Παρασκευή 11 Απριλίου 2014

Από τα Χανιά οι «Δρόμοι των ιστορικών καφέ» της Ευρώπης


Έγινε η ίδρυση του Συνδέσμου, που θα εγκαινιάσει τους «Δρόμους των ιστορικών καφέ» της Ευρώπης.

Ο ιδιοκτήτης του ιστορικού καφέ «Κήπος» των Χανίων Βασίλης Σταθάκης είχε την ιδέα να ιδρύσει Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ της Ευρώπης και οι συνάδελφοι του από Βιέννη, Παρίσι, Ρώμη, Βενετία κι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις ανταποκρίθηκαν στην πρόταση του.
Έτσι την Τρίτη 8 Απριλίου έγινε στα Χανιά η ίδρυση του Συνδέσμου, που θα εγκαινιάσει τους «Δρόμους των ιστορικών καφέ» της Ευρώπης. Θα είναι ένας θεσμός όπως οι «Δρόμοι του κρασιού» και οι «Δρόμοι της Ελιάς».
Στα Χανιά βρέθηκαν ιδιοκτήτες ιστορικών καφέ της Ευρώπης που δέχθηκαν να ιδρύσουν το Σύνδεσμο, ενώ άλλοι απάντησαν θετικά μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων. Ανάμεσα στους ιδρυτές είναι οι ιδιοκτήτες των ιστορικών Cafe Central  Cafe Residenz, Cafe Landtmann, Cafe Sacher της Βιέννης,  Cafe Florian, στην πλατεία του Αγίου Μάρκου της Βενετίας, του Cafe Greco στην Piazza di Spagna της Ρώμης, του Deux Magots στην St. Germain des Pres στο Παρίσι, του Cafe De Flore, του Cafe Procope το Cafe de la Paix, το Cafe Foucet, των cafe της οδού Montparnasse: La Coupole, La Closerie des Lilas, Le Dome, Le Procope, La Rotonde Montparnasse και Le Select.


Η προσπάθεια υποστηρίζεται από τα υπουργεία Πολιτισμού, Τουρισμού, τον ΕΟΤ, το διαπολιτισμικό ευρωμεσογειακό κέντρο της UNESCO, την Περιφέρεια Κρήτης, το δήμο  και το Επιμελητήριο Χανίων.
Προϋποθέσεις για να υπαχθεί ένα ιστορικό καφέ στο Σύνδεσμο είναι:
• Να είναι επιχείρηση με νόμιμη άδεια λειτουργίας, που χαρακτηρίστηκε ως «καφέ» από την ίδρυσή της.
• Να μην έχει αλλάξει αντικείμενο λειτουργίας και επωνυμία καταστήματος (να μην έχει αλλάξει χρήση και επωνυμία καθ’ όλα τα έτη λειτουργίας του). Επίσης να έχει συνεχή λειτουργία από την ίδρυσή του.
• Να διαθέτει προϊόντα «φασόν» με την ετικέτα του, που προάγουν και αναδεικνύουν την κουλτούρα του συγκεκριμένου καφέ και την τοπική παράδοση.
• Το καφέ να έχει μια ιστορική διαδρομή τουλάχιστον 100 ετών και να μην έχει αλλοιωθεί η ιστορική του φυσιογνωμία και ο χαρακτήρας.
• Να έχει παράδοση και παρόν στην κοινωνική και πολιτιστική προσφορά, με διοργάνωση φιλολογικών, γαστρονομικών, καλλιτεχνικών δραστηριοτήτων κύρους και ό,τι αναδεικνύει γενικά τον πολιτισμό και την κουλτούρα του χώρου και του τόπου που εδρεύει το κάθε καφέ.

Πώς «γεννήθηκε» η ιδέα
Ο Βασίλης Σταθάκης κληρονόμησε από τους προγόνους του το ιστορικό καφέ «Κήπος» που λειτουργεί στο δημοτικό κήπο των Χανίων από το 1870. Εκεί έχουν πιει το καφεδάκι τους προσωπικότητες που έχουν «σφραγίσει» τη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδος όπως ο Ελευθέριος και ο Σοφοκλής Βενιζέλος και ο Νίκος Καζαντζάκης. Τον Οκτώβριο του 2012 γνωστοποιήθηκε στον κ. Σταθάκη από τοπικούς φορείς πως μετά από έρευνα διαπιστώθηκε ότι το καφέ «Κήπος» είναι μοναδικό στην Ελλάδα για την παλαιότητα και την ιστορικότητα του.
«Άρχισα να ψάχνω για τη λειτουργία ιστορικών καφέ και σε άλλες πόλεις της Ευρώπης. Σκέφτηκα ότι μπορούμε να συνεργαστούμε στον πολιτιστικό, τουριστικό και τον εμπορικό τομέα» λέει ο κ. Σταθάκης.
Πράγματι η συνεργασία άρχισε, προγραμματίζεται η είσοδος του Συνδέσμου σε τουριστικούς οδηγούς, ώστε οι τουρίστες που αναζητούν την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε τόπου να επισκέπτονται και τα συγκεκριμένα «καφέ». Θα γίνεται επίσης ανταλλαγή προϊόντων. Για παράδειγμα ένα παραδοσιακό «καφέ» της Βιέννης θα προσφέρει ελληνικό καφέ, κρητική τσικουδιά, ρακόμελο και ελληνικά κρασιά. Αντίστοιχα, το καφέ «Κήπος» θα μπορεί να πουλάει βενετσιάνικα σερβίτσια αλλά και λιχουδιές άλλων ιστορικών «καφέ».
Επίσης θα εκδοθούν άλμπουμ που θα περιλαμβάνουν φωτοαφηγήσεις για τα ιστορικά «καφέ» και γενικά θα αναπτυχθούν διάφορες δράσεις που θα συνδέουν τους παραδοσιακούς χώρους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου