Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου 2014

Το Ανταποδοτικό Ταμείο Σπόρων «σώζει» την Τράπεζα Γενετικού Υλικού


Στην ενίσχυση της λειτουργίας της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, μέσω του Ανταποδοτικού Ταμείου Σπόρων προχωρά το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως διαβεβαίωσε ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης, τονίζοντας ότι για τον λόγο αυτό υπήρξε σχετική ρύθμιση στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο που αποτελεί πλέον και νόμο του κράτους.
Απαντώντας σε ερώτηση του βουλευτή Ηρακλείου των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Νότη Μαριά, σχετικά με την Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού στη Θέρμη Θεσσαλονίκης, ο υπουργός ανέφερε ακόμη ότι στο καινούργιο οργανόγραμμα του υπουργείου θα υπάρξει και Γενική Διεύθυνση φυτογενετικών πόρων και σπόρων παραγωγής.
Όπως δήλωσε ο κ. Τσαυτάρης, «δυστυχώς η Τράπεζα Γενετικού Υλικού δεν ανήκει στα Ινστιτούτα του ΕΘΙΑΓΕ. Ανήκει στις Κεντρικές Υπηρεσίες του υπουργείου, δηλαδή μέσα στο οργανόγραμμα της Κεντρικής Υπηρεσίας. Άρα, δεν μπορούσε να έχει, δυστυχώς, σχέση με τα Ινστιτούτα, κάτι που τώρα γίνεται με τη μεταφορά της στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης των Φυτών στη Θεσσαλονίκη που δημιουργείται για όλα τα φυτά του τόπου μας».
Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν μπορούσε να υποστηριχθεί από τα χρήματα του Ταμείου Γεωργίας η Τράπεζα Γενετικού Υλικού. Στο νόμο του 1985, που υπήρχε, έλεγε ρητά ότι αυτή η δομή θα υποστηρίζεται μόνο από τον Τακτικό Προϋπολογισμό, δηλαδή από το δημόσιο ταμείο. Με τη συρρίκνωση που υφίσταται αυτό το ταμείο ήταν αδιανόητο να υποστηριχθεί». Ο υπουργός τόνισε ότι για αυτό τον λόγο υπήρξε σχετική ρύθμιση στο πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, προκειμένου να υποστηριχθεί η Τράπεζα Γενετικού Υλικού από το Ανταποδοτικό Ταμείο Σπόρων.
Στη συνέχεια ο υπουργός ανέφερε πως θα αναβαθμιστεί και το Ινστιτούτο Ελέγχου Ποικιλιών, με επέκταση του έργου του και στο αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό. Συγκεκριμένα δήλωσε ότι «αυτός είναι ο ελεγκτικός μηχανισμός του Υπουργείου, όχι ο ερευνητικός. Στο Ινστιτούτο Ελέγχου κατοχυρώνονται με την εγγραφή τους οι ντόπιες ποικιλίες. Δεν κυκλοφορεί τίποτα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και όλο αυτό το γενετικό υλικό περνάει μέσα από αυτή την κατοχύρωση του ελέγχου, το οποίο μάλιστα θα το επεκτείνουμε γιατί έχουμε και αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό από δέντρα, αμπέλια κλπ., που δεν περνούν τη διαδικασία των σπόρων. Μάλιστα, κάτω από αυτό η δουλειά του θα υποστηριχθεί και από τα ΚΕΠΠΥΕΛ, τα κέντρα ελέγχου πολλαπλασιαστικού υλικού, προς το σκοπό αυτό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου