Αυτοάνοσες ασθένειες και επεξεργασμένα τρόφιμα.
Η
σύγχρονη διατροφή με τα επεξεργασμένα τρόφιμα, το γρήγορο
φαγητό και τα γεύματα σε φούρνους μικροκυμάτων
θα μπορούσαν να ευθύνονται για την απότομη αύξηση σε αυτοάνοσα νοσήματα όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας, συμπεριλαμβανομένης της αλωπεκίας, του άσθματος και
του εκζέματος.
Μια
ομάδα επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Yale στις ΗΠΑ και το Πανεπιστήμιο του
Erlangen – Nuremberg , στη Γερμανία, λέει ότι οι δίαιτες με πρόχειρο φαγητό, junk
food, μπορεί εν μέρει να ευθύνονται για την αύξηση των αυτοάνοσων
ασθενειών.
«Αυτή
η μελέτη είναι η πρώτη που έδειξε ότι το ραφιναρισμένο και επεξεργασμένο αλάτι
μπορεί να είναι ένας από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες που ευθύνεται για την
αυξημένη συχνότητα των αυτοάνοσων νοσημάτων“.
Το
πρόχειρο φαγητό σε εστιατόρια γρήγορου φαγητού, καθώς και τα επεξεργασμένα
τρόφιμα στα καταστήματα παντοπωλείων και σουπερμάρκετ αποτελούν τις μεγαλύτερες
πηγές πρόσληψης νατρίου από ραφιναρισμένα αλάτια.
Το
περιοδικό Canadian Medical Association έστειλε μια διεθνή ομάδα ερευνητών για να
συγκρίνει την περιεκτικότητα σε αλάτι σε 2.124 τρόφιμα από εγκαταστάσεις έτοιμο
φαγητού, όπως τα Burger King , Pizza Domino της, Kentucky Fried Chicken,
McDonald ‘s, Pizza Hut και Subway. Διαπίστωσαν ότι η μέση περιεκτικότητα σε
αλάτι ποικίλλει μεταξύ επιχειρήσεων και μεταξύ των ίδιων προϊόντων που πωλούνται
σε διαφορετικές χώρες .
Στις
ΗΠΑ στα fast foods το αλάτι είναι συχνά περισσότερο από το διπλάσιο από εκείνα
των άλλων χωρών. Ενώ οι κυβερνήσεις με εκστρατείες για την δημόσια υγεία και με
νομοθεσίες προσπάθησαν και μείωσαν τα επίπεδα αλατιού σε πολλές χώρες, η
κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν απρόθυμη να προωθήσει το ζήτημα.
Αυτό
έχει αφήσει τις εταιρείες fast-food ελεύθερες να βάζουν τρελές ποσότητες σε
αλάτι, λέει ο Norm Campbell, MD, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ένας
ειδικός για την αρτηριακή πίεση στο Πανεπιστήμιο του Κάλγκαρι .
Πολλά
τρόφιμα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά βασίζονται στο αλάτι για τη γεύση
τους. Ένα πακέτο από το KFC Marzetti Light ιταλική σάλτσα μπορεί να έχει μόνο 15
θερμίδες και 0,5 γραμμάρια λίπους, αλλά έχει επίσης 510 mg νατρίου περίπου 1,5
φορές περισσότερο από ότι μια συνταγή από ένα Original μπούτι κοτόπουλου
.
Το
ψωμί είναι η Νο 1 πηγή εκλεπτυσμένης κατανάλωσης αλατιού στην αμερικανική
διατροφή, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων έχει το
περισσότερο αλάτι.
Μόνο
ένα 6 – ιντσών ψητό σκόρδο καρβέλι από το μετρό – μόνο το ψωμί, το κρέας, χωρίς
τυριά, ούτε τίποτα, έχει 1.260 mg νατρίου, περίπου όσο 14 λωρίδες
μπέικον.
Πώς το ραφιναρισμένο αλάτι
προκαλεί Αυτοάνοσα Νοσήματα
Η
ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Yale μελέτησε το ρόλο των Τ βοηθητικών κυττάρων
στο σώμα. Αυτά ενεργοποιούν και «βοηθάν» άλλα κύτταρα για την καταπολέμηση
επικίνδυνων παθογόνων παραγόντων, όπως βακτήρια ή ιούς και καταπολεμούν τις λοιμώξεις.
Από
προηγούμενη έρευνα βρέθηκε ότι ένα υποσύνολο αυτών των κυττάρων – γνωστά ως Th17
κύτταρα – διαδραματίζουν επίσης έναν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη των αυτοάνοσων
νόσων.
Στην
τελευταία μελέτη, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η
έκθεση αυτών των κυττάρων στο εργαστήριο σε ένα διάλυμα επιτραπέζιου αλατιού τα
έκανε να δρουν πιο «επιθετικά».
Βρήκαν
ότι ποντίκια που τρέφονταν μια διατροφή πλούσια σε ραφιναρισμένο αλάτι είχαν μια
δραματική αύξηση στον αριθμό των Th17 κυττάρων στο νευρικό τους σύστημα πράγμα
που προωθούσε την φλεγμονή.
Είχαν
περισσότερες πιθανότητες, να αναπτύξουν μια σοβαρή μορφή της ασθένειας που
σχετίζεται με σκλήρυνση κατά πλάκας σε ανθρώπους.
Οι
επιστήμονες, στη συνέχεια, διεξήγαγαν μια πιο προσεκτική εξέταση αυτών των
επιδράσεων σε μοριακό επίπεδο .
Οι
εργαστηριακές δοκιμές αποκάλυψαν ότι η έκθεση σε ραφιναρισμένο αλάτι αύξησε τα
επίπεδα των κυτοκινών που απελευθερώνονται από τα Th17 κύτταρα 10 φορές
περισσότερο από το συνηθισμένο. Οι κυτοκίνες είναι πρωτεΐνες που
χρησιμοποιούνται για την επικοινωνία μεταξύ των κυττάρων.
Ο
Ralf Linker συν-συγγραφέας της μελέτης από το Πανεπιστήμιο του Erlangen –
Nuremberg , δήλωσε: «Τα ευρήματα αυτά είναι μια σημαντική συμβολή στην
κατανόηση της σκλήρυνσης κατά πλάκας και μπορεί να προσφέρει νέους στόχους για
την καλύτερη αντιμετώπιση της ασθένειας, για την οποία προς το παρόν δεν υπάρχει
θεραπεία».
Αναπτύσσεται
όταν το ανοσοποιητικό σύστημα επιτίθεται κατά της μυελίνης που περιβάλλει τις
νευρικές ίνες του εγκεφάλου και του νωτιαίου μυελού σαν να είναι ένα ξένο σώμα
.
Αφαιρεί
την μυελίνη από τα νεύρα, και έτσι διαταράσσεται η επικοινωνία μεταξύ του
εγκεφάλου και του σώματος και προκαλεί προβλήματα στην ομιλία, την όραση και την
ισορροπία.
Ένας
άλλος από τους συντάκτες της μελέτης , ο καθηγητής David Hafler , από το
Πανεπιστήμιο του Yale , δήλωσε ότι η φύση δεν εχει σχεδιάσει το
ανοσοποιητικό σύστημα να επιτεθεί στο ίδιο του το σώμα, οπότε αναμένεται ότι
σαφώς ένας εξωτερικός παράγοντας έπαιξε κάποιο ρόλο.
Συγκεκριμένα
είπε: «Αυτές δεν είναι ασθένειες μόνο των κακών γονιδίων ή ασθένειες που
προκαλούνται από το περιβάλλον, αλλά είναι ασθένειες μιας κακής αλληλεπίδραση
μεταξύ των γονιδίων και του περιβάλλοντος.
«Επιλέχθηκαν
για έρευνα στο γενετικό τους υλικό άνθρωποι από την υποσαχάρια Αφρική, όπου δεν
υπάρχει αλάτι.
Είναι
ένας από τους λόγους που έχουν ένα συγκεκριμένο γονίδιο και έτσι μπορεί οι
Αφροαμερικανοί να είναι πολύ πιο ευαίσθητοι στο αλάτι .
«Σήμερα,
η δυτική διατροφή έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αλάτι και αυτό έχει οδηγήσει σε
αύξηση της υπέρτασης καθώς και των αυτοάνοσων
ασθενειών.
Η
ομάδα σε επόμενο σχέδιο της είναι να μελετήσει το ρόλο που παίζουν τα Th17
κύτταρα στα αυτοάνοσα νοσήματα που επηρεάζουν το δέρμα.
«Θα
ήταν ενδιαφέρον να μάθουμε αν οι ασθενείς με ψωρίαση μπορεί να ανακουφιστούν από τα συμπτώματά τους με τη
μείωση της πρόσληψης αλατιού», είπαν .
«Ωστόσο,
η ανάπτυξη αυτοάνοσων νοσημάτων είναι μια πολύ περίπλοκη διαδικασία που
εξαρτάται από πολλούς γενετικούς και περιβαλλοντικούς
παράγοντες.
Τα
καλά αλάτια;
Το
ραφιναρισμένο, επεξεργασμένο και λευκασμένο αλάτι είναι το
πρόβλημα.
Το
άλας είναι κρίσιμης σημασίας για την υγεία μας και είναι το πιο εύκολα διαθέσιμο
μη μεταλλικό ορυκτό στον κόσμο. Οι οργανισμοί μας δεν έχουν σχεδιαστεί για το
μεταποιημένο επεξεργασμένο χλωριούχο νάτριο, δεδομένου ότι δεν έχει καμία
θρεπτική αξία.
Ωστόσο,
όταν ένα άλας είναι γεμάτο με δεκάδες μεταλλικά στοιχεία, όπως το κρυστάλλικό
ορυκτό ροζ χρώματος, το αλάτι Ιμαλαΐων ή το γκρίζο αλάτι της Κελτικής, το σώμα
μας επωφελείται τα μέγιστα με την ενσωμάτωσή τους στη διατροφή
μας.
”Αυτά
τα ανόργανα άλατα είναι πανομοιότυπα με τα στοιχεία τα οποία έχουν κατασκευαστεί
τα σώματά μας και βρέθηκαν αρχικά στον αρχέγονο ωκεανό από όπου προήλθε η ζωή»,
υποστηρίζει η Δρ Μπάρμπαρα Χέντελ, ερευνητής και συν-συγγραφέας του Νερό &
Αλάτι, η ουσία της ζωής. «Έχουμε αλμυρά δάκρυα και ιδρώτα αλμυρό. Η
χημική και η ανόργανη σύνθεση του αίματος και τα υγρά του σώματος μας είναι
παρόμοια με το θαλασσινό νερό. Από την αρχή της ζωής, όπως τα αγέννητα μωρά,
είμαστε συσκευασμένοι σε ένα σακί αλμυρό
υγρό»
”Στο
νερό, το αλάτι διαλύεται σε μεταλλικά ιόντα ”, εξηγεί ο Δρ Χέντελ. “Αυτά
διευθύνουν τις ηλεκτρικές ωθήσεις των νεύρων που οδηγούν την κίνηση των μυών και
τη διαδικασία της σκέψης. Η απλή πράξη να πιούμε ένα ποτήρι νερό απαιτεί
εκατομμύρια εντολές που προέρχονται από ορυκτά ιόντα. Είναι επίσης αναγκαία για
να ισορροπήσουν τα επίπεδα του pH στο σώμα.“
Τα
ορυκτά άλατα, λέει, είναι υγιεινά. γιατί δίνουν το σώμα σας την ποικιλία των
ορυκτών ιόντων που απαιτούνται για να εξισορροπήσει τις λειτουργίες του, να
παραμείνει υγιές και να θεραπεύσει. Αυτές οι θεραπευτικές ιδιότητες έχουν από
καιρό αναγνωριστεί στην κεντρική Ευρώπη . Στο Wieliczka στην Πολωνία, ένα
νοσοκομείο είναι σκαλισμένο σε ένα βουνό αλατιού. Οι ασθματικοί ασθενείς με
πνευμονικές νόσους και αλλεργίες βρίσκουν ότι η αναπνοή αλατούχου αέρα στους
υπόγειους θαλάμους βοηθά στη βελτίωση των συμπτωμάτων στο 90 τοις εκατό
των περιπτώσεων.
Ο
Δρ Χέντελ πιστεύει ότι η ανεπάρκεια σε μέταλλα, παρά η μεγάλη κατανάλωση μεγάλων
ποσοτήτων αλατιού, μπορεί να ευθύνεται για τα προβλήματα υγείας. Είναι μια άποψη
που ασπάζονται και άλλοι ακαδημαϊκοί, όπως ο David McCarron, του Όρεγκον του
Πανεπιστημίου στις ΗΠΑ.
Λέει
το αλάτι ήταν πάντα μέρος της ανθρώπινης διατροφής, αλλά αυτό που έχει αλλάξει
είναι η περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα των τροφίμων μας. Αντί να
τρώμε τρόφιμα πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία, όπως οι ξηροί καρποί, τα φρούτα και τα λαχανικά, οι άνθρωποι
καταναλώνουν τρόφιμα φτωχά σε μέταλλα «μεταποιημένα τρόφιμα και ανθρακούχα ποτά.
Επιμέλεια
μετάφρασης και επεξεργασίας κειμένου
Ευαγγέλου
Μαριάννα βιοχημικός Μsc
Πηγή: fytro.wordpress.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου