Πέμπτη 2 Οκτωβρίου 2014



Η εκμετάλλευση των φαρμακευτικών φυτών ως «επενδυτική ευκαιρία»

Η εκμετάλλευση των φαρμακευτικών φυτών ως «επενδυτική ευκαιρία»
Οι εθνικές αρχές της Κόστα Ρίκα ήρθαν σε συμφωνία με μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία προκειμένου να λαμβάνει η χώρα αμοιβή για την εκμετάλλευση του φυτικού πλούτου της. Μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία χρηματοδότησε έρευνες σε κείμενο της Οδύσσειας. Αποκωδικοποιώντας τις αναφορές του Ομήρου σε φυτικά φάρμακα, οι ερευνητές οδηγήθηκαν σε ένα είδος νάρκισσου που περιέχει ουσία κατά της άνοιας. Οι εθνικές αρχές στην Ινδία εκδίδουν κάθε χρόνο δύο τόμους «Εθνικού Συνταγολογίου». Στον δεύτερο τόμο γίνεται ειδική αναφορά στον Ιπποκράτη και τον Γαληνό. Μάλιστα οι Ινδοί φαίνεται ότι κάνουν τα δικά τους «πειράματα» για να δουν ποια από τα φυτικά φάρμακα του Ιπποκράτη μπορούν να χρησιμοποιήσουν. Και ενώ η Ελλάδα ήταν η πρώτη ιστορικά που είχε φυτική φαρμακοποιία, ίσως είναι η μοναδική που δεν έχει σήμερα.

Αυτά είναι ορισμένα από τα παραδείγματα που ανέφεραν ειδικοί επιστήμονες στην ημερίδα «Τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά ως μοχλός αέναης ανάπτυξης της χώρας», την οποία διοργάνωσε ο ΕΟΦ σε συνεργασία με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να περιγράψουν τις μεγάλες δυνατότητες στον τομέα της ανάπτυξης από την ορθολογική εκμετάλλευση της βιοποικιλότητας της χώρας μας. Σύμφωνα με τους ειδικούς, ενώ η χώρα μας διαθέτει την πλουσιότερη χλωρίδα φαρμακευτικών φυτών γνωστών από την εποχή του Ιπποκράτη, αφού το 40% όλων των φυτικών ειδών της Ευρώπης βρίσκεται στην Ελλάδα, ενώ υπάρχουν περισσότερα από 700 ιθαγενή είδη φυτών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως φαρμακευτικά, «αγνοείται» από τον χάρτη των χωρών της Ε.Ε. που δραστηριοποιούνται παραγωγικά σε αυτόν τον τομέα. Από τα οικονομικά στοιχεία της Ε.Ε. πρώτη χώρα εξαγωγής φαρμακευτικών φυτών είναι η Γερμανία, δεύτερη η Βουλγαρία, τρίτη η Αλβανία, η οποία μάλιστα σε πολλές περιπτώσεις «κλέβει» τον δικό μας πλούτο. Είναι ενδεικτικό ότι πριν από λίγο καιρό η ελληνική πρεσβεία στη Γερμανία έστειλε ερώτημα σε υπηρεσίες στην Ελλάδα για την κυκλοφορία στη γερμανική αγορά του «greek mountain tea» (ελληνικό τσάι του βουνού) με χώρα προέλευσης την… Αλβανία. Και πρόσφατα η Αστυνομία συνέλαβε ομάδα Αλβανών στα βουνά της Ηπείρου και κατέσχεσε 4,5 τόνους τσάι του βουνού.

Οι επιστήμονες χαρακτήρισαν την εκμετάλλευση των φαρμακευτικών φυτών «επενδυτική ευκαιρία» καθώς διαδραματίζουν όλο και μεγαλύτερο ρόλο σε αναδυόμενες αγορές, όπως η Ρωσία, η Κίνα και η Ινδία. Αναφερόμενοι στα αρωματικά φυτά που καταλαμβάνουν το 0,05% της συνολικής έκτασης που καλλιεργείται στη χώρα -ήτοι 17,5 χιλιάδες στρέμματα- οι ειδικοί πρότειναν να υπάρξει προσανατολισμός στην παραγωγή αιθέριων ελαίων.
«Ο πλούτος της γης μας είναι μοναδικός. Αξιοποιώντας τον μπορούμε να κάνουμε πολλά για την υγεία, τη ζωή, την ευημερία μας», σημείωσε ο πρόεδρος του ΕΟΦ Δημήτρης Λιντζέρης, προσθέτοντας ότι «η ανάπτυξη της χώρας μας δεν μπορεί παρά να στηριχθεί στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτουμε. Κι αυτά δεν είναι μόνον ο ήλιος και η θάλασσα».

Νέο θεσμικό πλαίσιο
Ο αναπλ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Πάρις Κουκουλόπουλος έκανε αναφορά στο νέο θεσμικό πλαίσιο το οποίο ανοίγει τον δρόμο για τη δημιουργία Εθνικού Καταλόγου για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καθώς και τις δράσεις της νέας Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, που όπως είπε αποτελεί «διαβατήριο» για την ανάπτυξη του κλάδου.
Στο πλαίσιο της ημερίδας παρουσιάστηκαν και επιτυχημένα επιχειρηματικά παραδείγματα αξιοποίησης ελληνικών προϊόντων από την ελληνική βιομηχανία, όπως κρητικά αρωματικά φυτά, τριαντάφυλλο Βοΐου Κοζάνης, μαστίχα Χίου και κρόκος Κοζάνης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου