Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2014

Εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό

Εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό


«Ναι» στα εμβόλια για τον καταρροϊκό πυρετό λένε επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας

«Ναι» στον εμβολιασμό του ζωικού κεφαλαίου για την προστασία από τον καταρροϊκό πυρετό στα αιγοπρόβατα, αλλά και την παύση εξάπλωσής του, ακόμα και αν οι γειτονικές χώρες δεν κάνουν τίποτα για να αντιμετωπίσουν τη νόσο, «αλλιώς οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές», επισήμαναν ειδικοί επιστήμονες της διεθνούς κοινότητας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στο περιθώριο των εργασιών του 19ου συνεδρίου e-sove, που ξεκίνησε σήμερα στη Θεσσαλονίκη υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.

Ξακαθαρίζοντας ότι «το γένος των εντόμων culicoides imicola, δηλαδή η σκνίπα, είναι υπεύθυνο για τον καταρροϊκό πυρετό και όχι τα κουνούπια», ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Οικοανάπτυξη ΑΕ, Σπύρος Μουρελάτος, επεσήμανε ότι, «εάν αναλογιστούμε πως το 2007 η επιδημία του καταρροϊκού πυρετού κόστισε στην Γαλλία 1 δισ. ευρώ (70% έμμεσες απώλειες και 30% άμεσες), τότε «γρήγορα μπορεί να γίνει αντιληπτό ότι δεδομένου ότι η Ελλάδα διαθέτει το 1/5 του πληθυσμού του ζωικού κεφαλαίου της προαναφερόμενης χώρας, οι εκτιμώμενες οικονομικές απώλειες υπολογίζονται στα 200 εκατ. ευρώ».

Από την πλευρά της η πρόεδρος της e-sove, Εύα Βερονέζι, τονίζοντας «αν δεν γίνουν εμβολιασμοί για τον καταρροϊκό πυρετό οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές». Υπογράμμισε ότι τον πρώτο χρόνο παρουσίας του ιού καταγράφονται θύματα και στα επόμενα τέσσερα ακολουθούν η εξάπλωση και η ανοσία, ενώ τον τελευταίο χρόνο δεν παρουσιάζεται κανένα πρόβλημα, αλλά στο μεταξύ «έχει αποδυναμωθεί το όποιο εναπομείναν ζωικό κεφάλαιο, το οποίο θα εμφανίζει χαμηλή παραγωγικότητα και αναπαραγωγικότητα, ενώ τα όποια προϊόντα προκύψουν θα είναι υποβαθμισμένα».

Με τη χρήση του εμβολίου, που θα πρέπει να είναι για τον συγκεκριμένο ορότυπο που φέρουν τα αιγοπρόβατα (στην Ελλάδα είναι ένα μείγμα του 1, 2 και 4), «μειώνεται η συγκέντρωση του ιού στο αίμα του ζώου και έτσι η σκνίπα και να τσιμπήσει δεν θα πάρει ικανή ποσότητα για να τη μεταφέρει σε άλλα», υπογράμμισε η ίδια, τονίζοντας ότι «θα πρέπει να αποφεύγονται τα ζωντανά εμβόλια, δηλαδή αυτά που φέρουν τον ιό και να προτιμώνται τα νεκρά».

Είπε ακόμα ότι ανεξάρτητα με το τι συμβαίνει στις γειτονικές χώρες, εάν γίνουν οι απαραίτητοι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, «τότε η νόσος δεν θα μπορέσει να κάνει πάλι την εμφάνισή της στη χώρα, ακόμα και αν στο ένα μέτρο υπάρχει κρούσμα καταρροϊκού πυρετού». Μεταξύ άλλων η κ. Βερονέζι τάχθηκε και υπέρ των ψεκασμών για τον έλεγχο των εντόμων που μεταδίδουν τον ιό, τονίζοντας ωστόσο ότι «οι ψεκασμοί από μόνοι τους δεν κάνουν τίποτα».

Στο ίδιο πνεύμα και ο κ. Μουρελάτος επεσήμανε ότι η καταπολέμηση της σκνίπας είναι μια πολύ δύσκολη υπόθεση. «Η σκνίπα βγαίνει και από την λάσπη ή νερά που έχουν μεγάλο φορτίο και εντοπίζονται ακόμα και δίπλα στους στάβλους ή τα μαντριά», επεσήμανε, διατυπώνοντας την εκτίμηση ότι «ο λόγος που δεν έχουν γίνει τα εμβόλια στη χώρα μας για τον καταρροϊκό πυρετό προφανώς οφείλεται στο ότι επιδοτούνται κατά 75% από την ΕΕ και άρα δεν έχει βρεθεί το κονδύλιο του 25% που απαιτείται από εθνικούς πόρους».

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο εντομολόγος, Χέρντ Βέρντερ, τόνισε ότι «ο εμβολιασμός, η διαχείριση των κοπαδιών, ο σταβλισμός τους δύο ώρες πριν την αυγή, η κτηνιατρική φροντίδα, η εντομολογική καταπολέμηση με ψεκασμούς, η απάλειψη των ζώων με τα απολυμαντικά εκείνα που σκοτώνουν την σκνίπα, αλλά και την κρατούν μακριά, είναι οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν για να μπει φρένο στην εξάπλωση της νόσου». Παράλληλα, ξεκαθάρισε ότι «ο καταρροϊκός πυρετός μπορεί να προσβάλλει όλα τα ζώα, με γερό ανοσοποιητικό και μη» και συμπλήρωσε ότι «και να ξεπεραστεί η νόσος από κάποιο ζώο, ούτε η ποιότητα των προϊόντων του θα είναι καλή, αλλά ούτε και θα αναπαράγεται με τον ίδιο ρυθμό, με αποτέλεσμα να καθίσταται ιδιαίτερα χρονοβόρο για τον κτηνοτρόφο να μεγαλώσει το κοπάδι του».

Πηγή:top7news.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου