Παρασκευή 28 Μαρτίου 2014

Πόσο αξίζει η εκτροφή σαλιγκαριών;

Πόσο αξίζει η εκτροφή σαλιγκαριών;

Πως μπορώ ν΄αξιοποιήσω το μικρό χωράφι που έχω; Η ελληνική Γεωργία σήμερα θυμίζει ελάχιστα τη Γεωργία των παππούδων μας, χρειάζεται χρήματα για υποδομές και εξοπλισμό, εμπορικές συμφωνίες και διαρκή παρακολούθηση της αγοράς. Ο μικρός κλήρος κάτω των 10 στρεμμάτων προσφέρεται για θερμοκηπιακές παραγωγές, οι οποίες όμως θέλουν εντατική φροντίδα. Το κόστος για το πιο φτηνό επαγγελματικό θερμοκήπιο ξεκινά από 14.000€-15.000€ το στρέμμα και ανεβαίνει ανάλογα με το μέγεθος και τις υποδομές της επιχείρησης.

Σαλιγκάρια
Η εκτροφή σαλιγκαριών μπορεί να γίνει και σ΄ ένα χωράφι ως 10 στρεμμάτων ανοιχτού τύπου, που είναι πιο οικονομική ή κλειστού τύπου (θερμοκηπιακή), σε έκταση 3 στρεμμάτων και να δώσει την ίδια παραγωγή. Το κόστος ανά στρέμμα για τα ανοιχτού τύπου εκτροφεία είναι γύρω στα 4.500€ αλλά μπορεί να μεγαλώσει (π.χ. γεωτρήσεις για νερό, μεταφορά ρεύματος κ.ά.),  ανάλογα με τις υποδομές, που  προστίθενται.
Υποδομές: Ένα τυπικό μέγεθος εκτροφείου ανοιχτού τύπου σαλιγκαριών περίπου 10 στρεμμάτων κοστίζει γύρω στα 45.000€ και δίνει παραγωγή περίπου 11 τόνων, ενώ ανάλογη παραγωγή δίνει θερμοκήπιο τριών στρεμμάτων.
Προετοιμασία: Ξεκινά το φθινόπωρο, ώστε να γίνει αναπαραγωγή των σαλιγκαριών την άνοιξη. Από την πρώτη αναπαραγωγή για να έρθουν τα σαλιγκάρια στο εμπορεύσιμο βάρος, χρειάζονται 16 μήνες. Μετά την πρώτη χρονιά, η παραγωγή τους γίνεται σε ετήσια βάση κι η συγκομιδή  σε δυο δόσεις: καλοκαίρι - αρχές φθινοπώρου.
Τιμή: Η τιμή των σαλιγκαριών είναι περίπου 4€ το κιλό. Τα εκτροφεία ανοιχτού τύπου δίνουν παραγωγή 1,1 τόνο ανά στρέμμα, δηλαδή 1.000€ ως 1.200€ ανά στρέμμα, κάπου 10.000-12.000€, τα 10 στρέμματα. Ίδια παραγωγή δίνουν 3 στρέμματα εκτροφείων κλειστού τύπου.   
Αγορά:  Η ιταλική αγορά ενδιαφέρεται για σαλιγκάρι από εκτροφεία ανοιχτού τύπου βιολογικού κύκλου για τη Γαστρονομία, που τρέφεται με χόρτα – λαχανικά. Η γαλλική αγορά προτιμά σαλιγκάρια εκτροφείων κλειστού βιολογικού κύκλου (θερμοκηπίου), που τρέφονται με άλευρα και πίτουρο. Υπάρχει δηλαδή επιπλέον κόστος για ζωοτροφή και προορίζονται για την καλλυντική βιομηχανία. Υπάρχει βέβαια κι ελληνική εταιρία που τα μεταποιεί, αλλά στο εμπόριο τα βρίσκουμε και ζωντανά σε καταστήματα βιολογικών προϊόντων, τα οποία προορίζονται για τροφή.
   
Κόστος θέρμανσης – κόστος δροσισμού              
*  Για τον μικρό κλήρο, σύμφωνα με τον γεωπόνο Χρήστο Συμεωνίδη, υπάρχουν οι θερμοκηπιακές παραγωγές, οι οποίες μπορούν να ξεκινήσουν ακόμη και μ΄ ένα θερμοκήπιο ερασιτεχνικό από τον ίδιο τον παραγωγό ή με δυο τρία μικρά θερμοκήπια. Τα θερμοκήπια προσφέρονται για κηπευτικά, χόρτα, σαλιγκάρια κ.ά.  Το κόστος ανεβαίνει πολύ στα θερμοκήπια όταν δεν υπάρχει νερό για άρδευση (ποτιστικό χωράφι). Στη Βόρεια Ελλάδα πρέπει να συνυπολογίζεται το κόστος θέρμανσης το χειμώνα και στη νότια Ελλάδα το κόστος δροσισμού το καλοκαίρι.
Ειδικά για τα σαλιγκάρια μην ξεκινήσετε δίχως να έχετε εξασφαλίσει την απορρόφηση της παραγωγής σας με την αγορά (συμβολαιακή γεωργία).

Επιδότηση: Το σαλιγκάρι είναι από τις νέες παραγωγές εξ ου και δεν υπάρχει απευθείας επιδότηση (συνδεδεμένη), αφού έτσι κι αλλιώς έχει καλή τιμή στη διεθνή αγορά. Δεν εντάσσεται στο πρόγραμμα βιολογικής κτηνοτροφίας, ακόμη κι αν είναι βιολογικού κύκλου. Δεν έχει αποφασιστεί αν θα ενταχθεί σε καθεστώς επιδότησης με τη νέα ΚΑΠ.

Προγράμματα
1. Οι νέοι κάτω των 40 ετών έχουν δυνατότητα συμμετοχής στο πρόγραμμα Νέων Γεωργών. Το πριμ εγκατάστασης αυτή τη στιγμή είναι περίπου 17.000€ εκ των οποίων μόλις το 50% εκταμιεύεται σε πρώτη φάση. Πριμ εγκατάστασης νέων Γεωργών παίρνει όποιος θέλει ν΄ασχοληθεί επαγγελματικά με τη Γεωργία (π.χ. όχι δημόσιος υπάλληλος).
2. Για τους επαγγελματίες αγρότες (δήλωση 30% αγροτικό εισόδημα – εγγραφή στο Μητρώο Αγροτών) υπάρχουν πάντα τα μικρά και μεγάλα σχέδια βελτίωσης (μικρά/μεγάλα συγχρηματοδοτούμενα επενδυτικά σχέδια) στα οποία επιδοτείται η εκτροφή σαλιγκαριών. Προκήρυξη για σχέδια βελτίωσης δεν βγαίνει κάθε χρόνο. Οι νησιωτικές περιοχές κάτω των 100.000 κατοίκων, έχουν πάντα καλύτερη επιδότηση ή βαθμολογία για συγχρηματοδοτούμενα κοινοτικά  προγράμματα κι ακολουθούν οι ορεινές, μειονεκτικές περιοχές.
3. Στις αιτήσεις προτιμούνται νέοι, επαγγελματίες (εφόσον δηλώνουν τουλάχιστον 35% αγροτικό εισόδημα κι έχουν βγάλει τουλάχιστον μια φορά παραγωγή) και άνεργοι. Αγοράστε  τ’ απολύτως απαραίτητα εργαλεία κι εξοπλισμό και σιγά – σιγά μπορείτε να επεκτείνετε την αγροτική σας επιχείρηση.

Εκπαίδευση: Υπάρχουν προγράμματα του Ινστιτούτου Γεωπονικών Επιστημών για την εκτροφή σαλιγκαριών και όχι μόνο.

Παγίδα! Οι μονάδες ανοιχτού τύπου ελλοχεύουν τον κίνδυνο πλημμυρών, όταν βγαίνουν τα μικρά σαλιγκάρια!
Μην καταχρεωθείτε στις τράπεζες, θεωρώντας δεδομένη την ένταξή σας σε προγράμματα, διότι τα χρήματα μπορεί ν΄ αργήσουν να εκταμιευτούν κι η παραγωγή του προϊόντος δεν βγαίνει την  επόμενη μέρα. Χρειάζεται πάνω από 1 χρόνο για να δείτε παραγωγή.
Οι επαγγελματίες αγρότες ή οι νέοι αγρότες προτιμήστε τα αγροτικά προγράμματα (Αλέξανδρος Μπαλτατζής). Το ποσό αναμένεται να είναι πολύ μεγαλύτερο με τη νέα ΚΑΠ για τους νέους Αγρότες από το σημερινό.
Πηγή: agrocapital.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου