Πέμπτη 10 Ιουλίου 2014

Σημαντικοί παράγοντες της «πράσινης οικονομίας» η γεωργία και η δασοκομία


Σημαντικοί παράγοντες της «πράσινης οικονομίας» η γεωργία και η δασοκομία Η γεωργία και η δασοκομία της ΕΕ είναι σημαντικοί παράγοντες της «πράσινης οικονομίας», επιτυγχάνοντας σημαντικά αποτελέσματα στην αποδοτικότητα των πόρων, επισημαίνουν οι κεντρικές αγροτοσυνεταιριστικές οργανώσεις Copa και Cogeca, με αφορμή την δημοσιοποίηση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ανακοίνωση για την κυκλική οικονομία και την πράσινη απασχόληση, στις 2 Ιουλίου.
Όπως τονίζουν, η προώθηση της κυκλικής προσέγγισης θα επιτρέψει να διασωθούν πόροι και να ενισχυθεί η πράσινη οικονομία.


«Η κυκλική προσέγγιση βελτιώνει την παραγωγικότητα, ενώ κάνει αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων. Η εξοικονόμηση ενέργειας, θρεπτικών συστατικών, νερού και η διασφάλιση της αειφόρου παραγωγής βιομάζας επιφέρουν σημαντικά οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη και έχουμε καταβάλει τεράστιες προσπάθειες σε αυτό. Η αποφυγή σπατάλης πόρων αποτελεί προτεραιότητα για τους αγρότες, τους κατόχους δασών και τους συνεταιρισμούς τους, και είναι σαφές ότι με την βελτιστοποίηση της χρήσης και της επανάχρησης πόρων μπορούν να δημιουργηθούν νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες και επιπλέον θέσεις εργασίας», εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας των δύο οργανώσεων, κ. Pekka Pesonen.

Και συνεχίζοντας ανέφερε «Υποστηρίζουμε δράσεις σε συνεργασία με άλλους φορείς της εφοδιαστικής αλυσίδας τροφίμων, οι οποίες αλλάζουν τη συμπεριφορά σε όλη την αλυσίδα, από τους αγρότες έως τους καταναλωτές, για την ελαχιστοποίηση των απωλειών και της σπατάλης των τροφίμων. Η παροχή μιας δεύτερης ζωής στα αγροτικά προϊόντα είναι μια βασική πτυχή της κυκλικής οικονομίας. Αντί να απορρίπτονται, τα σημερινά προϊόντα του γεωργικού τομέα που δεν μπορούν να διατεθούν στην αγορά, επειδή δεν συμμορφώνονται με ορισμένους κανόνες που χρησιμοποιούνται στον κλάδο της μεταποίησης, μπορούν να αξιοποιηθούν για ζωοτροφές ή για την παραγωγή βιοαερίου και στις βιο-βιομηχανίες. Κατά την ανάπτυξη δράσεων για την πρόληψη και τη μείωση των αποβλήτων τροφίμων, ωστόσο δεν πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο τα ήδη υψηλά πρότυπα ασφάλειας των τροφίμων στην ΕΕ».



«Επιπλέον, η εκπαίδευση των καταναλωτών θα μειώσει σημαντικά τη σπατάλη των τροφίμων. Οι Copa-Cogeca υποστηρίζουν την διερεύνηση τρόπων που θα επηρεάσουν θετικά τη συμπεριφορά των καταναλωτών, μέσω ενημερωτικών εκστρατειών. Αυτό θα βοηθήσει την μείωση των αγροδιατροφικών προϊόντων που πετιούνται άσκοπα» τόνισε.

Σύμφωνα με τις Copa-Cogeca, η έρευνα και η καινοτομία είναι ζωτικής σημασίας για την κυκλική οικονομία προκειμένου να πραχθούν νέες ιδέες και να κλιμακωθούν οι υφιστάμενες. Η γεωργία και η δασοκομία, παραδοσιακοί πράσινοι τομείς, έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο στην ανάπτυξη της ευρωπαϊκής πράσινης οικονομίας. Οι τομείς αυτοί είναι πρόθυμοι να αποκτήσουν και να αναπτύξουν τις απαραίτητες δεξιότητες και γνώσεις για να ασχοληθούν περαιτέρω με αυτόν τον τομέα. Συνεπώς, θα πρέπει να διευκολύνεται η πρόσβαση στην έρευνα και την καινοτομία για τους γεωργούς και τους δασοκαλλιεργητές. Πιο μακροπρόθεσμα, είναι σημαντικό να αναπτυχθούν στρατηγικές που θα επιτρέπουν τη χρήση της μέγιστης τιμής ανά μονάδα πόρων, με ταυτόχρονη μείωση του κόστους παραγωγής και των κινδύνων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της σπανιότητας των φυσικών πόρων. Αυτό θα ενθαρρύνει τους γεωργούς και τους δασοκαλλιεργητές να «παράγουν περισσότερα και καλύτερα με τη χρήση λιγότερων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου