Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Εγκαιρος εντοπισμός μέσω δορυφόρου μύκητα που προσβάλλει τα ελαιόδενδρα

Εγκαιρο εντοπισμό, ακόμη και μέσω δορυφόρου, ενός μύκητα που προσβάλλει τα ελαιόδενδρα "υπόσχεται" μια νέα μέθοδος που αναπτύσσεται στη Β.Ελλάδα








Στα τελευταία στάδια ανάπτυξης μιας διαγνωστικής μεθόδου για τον έγκαιρο εντοπισμό (εντός και εκτός Ελλάδας, ακόμη και μέσω δορυφόρου) ενός μύκητα που προσβάλλει τα ελαιόδενδρα από τη ρίζα, βρίσκεται η επιστημονική ομάδα της Βορειοελλαδικής εταιρείας "Γεωανάλυση ΑΕ". 

Στόχος τους είναι η μέθοδος να έχει αναπτυχθεί πλήρως πριν το τέλος του 2014 έστι ώστε οι ελαιοπαραγωγοί να έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν έγκαιρα την ενδεδειγμένη λύση για την θεραπεία των δέντρων τους από το μύκητα με την ονομασία: "verticillium danhliae".

Σύμφωνα με τον πρόεδρο της "Γεωανάλυση ΑΕ", Κυριάκο Σαββίδη, ο μύκητας "verticillium danhliae" βρίσκεται εντός του εδάφους και ενεργοποιείται μεταξύ άλλων με τη θερμοκρασία, την υγρασία και την καλλιέργεια του εδάφους. Όπως εξήγησε, εάν ο μύκητας βρει το ριζικό σύστημα ενός δέντρου ελιάς χτυπημένο, τότε το προσβάλλει, με αποτέλεσμα αυτό να "πονά" από τις ρίζες και να μην ποτίζεται επαρκώς. Αποτέλεσμα αυτής της "θρόμβωσης της αρτηρίας του δέντρου", όπως χαρακτήρισε την ασθένεια, είναι αυτό να "αργοπεθαίνει", αλλά ο παραγωγός να μην μπορεί να το αντιληφθεί έγκαιρα και σε καμία περίπτωση στο αρχικό στάδιο"...

"Γίνεται αμέσως αντιληπτό", τόνισε ο κ. Σαββίδης, "ότι"αν προλάβεις την ασθένεια στο πρώτο στάδιο, ο παραγωγός έχει τη δυνατότητα να προχωρήσει άμεσα στη θεραπεία του και μάλιστα φθηνά". Κατά τον ίδιο, το 25% των δέντρων ελιάς στη Χαλκιδική έχουν ήδη προσβληθεί από το μύκητα "verticillium danhliae".

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Βορειοελλαδικής εταιρείας, η ομάδα του εδώ και δύο χρόνια έχει ξεκινήσει τις προερευνητικές εργασίες σε τέσσερις περιοχές της Χαλκιδικής (πρώτο και δεύτερο πόδι) ενώ τον Απρίλιο και τον Σεπτέμβριο, πρόκειται να πραγματοποιηθούν επιτόπιες, εναέριες μετρήσεις με τη χρήση του UAV, αλλά και με δορυφόρο, προκειμένου να συλλεχθούν τα δεδομένα, να συσχετιστούν και να αναπτυχθούν εκείνοι οι αλγόριθμοι που θα... επιτρέπουν τη θεραπεία της ελιάς μαζικά και από μακριά".

Η μεθοδολογία που αναπτύσσεται, πρόκειται να φέρει την επωνυμία "Eleagro". Το διάστημα αυτό ο κ. Σαββίδης ασχολείται με την κατοχύρωση της πατέντας της καινοτόμας αυτής διαγνωστικής μεθόδου. Αυτός είναι και ο λόγος,που, όπως είπε, δεν θέλει να... αποκαλύψει περισσότερα στοιχεία.

Πρόσθεσε μόνο ότι είναι η πρώτη φορά που αναπτύσσεται η συγκεκριμένη μέθοδος, και ότι το project εντάχθηκε τον Νοέμβριο του 2013 στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ ICT4 Growth, διετούς διάρκειας. Είναι προϋπολογισμού 1,062 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 50% προέρχεται από κοινοτική χρηματοδότηση και το υπόλοιπο από ίδια συμμετοχή.

(Σ.Σ. Η μέθοδος πρόκειται να παρουσιαστεί την Κυριακή, σε εκδήλωση που έχει προγραμματιστεί (11πμ - στο Συνεδριακό Κέντρο Ν.Γερμανός)στο πλαίσιο της κλαδικής έκθεσης Agrotica).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου