Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

GREENPEACE: ΝΑ ΚΑΤΑΡΓΗΘΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΜΕΤΑΛΛΑΓΜΕΝΗ ΣΟΓΙΑ ΣΤΙΣ ΖΩΟΤΡΟΦΕΣ

Φέτα από... κουκιά

Την ελληνική φέτα θα παρουσιάσουν σήμερα στην πλατεία Κοραή μέλη της Greenpeace
Ποσότητα 400.000 τόνων μεταλλαγμένης σόγιας για ζωοτροφή πέρασαν τα σύνορα της χώρας μας το 2012, από τους 571.000 συνολικά που εισήχθησαν τη χρονιά αυτή - ποσοστό δηλαδή 70%.
Σήμερα θα παρουσιαστεί σε ανοιχτή εκδήλωση (πλατεία Κοραή στις 7 μ.μ.) η πρώτη ελληνική φέτα από γάλα ζώων που τράφηκαν με ελληνικό κτηνοτροφικό κουκί αντί της πανάκριβης εισαγόμενης σόγιας (που τις πιο πολλές φορές είναι μεταλλαγμένη).
Την εκδήλωση διοργανώνει το γραφείο της Αθήνας της Greenpeace, που τονίζει: Δείχνουμε το δρόμο για ζωοτροφές (μη γενετικά τροποποιημένες) μεταλλαγμένες.

Η γαλακτοβιομηχανία και οι βιομηχανίες πουλερικών της χώρας μας επιμένουν να εξάγουν κάθε χρόνο περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ για την αγορά σόγιας που το μεγαλύτερο μέρος της προέρχεται από τη Βραζιλία, την Αργεντινή και τις ΗΠΑ, είπε η Ελενα Δανάλη -υπεύθυνη της εκστρατείας για βιώσιμη γεωργία- και τόνισε: «Οι εταιρείες οφείλουν να προχωρήσουν άμεσα στην αντικατάσταση της σόγιας στις ζωοτροφές με παραδοσιακά πρωτεϊνούχα κτηνοτροφικά φυτά όπως το κουκί, το ρεβίθι, το λούπινο και το μπιζέλι, διότι είναι η μόνη λύση που ακυρώνει οριστικά τους γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς (γ.τ.ο.) στην Ελλάδα».

Ενδεικτικές τιμές λιανικής των ψυχανθών ανά κιλό για ζωοτροφή δείχνουν τις διαφορές κόστους ανά περιοχή αλλά και εκείνη σε σχέση με τη σόγια (0,54 ― έως 1 ευρώ): Το κουκί κυμαίνεται από 0,25 έως 0,80 ―, το ρεβίθι από 0,30 έως 0,80 ―, το μπιζέλι από 0,30 έως 0,80 ―. Το λούπινο είναι ακόμη πιλοτικό και σε ελάχιστη ποσότητα.


Σύμφωνα με τις μαρτυρίες παραγωγών που συμμετείχαν σε όλη τη διαδικασία παρασκευής της φέτας που παρουσιάζει η Greenpeace (και σας καλεί σήμερα να δοκιμάσετε), «τα παραδοσιακά κτηνοτροφικά φυτά είναι όχι μόνο εφάμιλλα, αλλά και καλύτερα από την πανάκριβη σόγια που τις περισσότερες φορές είναι μεταλλαγμένη -κάλλιστα μπορούν να την αντικαταστήσουν: Μειώνουν την αιμορραγία συναλλάγματος, λειτουργούν τα ίδια ως φυσικό λίπασμα αυξάνοντας την απόδοση των καλλιεργειών, απαιτούν ελάχιστα φυτοφάρμακα, ζιζανιοκτόνα (σημαίνει χαμηλότερα κόστη για τους αγρότες μας και προστασία της υγείας μας και του περιβάλλοντος), δεν χρειάζονται πότισμα και καλλιεργούνται παντού. Ευδοκιμούν σε εδάφη χαμηλής γονιμότητας, σε χαμηλές θερμοκρασίες και είναι ιδιαίτερα ανθεκτικά στην ξηρασία.
Επίσης αυξάνουν την προστιθέμενη αξία των ελληνικών ζωικών προϊόντων, ενισχύοντας τα συγκριτικά πλεονεκτήματά τους στην εξαιρετικά ανταγωνιστική αγορά των ζωικών προϊόντων. Παράλληλα, ανοίγουν ορίζοντες για την απασχόληση και την τοπική ανάπτυξη και μπορούν να ξεκουράσουν, για παράδειγμα, τα εξαντλημένα χωράφια από τη συνεχόμενη μονοκαλλιέργεια των σιτηρών».
Για όλους αυτούς τους λόγους η Greenpeace ζητεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων: Να ενισχύσει την καλλιέργεια ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών και να πάρει τα κατάλληλα μέτρα που θα ωφελήσουν τους αγρότες, τη γεωργία, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας.
Η καλλιέργεια και η χρήση ελληνικών πρωτεϊνούχων φυτών μπορούν να προσφέρουν πολλαπλά οικονομικά και κοινωνικά οφέλη στη χώρα αφού μπορούν να στηρίξουν την τοπική αγροτική παραγωγή και να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών ζωικών προϊόντων, αναφέρει το ελληνικό γραφείο της περιβαλλοντικής οργάνωσης: «Με την πολύτιμη στήριξη 600 υποστηρικτών μας, καταφέραμε να φυτέψουμε το κτηνοτροφικό κουκί με το οποίο τράφηκαν πρόβατα και στη συνέχεια να φτιάξουμε τη φέτα που σήμερα βρίσκεται στο πιάτο μας.
Η γαλακτοβιομηχανία και η βιομηχανία αβγών, που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας, δεν μπορούν να κρύβονται πίσω από τεχνητές αδυναμίες και παρατεταμένες πιλοτικές εφαρμογές. Το μόνο που χρειάζεται είναι να αναλάβουν την ευθύνη τους να προχωρήσουν στη χρήση ντόπιων ζωοτροφών». Από τα 500 κιλά φέτας που παρήχθησαν, τα 250 θα διατεθούν μέσα από τα γεύματα της ΜΚΟ ειδικής μέριμνας και προστασίας μητέρας και παιδιού «Κιβωτός του Κόσμου» και τα άλλα 250 μέσω της κοινωνικής κουζίνας «Ο άλλος άνθρωπος».
Υπενθυμίζεται ότι «η εισαγόμενη σόγια είναι συνήθως μεταλλαγμένη και ανήκει σε πολυεθνικούς κολοσσούς αγροτεχνολογίας, όπως η Mon Santo, που πατεντάρουν τους σπόρους και ελέγχουν τη διατροφή μας. Τα ψυχανθή είναι από τις πιο θρεπτικές τροφές τόσο για τον άνθρωπο όσο και για τα ζώα».
Η μη μεταλλαγμένη σόγια πέρασε στο δυτικό κόσμο από την Απω Ανατολή (είναι μια βασική τροφή αυτών των λαών) με ιστορία που φτάνει 5.000 χρόνια πίσω.
Πρόκειται για μια υγιεινή τροφή, που όμως συχνά -πυκνά μπερδεύεται με τη μεταλλαγμένη. Και μπορεί ακόμα να μην έχουμε παραδείγματα ισχυρά που να καταδεικνύουν τι εστί... βερίκοκο, αλλά το διά ταύτα δεν πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας: Το πατεντάρισμα των σπόρων και ο έλεγχος της τροφής μας από ολίγους κολοσσούς δεν είναι ό,τι το καλύτερο...
Εξάλλου, σε καιρούς οικονομικής κρίσης πρέπει να υποστηρίζουμε τις εδώδιμες ποικιλίες.
Καλείται από την Greenpeace ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα και χρονοδιάγραμμα για την ενίσχυση της καλλιέργειας των ντόπιων κτηνοτροφικών φυτών και τη χρήση τους στην κτηνοτροφία.
Επιβάλλεται! 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου