Τρίτη 20 Μαΐου 2014

Φορολόγηση στα ανθυγιεινά τρόφιμα και αναθεώρηση αγροτικών επιδοτήσεων με στόχο την στήριξη τοπικών παραγωγών, συζητάνε στον ΠΟΥ 


Φορολόγηση στα ανθυγιεινά τρόφιμα, έλεγχο των τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα και τη λήψη μέτρων όσον αφορά τη διαφήμιση του λεγόμενου junk food, των σνακ και του πρόχειρου φαγητού, συζητήθηκαν στη σύνοδο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Επίσης γίνεται συζήτηση για την αναθεώρηση στο σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων, με στόχο να ενισχυθούν οι τοπικοί παραγωγοί, «ώστε οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά, φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα».


Τα ανθυγιεινά τρόφιμα συνιστούν μεγαλύτερο κίνδυνο για την υγεία παγκοσμίως από ότι ο καπνός και οι κυβερνήσεις θα πρέπει να ενεργοποιηθούν γρήγορα και να επιβάλουν φόρους στα επικίνδυνα διατροφικά προϊόντα, υποστηρίζει ο ειδικός ερευνητής των Ηνωμένων Εθνών, ο Βέλγος καθηγητής Ολιβιέ ντε Σούτερ. 

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα (19/5), με την ευκαιρία της έναρξης των εργασιών της ετήσιας συνόδου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), ο Βέλγος καθηγητής ζητά να καταβληθούν προσπάθειες ώστε να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας με στόχο την καταπολέμηση της επιδημίας της παχυσαρκίας. 

Σύμφωνα με τον ίδιο οι ανθυγιεινές δίαιτες συνιστούν σήμερα μεγαλύτερη απειλή παγκοσμίως ακόμη και από τον καπνό. Μάλιστα τόνισε ότι όπως ακριβώς ο κόσμος συμφώνησε να θέσει όρια για την καταπολέμηση του καπνίσματος έτσι και τώρα θα πρέπει να συμφωνήσει ένα τολμηρό και σαφές πλαίσιο που να προωθεί ορθές πολιτικές που να προωθούν διατροφικές συνήθειες που δεν θα επιβαρύνουν την υγεία. 

Ο κ. Ντε Σούτερ, ο οποίος είναι ειδικός εισηγητής του ΟΗΕ για το δικαίωμα στη διατροφή από το 2008, υπήρξε στο παρελθόν επικεφαλής της Διεθνούς Ομοσπονδίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων που εδρεύει στο Παρίσι. 

Σε έκθεσή του προς το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, το 2012, ο Ντε Σούτερ υποστήριξε ότι μια συμφωνία για τα τρόφιμα θα πρέπει να περιλαμβάνει τη φορολόγηση των ανθυγιεινών προϊόντων, τον έλεγχο των τροφών που περιέχουν κορεσμένα λιπαρά, αλάτι και ζάχαρη σε μεγάλη ποσότητα και τη λήψη μέτρων όσον αφορά τη διαφήμιση του λεγόμενου junk food, των σνακ και του πρόχειρου φαγητού. 

Στην ίδια έκθεση ζητούσε να αναθεωρηθεί το σύστημα των αγροτικών επιδοτήσεων «που καθιστούν ορισμένα συστατικά φτηνότερα από άλλα» και να στηριχθούν οι τοπικοί παραγωγοί «ώστε οι καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε υγιεινά, φρέσκα και θρεπτικά τρόφιμα». 

Στη σημερινή ανακοίνωσή του ο Ντε Σούτερ υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για την προώθηση μιας καλύτερης δίαιτας και την καταπολέμηση της παχυσαρκίας, θα έχει αποτέλεσμα μόνο εάν τεθούν σε σωστές βάσεις τα συστήματα που θα τη στηρίζουν. 

Στην 67η Γενική Συνέλευση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), που πραγματοποιήθηκε στην έδρα του ΟΗΕ στη Γενεύη, συμμετείχε ο υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης, εκπροσωπώντας την ΕΕ στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου