Κονδύλια άνω των 1,5 δισ. ευρώ στην αγροδιατροφή
Στις επιχειρήσεις του κλάδου θα
διατεθούν πόροι του νέου ΕΣΠΑ και του προγράμματος «Ορίζοντας
2020».

Αυτό δήλωσε ο
επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου
Παιδείας, Χρήστος Βασιλάκος σε συνέντευξη
τύπου που διοργανώθηκε στο πλαίσιο διήμερου συνεδρίου στο Μέγαρο Μουσικής με
θέμα την έρευνα και την καινοτομία του ευρωπαϊκού κλάδου τροφίμων, τονίζοντας
πως οι οριστικές αποφάσεις για το που θα κατευθυνθούν τα κονδύλια αυτά θα
ληφθούν μέσα στον Απρίλιο.
Η έρευνα και η καινοτομία, όπως σημείωσε ο κ.
Βασιλάκος είναι κομβικής σημασίας για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και
πρόσθεσε πως η Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας βρίσκεται ήδη σε
διαβούλευση με 600 εμπλεκόμενους φορείς, όπως επιχειρήσεις και πανεπιστήμια και
παράλληλα έχει συστήσει 12 ομάδες εργασίας για να εντοπίσουν και να καταγράψουν
τις ανάγκες κάθε τομέα ξεχωριστά.
Στήριξη ειδικά των
ΜμΕ
Απώτερος στόχος είναι να στηριχθεί η βιομηχανία τροφίμων και να
ενθαρρυνθούν ειδικά οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις να στραφούν στην παραγωγή
καινοτόμων προϊόντων, τα οποία θα τους κάνουν πιο ανταγωνιστικότητα και θα
βοηθήσουν στην προσπάθεια να γίνουν περισσότερο εξωστρεφείς, προς όφελος της
ελληνικής οικονομίας και της δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας. Οι δράσεις που θα
αναληφθούν θα εστιάζουν μεταξύ άλλων στην αύξηση της παραγωγικότητας στη
γεωργία, τη βιοποικιλότητα, στη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων για την αλυσίδα
εφοδιασμού αλλά και στην ασφάλεια και ποιότητα των τροφίμων. Ο κ. Βασιλάκος
συμπλήρωσε ακόμη ότι το επόμενο διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή και νομοσχέδιο,
το οποίο θα αφορά στον έλεγχο ανά τριετία των δομών και της αποτελεσματικότητας
της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας από ανεξάρτητους διεθνείς οίκους
και εκτιμητές.
Καινοτομία και ανταγωνιστικότητα
H
καινοτομία είναι στόχος- κλειδί και ένας από τους βασικούς πυλώνες της
ανάπτυξης, που μαζί με την εξωστρέφεια και την ανταγωνιστικότητα, μπορεί να
οδηγήσει τη χώρα στην έξοδο από την ύφεση, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του
Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ) Ευάγγελος
Καλούσης. Παράλληλα, είπε ότι συμβάλει στην τόνωση της
ανταγωνιστικότητάς της, και στην προσπάθεια των εξαγωγέων να επεκταθούν στο
εξωτερικό και να διατηρήσουν την ανοδική πορεία των εξαγωγών τροφίμων, οι οποίες
στο 9μηνο σημείωσαν άνοδο 11% με 12%.
Ο ΣΕΒΤ καταβάλλει προσπάθεια ώστε η
ελληνική βιομηχανία τροφίμων να επενδύει στην έρευνα και να προωθεί την
καινοτομία, ενώνοντας τις δυνάμεις της με άλλους φορείς όπως είναι τα
Πανεπιστήμια, οι ερευνητικοί φορείς και άλλα εκπαιδευτικά ιδρύματα. Στο πλαίσιο
αυτό ο ΣΕΒΤ έχει υλοποιήσει πολλές πρωτοβουλίες με πιο σημαντική τη συγκρότηση
της ελληνικής τεχνολογικής πλατφόρμας «FOOD FOR LIFE», που στοχεύει στον
καθορισμό των εθνικών ερευνητικών προτεραιοτήτων και στη χάραξη της εθνικής
στρατηγικής για την έρευνα και την τεχνολογική ανάπτυξη μέσα από την σύνδεση της
ακαδημαϊκής με την επιχειρηματική κοινότητα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της
Ευρωπαϊκής Επιτροπής, John Bell, η βιομηχανία τροφίμων αποτελεί
σημαντικό οικονομικό κλάδο, αντιμετωπίζει ωστόσο μεγάλες προκλήσεις λόγω του
παγκόσμιου ανταγωνισμού. Οι μεταβαλλόμενες ανάγκες και επιθυμίες των καταναλωτών
και οι νέες διατροφικές τάσεις προτάσσουν την ανάγκη συνεχούς βελτίωσης και
ανανέωσης τροφίμων, την εξατομίκευση της διατροφής και την εισαγωγή της
καινοτομίας στις διαδικασίες παραγωγής και τα προϊόντα.
Η ενίσχυση της
έρευνας και καινοτομίας, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Bell, βασική προϋπόθεση για
τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων και την αύξηση της παραγωγής
τους. Σε αυτή την κατεύθυνση σημαντικό εργαλείο αποτελεί το νέο ευρωπαϊκό
πρόγραμμα ΟΡΙΖΟΝΤΑΣ 2014-1020 με προϋπολογισμό περίπου 80 δισ. ευρώ που θα
αντιμετωπίσει, μεταξύ άλλων, τις προκλήσεις του κλάδου των τροφίμων. παράλληλα
θα ευαισθητοποιήσει τη βιομηχανία τροφίμων και ειδικότερα τις μικρομεσαίες
επιχειρήσεις για τις δυνατότητες συμμετοχής τους σε δραστηριότητες που
υποστηρίζονται από την ΕΕ.
Ο πρόεδρος της οργάνωσης του κλάδου
Τροφίμων-Ποτών στην Ευρώπη (FoodDrink Europe) Jesus Serafim Perez
εκτίμησε ότι η έρευνα και καινοτομία αποτελούν τα σημαντικότερα
εργαλεία της ΕΕ που αναμένεται να συμβάλουν αποτελεσματικά στην καταπολέμηση της
κρίσης. Παράλληλα αποτελούν βασικό μοχλό ανάπτυξης των επιχειρήσεων του κλάδου
και ενίσχυσης της ενίσχυσης της εξωστρέφειάς τους. Παρότρυνε δε τους εκπροσώπους
της βιομηχανίας να αξιοποιήσουν τις ευκαιρίες που προσφέρουν οι νέες τεχνολογίες
στην παραγωγή νέων καινοτόμων προϊόντων.
Από την άλλη πλευρά, ο πρόεδρος
του Συνδέσμου Ελλήνων Θαλασσοκαλλιεργητών (ΣΕΘ), Δημήτρης Βαλαχής,
δήλωσε ικανοποιημένος από τις παραπάνω δράσεις και επεσήμανε πως ο
κλάδος της ιχθυοκαλλιέργειας, χρειάζεται αυτά τα κονδύλια για να μπορέσει να
αναβαθμίσει την ποιότητα αλλά και τις ποσότητες που παράγει. Πρόσθεσε δε πως
στόχος των Ελλήνων ιχθυοκαλλιεργητών, είναι παρά τα προβλήματα που υπάρχουν να
διπλασιάσουν την ελληνική παραγωγή προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας σε 270.000 τόνους
έως το 2020 και να παραμείνει η χώρα μας, ηγέτιδα δύναμη του κλάδου σε παγκόσμιο
επίπεδο.
Το συνέδριο:
«Research and Innovation to Foster the
Competitiveness of the European Agri-Food and Seafood Sectors»
Η
Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση
Έρευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG RTD) διοργανώνει διήμερο
Συνέδριο με θέμα τους βασικούς μοχλούς για την έρευνα και την καινοτομία του
Ευρωπαϊκού κλάδου Τροφίμων (Research and Innovation to foster the
Competitiveness of the European Agri-food and Seafood Sectors). Το Συνέδριο
υποστηρίζουν η Ευρωπαϊκή και η Ελληνική Τεχνολογική Πλατφόρμα «Food for Life»
και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).
Στόχος του
συνεδρίου είναι να προωθήσει:
- την έρευνα και την καινοτομία, ως πολύτιμα εργαλεία για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας του Ευρωπαϊκού Κλάδου Τροφίμων και
- την ισορροπημένη και ασφαλή διατροφή μεταξύ των Ευρωπαίων πολιτών.
Μεταξύ των θεμάτων που θα καλυφθούν στη διάρκεια των εργασιών του
συνεδρίου θα είναι οι επιπτώσεις από τις κινητήριες δυνάμεις της αλλαγής σε
ολόκληρη την τροφική αλυσίδα, η συμβολή των επιτυχημένων ευρωπαϊκών έργων και
των υφιστάμενων συνεργιών στη διαμόρφωση των μελλοντικών προτεραιοτήτων έρευνας
στο πλαίσιο του “Horizon 2020” και οι δυνατότητες συμμετοχής της βιομηχανίας
τροφίμων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε δράσεις έρευνας και
ανάπτυξη.
Το Συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών,
(Athens Concert Hall) στις 10-11 Μαρτίου 2014. Το Συνέδριο ξεκινά τη Δευτέρα
10 Μαρτίου 2014 και ώρα 09:00 π.μ. και ολοκληρώνεται την Τρίτη 11 Μαρτίου 2014
και ώρα 16:20 μ.μ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου