Κυριακή 22 Δεκεμβρίου 2013

 Ο ασκόλυμπρος

Ο ασκόλυμπρος

O ασκόλυμπρος ή ασκρόλυμπος δεν φυτρώνει μόνο στην Κρήτη, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα σε ακαλλιέργητα εδάφη, σε λαγκάδια και σε βουνά με χαμηλό υψόμετρο. Βέβαια, στην υπόλοιπη Ελλάδα, δεν το τρώνε διότι δεν το αναγνωρίζουν για φαγώσιμο.
Ο ασκόλυμπρος είναι  πολυετές φυτό, που μπορεί να φτάσει το ένα μέτρο ύψος με βαθιά πασσαλώδη ρίζα, χοντρό κεντρικό βλαστό με οδοντωτά και αγκαθωτά φύλλα. Φέρει κίτρινα άνθη από τον Μάιο μέχρι τον Σεπτέμβρη και μπορεί να φυτρώσει παντού, από τα πιο πετρώδη εδάφη μέχρι στην άμμο δίπλα στην θάλασσα. Πλέον, Χανιώτες καλλιεργητές έχουν καταφέρει και συλλέξει άγριο σπόρο και καλλιεργούν συστηματικά τους ασκρόλυμπους.
Κατά τη συλλογή του, από το φθινόπωρο και μετά, με μια τσάπα αφαιρούμε τη ρίζα και τις σαρκώδες ράχες των φύλλων του και στη συνέχεια με ένα μαχαίρι αφαιρούμε το σκληρό μέρος από την καρδιά της ρίζας. Τα νέα φύλλα, οι βλαστοί και οι ρίζες του ασκρόλυμπου τρώγονται βραστοί, με  λεμόνι και θαλασσινό αλάτι. Οι ρίζες και οι μίσχοι γίνονται επίσης σούπες και μαγειρεύονται με κρέας ενώ μπορούν να βραστούν και να γίνουν τουρσί με ξύδι και λάδι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου