Τρίτη 3 Δεκεμβρίου 2013

Ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ στην καινοτομία της γεωργίας

Ενίσχυση 20 εκατ. ευρώ στην καινοτομία της γεωργίας

Το μεγαλύτερο γεωθερμικό πάρκο θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών στην Ελλάδα εγκαινιάστηκε, το Σάββατο, στην Καβάλα, από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αθανάσιο Τσαυτάρη.

Ο τομέας έρευνας και καινοτομίας, σύμφωνα με τον υπουργό, αποτελούν τα βασικά «εργαλεία» ανάπτυξης της γεωργίας στη χώρα μας. Έτσι, στηρίζοντας τον φορέα «ΕΛΓΟ Δήμητρα» που είναι επιφορτισμένος με την έρευνα, την κατάρτιση και την εκπαίδευση στο πρωτογενή τομέα, προχωρεί στην πρόσληψη εκατό ερευνητών που θα ξαναζωντανέψουν τα ινστιτούτα και την εφαρμοσμένη αγροτική έρευνα στον τόπο μας. Ταυτόχρονα, όπως ανακοινώθηκε, έχουν εγκριθεί κονδύλια για την πρόσληψη επιπλέον 150 μεταδιδακτορικών επιστημόνων και άλλων 150 νέων με μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών, ώστε να εργαστούν κοντά τους και να αποκτήσουν εμπειρία σε συγκεκριμένα αντικείμενα.
Οπως επισημαίνει χαρακτηριστικά, «με τον τρόπο αυτό, αλλά και την ενίσχυση της εκπαίδευσης των νέων αγροτών με 20 εκατ. ευρώ, προσπαθούμε να εισάγουμε νέο ανθρώπινο δυναμικό στη γεωργία, αφού ο ανθρώπινος πόρος είναι ο πιο περιορισμένος. Στο ίδιο πλαίσιο καταφέραμε στη νέα ΚΑΠ να ξοδευτεί τουλάχιστον το 2% για την ενίσχυση νέων ανθρώπων που θα απασχοληθούν στον πρωτογενή τομέα. Ταυτόχρονα, θα ενισχυθεί η απασχόληση, ενώ θα καταφέρουμε να μειώσουμε τη διαρροή των επιστημόνων μας, του ανθού της κοινωνίας μας, στο εξωτερικό».
Η λειτουργία του πρότυπου αγροκτήματος αποτελεί υλοποίηση της δέσμευσης του υπουργού, που πριν από ένα μήνα είχε επισκεφθεί την περιοχή, για την ενίσχυση του τομέα της έρευνας, της καινοτομίας, της επιστήμης και της παροχής συμβουλών προς τους γεωργούς της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.


«Οχημα» ανάπτυξης 
Οι φορείς της πρώτης σύμπραξης στη Χρυσούπολη Καβάλας είναι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο Δήμος Νέστου και ο εποπτευόμενος οργανισμός του υπουργείου ΕΛΓΟ-Δήμητρα. Ενώ, ο πρότυπος σταθμός εκπαίδευσης και έρευνας θα έχει ως αντικείμενο την επιστημονική επιμόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση κυρίως των νέων γεωργών στην αξιοποίηση της γεωθερμίας, καθώς στην περιοχή το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων δημιουργεί ένα από τα μεγαλύτερα γεωθερμικά πάρκα θερμοκηπιακών καλλιεργειών κηπευτικών στην Ελλάδα.

Γεωθερμία στην παραγωγή << Η γεωθερμική ενέργεια μπορεί να συμβάλλει στη βελτιστοποίηση και εντατικοποίηση των συνθηκών παραγωγής σύγχρονων αγροτικών εκμεταλλεύσεων (θερμοκηπίων ή καλλιεργειών υπό χαμηλή κάλυψη) και στην αγροτοβιομηχανία (π.χ. ξήρανση αγροτικών προϊόντων). Επίσης, στις ιχθυοκαλλιέργειες (αντιπαγετική προστασία), στην πρωίμιση καλλιεργειών, όπως τα σπαράγγια, στον αγροτουρισμό, στον ιαματικό τουρισμό, στη θέρμανση χώρων, σε βιομηχανικές χρήσεις κ.α., αλλά και στη χρήση της ως εναλλακτική μορφή ενέργειας που θα συμβάλλει στη μείωση του κόστους εισροών.
Σύμφωνα με τον υπουργό, για να είναι βιώσιμη κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια επιβάλλεται να συνοδεύεται από επιστημονική επιμόρφωση, κατάρτιση και εκπαίδευση. «Στο πλαίσιο αυτό και αντιλαμβανόμενοι τη σπουδαιότητα της έρευνας στη γεωργική παραγωγή ανασυστήσαμε και επαναλειτουργούμε αυτόν τον ερευνητικό - τεχνολογικό σταθμό στη Χρυσούπολη, όπως κάτι ανάλογο κάνουμε και στη Βυτίνα της ορεινής Αρκαδίας.
Η επαναλειτουργία αυτών των σταθμών, με την ταυτόχρονη υλοποίηση προγραμμάτων εκπαίδευσης νέων αγροτών θα συμβάλλουν αποφασιστικά στη σημαντική αναβάθμιση του πρωτογενούς τομέα στη χώρας μας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου