Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014

Τροφή που μηδενίζει τις πιθανότητες να πάθετε καρκίνο του παχέος εντέρου


Τροφή που μηδενίζει τις πιθανότητες να πάθετε καρκίνο του παχέος εντέρου
Επιστήμονες από Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγο (UCSD) υποστηρίζουν ότι υπάρχει τρόπος να περιορίσετε στο ελάχιστο τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του παχέος εντέρου.
Όπως δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Clinical Investigation», υπάρχει ένας συγκεκριμένος υποδοχέας των κυττάρων που λέγεται TRPV1 και ο οποίος όταν είναι ενεργοποιημένος προστατεύει το έντερο από τους καρκινικούς όγκους.
Στο παρελθόν, πολλές μελέτες σε δείγματα ιστών καρκινικών όγκων από ανθρώπους έχουν ενοχοποιήσει πολλές μεταλλάξεις του γονιδίου TRPV1.
Στο πλαίσιο της μελέτης τους, τροποποίησαν γενετικά ποντίκια ώστε να γεννηθούν με ανεπάρκεια στην TRPV1 και έτσι να είναι επιρρεπή στην εμφάνιση πολλαπλών όγκων στη γαστρεντερική οδό.
Στη συνέχεια τους χορήγησαν καψαϊκίνη, την ουσία που χαρίζει στις καυτερές πιπεριές την χαρακτηριστική γεύση τους, προκειμένου να μελετήσουν τις επιδράσεις της στα κύτταρα που επιστρώνουν το έντερο ποντικιών και ανθρώπων.
Όπως διαπίστωσαν, η ουσία καψαϊκίνη όχι μόνο μείωσε τον ρυθμό εμφάνισης όγκων, αλλά και παράτεινε τη ζωή τους κατά περισσότερο από 30%.
Ας δούμε περισσότερα για δύο χαρακτηριστικούς “εκπροσώπους της”: 

Πιπέρι Καγιέν (κόκκινο)
Προέρχεται από ποικιλία της πιπεριάς chili και η καυτερή του γεύση οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη. Το πιπέρι καγιέν αποτελεί εξαιρετική πηγή β-καροτενίου. Ενός αντιοξειδωτικού που προστατεύει τα κύτταρα από την καταστροφική δράση των ελεύθερων ριζών και η επαρκής πρόσληψή του σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών νοσημάτων. Επίσης, το πιπέρι καγιέν, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε β-καροτένιο, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και έχει αντιφλεγμονώδη δράση. Το καγιέν, όπως και όλες οι πιπεριές τσίλι έχουν αντιθρομβωτική δράση, ενώ φαίνεται ότι λειτουργούν και ως φυσικά αναλγητικά.
Λανθασμένα το τσίλι, όπως και το πιπέρι καγιέν έχει τη φήμη ότι αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης πεπτικού έλκους. Αντίθετα, όχι μόνο δεν αυξάνουν τον κίνδυνο αλλά τον μειώνουν, αδρανοποιώντας βακτήρια που είναι υπεύθυνα για την πρόκληση του πεπτικού έλκους. Επίσης, διεγείρουν το βλεννογόνο του στομάχου να εκκρίνει προστατευτικά υγρά που εμποδίζουν τη δημιουργία έλκους. Ωστόσο, σε περιπτώσεις ατόμων που έχουν ήδη παρουσιάσει πεπτικό έλκος, η κατανάλωσή του πρέπει να γίνεται με προσοχή.
Διατροφικό προφίλ
Το πιπέρι καγιέν αποτελεί καλή πηγή: 
Βιταμίνης Α, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 15% της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως και 
Βιταμίνης C, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 5% της απαραίτητης ποσότητας. 


έντερο 5646+41165465


Πιπεριές τσίλι
Η καυτερή του γεύση οφείλεται στην ουσία καψαϊκίνη. Όσο περισσότερη καπσαϊκίνη περιέχει η πιπεριά, τόσο πιο καυτερή είναι. Όπως το πιπέρι καγιέν, έτσι και το τσίλι περιέχει σημαντικές ποσότητες β-καροτενίου, γεγονός που του προσδίδει αντιοξειδωτικές ιδιότητες. Μια πολύ ενδιαφέρουσα μελέτη, έδειξε ότι η κατανάλωση τσίλι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου του προστάτη μέσω μιας σειράς προστατευτικών επιδράσεων στα συγκεκριμένα κύτταρα. Ωστόσο η υπερβολική του κατανάλωση μπορεί να έχει και αρνητικές συνέπειες και συγκεκριμένα αύξηση του κινδύνου για καρκίνο του στομάχου.
Όπως και το πιπέρι καγιέν, έτσι και το τσίλι, βοηθά στη διατήρηση της καλής υγείας του καρδιαγγειακού συστήματος. Από επιδημιολογικές μελέτες έχει φανεί ότι οι λαοί που καταναλώνουν συχνά τσίλι, παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά εμφραγμάτων και εγκεφαλικών επεισοδίων. Ο προστατευτικός μηχανισμός περιλαμβάνει τη μειώση της οξείδωσης της χοληστερόλης, μειώνοντας έτσι τη βλαπτική της επίδραση στα αγγεία.
Επίσης, το τσίλι όπως και όλα τα καυτερά μπαχαρικά ανακουφίζουν το αναπνευστικό σύστημα μειώνοντας την έκκριση της βλέννας ή βοηθώντας να την απομακρύνουμε όταν είμαστε κρυωμένοι.
Το τσίλι τέλος, όπως και όλα τα καυτερά μπαχαρικά, αυξάνουν τη θερμογένεση (παραγωγή θερμότητας) του σώματος, ανεβάζοντας τις καύσεις του σώματός μας για περίπου 20 λεπτά μετά την κατανάλωσή τους. Επομένως, μπορούν να συμβάλουν μακροπρόθεσμα και στη ρύθμιση του βάρους μας.
Διατροφικό προφίλ
Το τσίλι αποτελεί καλή πηγή:
Βιταμίνης Α και βιταμίνης C, καθώς ένα κουταλάκι του γλυκού μας δίνει περίπου το 5% και το 4%, αντίστοιχα, της ποσότητας που χρειαζόμαστε ημερησίως. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου