Δευτέρα 2 Ιουνίου 2014

Αθόρυβες οικιακές ανεμογεννήτριες στέγης καλύπτουν το 50% των ενεργειακών αναγκών [video]




Οι μικρές ανεμογεννήτριες κάθετου άξονα (VAWT) έχουν το ιδανικό μέγεθος για εγκατάσταση σε οικιστικές, αστικές περιοχές...

Ωστόσο, η τεχνολογία αυτή παραμένει στη σκιά των μεγαλύτερων, καθιερωμένων ανεμογεννητριών οριζόντιου άξονα: η ισχύς που παράγουν είναι σημαντικά χαμηλότερη (παρότι μια έρευνα έδειξε ότι είναι αποδοτικότερες δεδομένου του χώρου που καταλαμβάνουν) και ο θόρυβος από τη λειτουργία τους βρίσκεται σε επίπεδα υψηλότερα από τα ανεκτά.

Αυτά τα δύο προβλήματα επιχειρεί να επιλύσει η ολλανδική νεοφυής εταιρεία The Archimedes με ένα σχέδιο ανεμογεννήτριας κάθετου άξονα που συνδυάζει την αθόρυβη λειτουργία με την υψηλή αποδοτικότητα μετατροπής της αιολικής ενέργειας σε ηλεκτρική.

Σύμφωνα με την εταιρεία, η ανεμογεννήτρια Liam F1 μπορεί να παράξει 1.500 Κιλοβατώρες ενέργειας με ταχύτητες ανέμου της τάξης των 5 μέτρων ανά δευτερόλεπτο, ενέργεια ικανή να καλύψει το ήμισυ των αναγκών ενός νοικοκυριού.

Σε συνδυασμό με φωτοβολταϊκά στη στέγη, η ανεμογεννήτρια μπορεί να “αποσυνδέσει” το νοικοκυριό από το δίκτυο.

—Ο σχεδιασμός

Οι έλικες της ανεμογεννήτριας είναι σχεδιασμένες σαν όστρακο ναυτίλος. Το όστρακο των συγκεκριμένων μαλακίων (που μοιάζει με του σαλιγκαριού) είναι σπειροειδές και στο εσωτερικό του διαιρείται με εγκάρσια διαφράγματα σε πολλούς θαλάμους, που συνδέονται μεταξύ τους με σιφώνιο.

Ο σχεδιασμός αυτός επιτρέπει στην ανεμογεννήτρια να συλλέγει την αιολική ενέργεια ελαχιστοποιώντας τα επίπεδα θορύβου.

Ο εφευρέτης της ανεμογεννήτριας Μαρίνους Μίρμετ δήλωσε ότι η τεχνολογία του μπορεί θεωρητικά να μετατρέψει σε ηλεκτρική ενέργεια το 80% της αιολικής που συλλέγει.

“Σε αδρές γραμμές, υπάρχει διαφορά πίεσης ανάμεσα στο εμπρόσιο και το οπίσθιο μέρος των ελίκων ενός ανεμόμυλου. Η διαφορά αυτή εξαλείφεται στην περίπτωση της Liam F1” αναφέρει ο Μίρμετ.

Αποτέλεσμα είναι η κατακόρυφη βελτίωση της αποδοτικότητας. Ακόμα και όταν ο άνεμος πνέει από γωνία 60 μοιρών, ο ρότορας θα αρχίσει να περιστρέφεται. Δεν απαιτείται ακριβό, εξειδικευμένο λογισμικό: χάρη στο κωνικό της σχήμα, η ανεμογεννήτρια τρέπεται αυτόματα στη βέλτιστη θέση εκμετάλλευσης του ανέμου. Και καθώς αντιμετωπίζει ελάχιστη τριβή, είναι ουσιαστικά αθόρυβη” αναφέρει ο Μίρμετ.

Η εταιρεία πειραματίζεται επίσης με ακόμα μικρότερες ανεμογεννήτριες που θα μπορούσαν να προσαρμοστούν σε στύλους φωτισμού LED ή σε σκάφη θαλάσσης.

Στο video που ακολουθεί  μπορείτε να δείτε την ιστορία της ανεμογεννήτριας Liam από την εφεύρεσή της στα πεδία δοκιμών.

share

econews.gr 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου