίες, αναζητώ την αφήγηση και στα δικά μου βιβλία και στων άλλων και στις ταινίες. Εχω αδυναμία, επίσης, στην επιστημονική φαντασία, προβάλλεται τώρα η ταινία «Interstellar», που καταπιάνεται με τις μαύρες τρύπες, την εξερεύνησή τους, το ταξίδι στο χρόνο, ζητήματα αστροφυσικής, μου άρεσε πολύ.


Για την αγάπη διαρκείας

Το να ερωτεύεσαι είναι ένα υπέροχο συναίσθημα όταν είσαι νέος. Οσο μεγαλώνεις, δε συμβαίνει και τόσο συχνά. Αλλά δε διαρκεί πάρα πολύ. Για να βρεις κάποιον που να σου κρατά το ενδιαφέρον, πρέπει, πρώτα, να βρεις κάποιον που να είναι ενδιαφέρων ο ίδιος. Που να έχει τα δικά του πράγματα που τον απασχολούν, πράγματα που τον εμπνέουν και που θέλεις να συζητάς μαζί του. Πρέπει να βρεις κάποιον που έχει ενδιαφέροντα, τα οποία σε αφορούν και σε ιντριγκάρουν. Εγώ ήμουν πολύ τυχερός στην επιλογή μου και οι γάμοι που αποτυγχάνουν, το κάνουν εξαιτίας μιας κακής επιλογής.

Για τα social media και τη σχέση τους με την ψυχοθεραπεία

Εχω σελίδα στο facebook, αλλά χρησιμοποιείται κυρίως για την προώθηση των βιβλίων μου, δεν την επισκέπτομαι και συχνά. Ωστόσο έχω πια αρκετά μεγάλη εμπειρία με την ψηφιακή ψυχοθεραπεία. Βασίζομαι πολύ στην εγγύτητα του ψυχοθεραπευτή και του ασθενούς, η ιδέα ότι δε βρίσκεσαι καν στο ίδιο δωμάτιο με τον ασθενή σου με γέμιζε τρόμο. Ωστόσο μετά την πρώτη φορά που έκανα μια συνεδρία μέσω skype, συνειδητοποίησα ότι το αποτέλεσμα ήταν τελείως διαφορετικό απ’ ό,τι νόμιζα. Εκείνη η ασθενής, είχε εγκατασταθεί σ’ ένα πολύ απομονωμένο μέρος, ακριβώς γιατί δεν μπορούσε να βρίσκεται κοντά σε άλλους ανθρώπους. Οπότε μπόρεσα να δουλέψω μαζί της, ενώ πιθανότατα από κοντά δε θα μπορούσα, ή θα έπαιρνε ένα-δύο χρόνια για να ξεκινήσουμε ουσιαστικά. Τώρα οι εμπειρίες μου από τις συνεδρίες μέσω skype είναι θαυμάσιες. Από την άλλη πλευρά, υπάρχει ένα ολόκληρο νέο κίνημα στην ψυχοθεραπεία, που με ξαφνιάζει και με κάνει επιφυλακτικό, που είναι η online ψυχοθεραπεία, υπάρχουν αρκετά μεγάλα τέτοια γκρουπ τώρα στην Αμερική, σαν το talkspace, όπου οι ψυχοθεραπευτές κάνουν chat με τους ασθενείς, οι οποίοι πληρώνουν, για παράδειγμα, ένα μήνα απεριόριστες συνεδρίες. Βέβαια το δοκίμασα κι αυτό, ως σύμβουλος όταν μου το ζήτησαν και τώρα νιώθω πιο ανοιχτόμυαλος, βλέπω ότι οι ασθενείς κάτι κερδίζουν τελικά. Όπως έμαθα, πολλοί ασθενείς αποκαλύπτουν πολλά περισσότερα πράγματα στον ψυχοθεραπευτή τους, αν δεν τον βλέπουν ποτέ, ούτε καν στο skype. Επίσης τους καθησυχάζει το γεγονός ότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να γράψουν στον ψυχοθεραπευτή τους ένα μήνυμα, έστω κι αν δεν απαντήσει γρήγορα. Σε κάθε περίπτωση, η ψυχοθεραπεία εξελίσσεται ραγδαία τώρα, διερευνώντας τις online δυνατότητες κι είμαι πολύ περίεργος για το πού θα οδηγηθεί η επιστήμη μας.


Για το συσχετισμό της εμπορικής επιτυχίας με την ποιότητα της σκέψης

Είμαι δημοφιλής συγγραφέας, έχω γράψει πολύ και προσπαθώ να γράφω πολύ καθαρά. Πολύ παλιότερα, όταν ξεκινούσα, μ’ ενδιέφερε η φιλοσοφία, αλλά και οι απαρχές της ψυχοθεραπείας που βρίσκονται στον 19ο αιώνα, στον Φρόιντ, στον Γιουνγκ, στον Πινέλ που προσπάθησε να εξανθρωπίσει τις συνθήκες διαβίωσης των παραφρόνων στη Γαλλική Επανάσταση. Μόνο που η επιστήμη μας, η ψυχοθεραπεία, δεν ξεκίνησε εκεί, αλλά κάποιες χιλιετίες πίσω, με τους μεγάλους Φιλοσόφους, τον Αριστοτέλη, τον Πλάτωνα, τον Επίκουρο που καταπιάστηκαν με την ανθρώπινη ψυχολογία. Και μετά, με τους σπουδαίους συγγραφείς, σαν τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι, τον Σταντάλ, που είχαν τέτοιο βάθος και τέτοια σοφία για την ανθρώπινη φύση. Αντλώ από αυτούς. Όταν ξεκίνησα να σπουδάζω, η φιλοσοφία εμπλεκόταν ελάχιστα στην ψυχανάλυση. Επιπλέον, τα συγγράμματα που συσχέτιζαν την ψυχανάλυση με τη φιλοσοφία ήταν τόσο σύνθετα γραμμένα που έμοιαζαν να θέλουν ν’ αποθαρρύνουν τον κάθε αναγνώστη. Κι εγώ ήμουν και είμαι αποφασισμένος να μεταφέρω τη γνώση, τα συμπεράσματα του κλάδου μας, στο κοινό, μ’ έναν αληθινά απλό και κατανοητό τρόπο. Γράφουμε για να επικοινωνούμε. Ο κανόνας μου είναι να μη γράφω για τίποτα που δεν καταλαβαίνω και να γράφω ώστε να με καταλαβαίνουν. Αυτό το πετυχαίνω με ιστορίες, με αφηγήσεις. Προσπαθώ να μεταφέρω κάτι στους αναγνώστες, όχι να του κάνω επίδειξη γνώσεων. Προσπαθώ να γράφω καλή πρόζα. Το ότι τα βιβλία μου γίνονται εύκολα κατανοητά.


Για την επίδραση της οικονομικής κρίσης στον ψυχισμό

(ερώτηση που έστειλαν, για ν' απευθυνθεί στον Ιρβιν Γιάλομ, οι αναγνώστες του Flix.gr, Παναγιώτης-Νικόλαος Πρίγκουρης, Φωτεινή Κούρκουλα και Ελένη Μπερνιδάκη)

Δεν μπορώ να μιλήσω σε βάθος γι’ αυτό γιατί, τώρα πια, έχω φύγει από το Πανεπιστήμιο, βλέπω ιδιωτικά πολύ λίγους ασθενείς που είναι εύποροι, οπότε δεν έχω πρωτογενή εμπειρία από την επίδραση της οικονομικής κρίσης. Ξέρω, ωστόσο, ότι ο πλούτος δε σε κάνει ευτυχή, έχω και έρευνες που το αποδεικνύουν αυτό, υπάρχουν πολλοί πλούσιοι άνθρωποι που έρχονται να με δουν ακριβώς γι’ αυτό το λόγο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου