Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Στα γρανάζια της γραφειοκρατίας των Βρυξελλών η επέκταση του ελαιολάδου ΠΟΠ Καλαμάτας 


Σε εκκρεμότητα εξακολουθεί να βρίσκεται η επέκταση του ΠΟΠ ελαιολάδου Καλαμάτας σε όλη τη Μεσσηνία. Στις αρχές Οκτωβρίου στάλθηκαν στις Βρυξέλλες καινούργια στοιχεία και επίκειται η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, τώρα η επιτροπή της ΕΕ θα κληθεί να εισηγηθεί θετικά ή αρνητικά για το θέμα της επέκτασης στη Διαχειριστική Επιτροπή (συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων Γεωργίας των 27 κρατών μελών της ΕΕ). Εκεί θα αποφασίσουν για το θέμα οι εκπρόσωποι των κρατών μελών. Πάντως όπως όλα δείχνουν η επέκταση του ΠΟΠ σε όλο το νομό δεν θα προλάβει να γίνει ούτε στη νέα ελαιοκομική περίοδο.


Ο πρώην αντιπεριφερειάρχης Πελοποννήσου και νυν περιφερειακός σύμβουλος, Παναγιώτης Αλευράς, δήλωσε ότι σε πρόσφατη επικοινωνία με τον αρμόδιο υπηρεσιακό παράγοντα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, πληροφορήθηκε ότι «στις 6 Οκτωβρίου έστειλαν από το υπουργείο κάποια πρόσθετα στοιχεία που είχαν ζητηθεί από τις Βρυξέλλες και αναμένεται η συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής». Ο κ. Αλευράς επεσήμανε ότι «υπάρχουν πιέσεις να μην επεκταθεί το ΠΟΠ και τα συμφέροντα είναι μεγάλα». Πρόσθεσε ακόμη ότι όλα δείχνουν ότι πολύ δύσκολα τη φετινή ελαιοκομική περίοδο να πραγματοποιηθεί η επέκτασή του. 

Ο τυποποιητής και εξαγωγέας ελαιολάδου κ. Ηλίας Κανάκης, δήλωσε στον ΑγροΤύπο ότι «το θέμα της επέκτασης έχει «κολλήσει» στην γραφειοκρατία της ΕΕ. Αν η κυβέρνηση - και ειδικότερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός - θέλει να προχωρήσει το θέμα μπορεί να πάρει τις απαραίτητες πολιτικές αποφάσεις και να κάνει τις παρεμβάσεις που πρέπει για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες. Φέτος ήταν μια καλή ευκαιρία, αφού αναμένεται να έχουμε μια καλή χρονιά για τις εξαγωγές ελαιολάδου της χώρας μας. Ήδη βλέπουμε ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από το εξωτερικό. Θα πρέπει όμως να υπάρξει μια νέα «στρατηγική» από την ελληνική κυβέρνηση για να αποκτήσει το ελληνικό ελαιόλαδο την προστιθέμενη αξία που πρέπει να έχει λόγω της υψηλής ποιότητάς του. Τρόποι υπάρχουν πολλοί, όπως η αναγνώριση παραδοσιακών ελαιώνων, να εκμεταλλευτούμε τις πολυφαινόλες (αντιοδειδωτικές ουσίες) που περιέχουν πολλά ελληνικά ελαιόλαδα κ.α. Μπορεί και να ανοίξει ο διάλογος για μια νέα κατηγορία ελαιολάδου πολύ υψηλής ποιότητας που δεν θα την έχουν οι ανταγωνιστές μας στην παγκόσμια αγορά. Θα πρέπει όμως να υπάρξει ενδιαφέρον και από την ελληνική πολιτεία».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου