Δευτέρα 31 Μαρτίου 2014

Στις κρυμμένες υπεραξίες της τοπικής γεωργίας εστιάζει ο νέος Μπαλτατζής

Παπανικολάου Κωνσταντίνος
Από το πρωί της Δευτέρας 31 Μαρτίου συνεδριάζουν στο Μέγαρο του Ζαππείου οι Ειδικοί Γενικοί Γραμματείς των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης των 28 χωρών της Ευρώπης, οι οποίοι παρουσιάζουνι τα έως τώρα αποτελέσματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 και συζητούν για την υλοποίηση του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020.
Την ανάδειξη των κρυμμένων αξιών που βρίσκονται σε περιοχές με μικρή πρόσβαση στις αγορές, αλλά διαθέτουν προϊόντα που θα μπορούσαν να σταθούν σε διεθνές επίπεδο, θα έχει, μεταξύ άλλων, στόχο το επόμενο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, που θα υλοποιηθεί μέχρι το 2020.
Αυτό ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο προεδρεύων Ειδικός Γραμματέας Διοικητικού Τομέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Ιατρίδης, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των Ειδικών Γενικών Γραμματέων των Υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης των 28 χωρών μελών της ΕΕ.
Σύμφωνα με την εναρκτήρια ομιλία του ειδικού γραμματέα Κοινοτικών Πόρων και Υποδομών, Δημήτρη Ιατρίδη, στην Άτυπη Συνάντηση των Διευθυντών Αγροτικής Ανάπτυξης της Ε.Ε., «στον αγροδιατροφικό κλάδο κατευθύνεται πάνω από το 1/3 των άμεσων επενδύσεων, σήμερα, στην ελληνική οικονομία».

Ο κ. Ιατρίδης στη συνέχεια εξήγησε ότι «μια από τις τέσσερις κατηγορίες προϊόντων, στις οποίες επικεντρώνεται η στρατηγική της Ελλάδας για την αγροτική ανάπτυξη, μετά το 2013 είναι αυτή των τοπικών προϊόντων ποιότητας, με μικρές σχετικά παραγωγές και ιδιαίτερα αναγνωρίσιμα χαρακτηριστικά, που προορίζονται είτε:

α) για εσωτερική κατανάλωση σε τοπικές αγορές, όπως νησιά, απομακρυσμένες ή ορεινές περιοχές, πολλές από τις οποίες έχουν ιδιαίτερα υψηλό τουριστικό και πολιτιστικό ενδιαφέρον,  
β) για κατανάλωση σε ειδικών απαιτήσεων καταναλωτικές αγορές (niche markets),
γ) για εξαγωγές μικρής εμβέλειας σε εντοπισμένες, υψηλής ποιότητας, αγοραστικής αξίας και απαιτήσεων αγορές.  
Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στην προώθηση των βραχέων αλυσίδων, όπως λαϊκές αγορές τοπικών προϊόντων, διασύνδεση τοπικών παραγωγών με εστιατόρια και ξενοδοχεία, ανάπτυξη πωλήσεων εντός της εκμετάλλευσης, ηλεκτρονικό εμπόριο, αγορές αγροτών.»

Στα προιόντα ΠΟΠ-ΠΓΕ και για τις ευκαιρίες που ανοίγουν για τις ελληνικές και ευρωπαικές οικονομίες της υπαίθρου αναφέρθησε σε παρουσίασή του, ο Επίκουρος Καθηγητής του τμήματος Γεωγραφιας του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Αθανάσιος Κίζος. Ο κ. Κίζος αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο παράδειγμα της φέτας και πώς έχει συμβάλλει στην παραγωγή προστιθέμενης αξίας στις οικονομίες της ελληνικης υπαίθρου. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου