Κυριακή 29 Ιουνίου 2014

Ένα κρατίδιο που καλύπτει το 300% των αναγκών του από αιολική ενέργεια

 

Κάθε βδομάδα (σχεδόν) η Γερμανία καταρρίπτει και ένα νέο ρεκόρ στη χρήση και εκμετάλλευση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Τώρα, το βορειότερο κρατίδιο της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας, το Σλέσβιχ-Χολστάιν – περισσότερο γνωστό από το λιμάνι του Κίελου και το Λίμπεκ, γενέτειρα του νομπελίστα συγγραφέα Τόμας Μανν- φιλοδοξεί να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών του αναγκών από ανανεώσιμες πηγές μέχρι τα τέλη του έτους.
Το κρατίδιο που βρίσκεται στα σύνορα με τη Δανία και βρέχεται από τη Βόρεια και τη Βαλτική Θάλασσα όχι μόνο θα καλύψει της ανάγκες του, αλλά θα παράξει καθαρή ενέργεια τριπλάσιας ισχύος από αυτή που καταναλώνει.
Πριν από οκτώ χρόνια το Σλέσβιχ-Χολστάιν παρήγαγε το 30% των ενεργειακών του αναγκών από αιολικά πάρκα και μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα υποκατέστησε το σύνολο των βρώμικων πηγών με τον άνεμο.
Σύμφωνα με μια έκθεση του 2011 για τον οικονομικό αντίκτυπο της αιολικής ενέργειας στο κρατίδιο, το Σλέσβιχ-Χολστάιν φιλοξενούσε το 11,4% της συνολικής εγκατεστημένης αιολικής ισχύος στη Γερμανία με 3.271 Μεγαβάτ από 2.705 ανεμογεννήτριες.
Η Γερμανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας προβλέπει ότι μέχρι το 2030, η υπεράκτια αιολική ισχύς μπορεί να φτάσει τα 25 Γιγαβάτ και τα επίγεια αιολικά τα έξι Γιγαβάτ.
Στο Σλέσβιχ-Χολστάιν εδρεύουν περισσότερες από 200 εταιρείες του κλάδου της αιολικής ενέργειας που απασχολούν περίπου 7000 εργαζομένους.
Κι ενώ όταν μιλάμε για Γερμανία και ΑΠΕ, αναφερόμαστε κατά κύριο λόγο στην ηλιακή ενέργεια, αξίζει να σημειωθεί ότι στον κλάδο της αιολικής ενέργειας (με στοιχεία του 2010) απασχολούνται 96.000 εργαζόμενοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρότι το Σλέσβιχ-Χολστάιν φιλοδοξεί να γίνει το πρώτο από τα 16 κρατίδια της Γερμανίας που θα επιτύχει το στόχο για ΑΠΕ 300% επί του συνόλου των ενεργειακών αναγκών, το 2011, το Wildpoldsried, ένα χωριό της Βαυαρίας στο γερμανικό νότο,  παρήγαγε ποσοστό 321% επί των συνολικών αναγκών από ΑΠΕ αποκομίζοντας τέσσερα εκατομμύρια Ευρώ από πωλήσεις ενέργειας στο δίκτυο.
econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου