Δευτέρα 12 Μαΐου 2014

Φωτοβολταϊκά και ενέργεια από κολεκτίβες λύση για οικονομική κρίση, “πράσινη” ανάπτυξη

 
Τον προηγούμενο μήνα σας είχαμε παρουσιάσει στο www.econews.gr την περίπτωση του χωριού Balcombe στο δυτικό Σάσεξ της Αγγλίας ως υπόδειγμα “πράσινης” ανάπτυξης και αποκεντρωμένης ηλεκτροπαραγωγής χωρίς τη διαμεσολάβηση των μεγάλων ενεργειακών εταιρειών.
Η συγκεκριμένη κοινότητα δεν είναι η μόνη που βασίζει την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών στην ηλιακή ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά.
Τον ίδιο δρόμο της αποδέσμευσης από τα μονοπώλια της ενέργειας (πραγματικής και όχι συνθηματολογικής) έχει πάρει και η κοινότητα Sistante της κεντρικής Ισπανίας με πληθυσμό που δεν ξεπερνά τα 2000 άτομα.
Οι κάτοικοι της κοινότητας δημιούργησαν μια κολεκτίβα ανανεώσιμης ενέργειας με την ονομασία Huerta Solar Amigos de la Tierra, η οποία διαχειρίζεται ένα φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 20 Κιλοβάτ.
Πίσω από την πρωτοβουλία βρίσκονται οι “Φίλοι της Γης” της Ισπανίας και η ΜΚΟ Ecooo, που βοήθησαν τους κατοίκους της Sistante να ικανοποιήσουν αυτόνομα τις ενεργειακές τους ανάγκες.
Κάθε μέλος της κοινότητας μπορεί να συμμετάσχει στο έργο καταβάλλοντας 100 Ευρώ ανά μερίδιο και έτσι να γίνει συνιδιοκτήτης αποκτώντας δικαίωμα μερίσματος επί των κερδών.
Η Ecooo βοηθά επίσης στην εγκατάσταση και συντήρηση ηλιακών πάνελ σε κατοικίες αυξάνοντας τη διείσδυση των ΑΠΕ στην κοινότητα.

—Ο ρόλος μιας ενεργειακές κολεκτίβας
Οι ενεργειακές κολεκτίβες βρήκαν πρόσφορο έδαφος ανάπτυξης σε μια αγορά όπως η ισπανική όπου το 30%-40% της ηλεκτροπαραγωγής καλύπτεται από ΑΠΕ χάρη στα υψηλά επίπεδα ηλιοφάνειας και το αξιόλογο αιολικό δυναμικό.
Ωστόσο, η τάση για μετάβαση στην αποκεντρωμένη “καθαρή” ενέργεια δεν είναι ο μόνος λόγος. Σε μια χώρα με ποσοστά ανεργίας που ξεπερνούν το 30% και διαρκώς αυξανόμενα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας εκατομμύρια άνθρωποι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν και στρέφονται σε εναλλακτικές λύσεις. Σας θυμίζουν κάτι όλα αυτά;
Ρόλος των ενεργειακών κολεκτίβων είναι, εκτός από τη διάδοση των ΑΠΕ, η διαμεσολάβηση ανάμεσα στις μεγάλες εταιρείες ενέργειας και τις τοπικές κοινότητες με στόχο την άσκηση πίεσης και επιρροής ώστε να εξασφαλισθούν ευνοϊκότερες τιμές, τουλάχιστον σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Μάλιστα, οι καταναλωτές μπορούν να αγοράζουν ενέργεια μέσω των ενεργειακών κολεκτίβων οι οποίες επιτυγχάνουν καλύτερες τιμές αγοράς από τα “μονοπώλια”, παρέχοντας στους Ισπανούς τη δυνατότητα να αλλάξουν τον ενεργειακό χάρτη της χώρας τους, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.
Στην Ισπανία λειτουργούν διάφορες “κοοπερατίβες”: η Zencer στην Ανδαλουσία, η Som Energia στην Καταλωνία και οι GoiEner και Nosa Enerxia στη Γαλικία στα βορειοδυτικά της χώρας. Αντίστοιχο έργο είναι αυτό που επιτελούν οι Ecopower στο Βέλγιο και Enercoop στη Γαλλία.

“Δεν πουλάμε μόνο ενέργεια, αλλά παράγουμε και ενέργεια μέσα από τα δικά μας έργα” δηλώνει στο IPS, o Μαρκ Ροσεγιό της καταλανικής Som Energia. Στους λογαριασμούς που αποστέλλονται στα 14.000 μέλη της κοοπερατίβας αναφέρονται αναλυτικές λεπτομέρειες για τις πηγές της ηλεκτρικής ενέργειας που αγόρασαν.
Για παράδειγμα, η ενέργεια που διανεμήθηκε το 2013 προήλθε από μονάδες φωτοβολταϊκών, αιολικής ενέργειας και βιοαερίου.

econews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου