Παρασκευή 8 Νοεμβρίου 2013

Δώδεκα κρασιά που άλλαξαν την Ιταλική οικονομία



Ήταν και παραμένουν οι πρωτοπόροι του Made in Italy.Δώδεκα οινοποιεία-δώδεκα κρασιά που ανέβασαν το Ιταλικό Κρασί και το όνομα της Ιταλίας στα ύψη.Δώδεκα οινοποιεία και δώδεκα κρασιά που δημιούργησαν και εξακολουθούν να συντηρούν το θρύλο των Ιταλικών Κρασιών απ'άκρου εις άκρον της γης,όπου υπάρχουν οινόφιλοι.

Ως Φόρο Τιμής στην Ιταλία που γιορτάζει τα 150 χρόνια από την Ένωση της και την Ιστορία της ως ενιαίου κράτους,το περιοδικό Civilta de Bere οργάνωσε στη Βερόνα-στις 8 Απριλίου-μία μεγαλειώδη και ιστορική γευσιγνωσία για 200 μόνο καλεσμένους απ'όλο τον κόσμο.

Τα δώδεκα ιστορικά και σπουδαία κρασιά έλαμψαν με την ποιότητα και τη λάμψη τους,παρουσιασμένα από τους ίδιους τους παραγωγούς τους.Είχαμε το σπουδαίο προνόμιο,να είμαστε ο μοναδικός καλεσμένος από την Ελλάδα

1.SANTA MARGHERITA

To οινοποιείο που έκανε το Pinot Grigio γνωστό,αγαπητό και διάσημο σε όλο τον κόσμο,το οινοποιείο που εξαρχής έθεσε ως στόχο να κάνει την κουλτούρα του Ιταλικού κρασιού διάσημη στα πέρατα της οικουμένης ιδρύθηκε το 1935 από τον Κόμη Gaetano Marzotto.Σήμερα,η εταιρία διαθέτει τρία κτήματα και έξι οινοποιεία,με συνολική παραγωγή (για το 2010) 15 εκατομμύρια μπουκάλια.Το Pinot Grigio παραμένει ο σημαιοφόρος τους.

Pinot Grigio Santa Margherita 2010, “Alto Adige” D.O.C
Παρουσιασμένο από τον Ettore Nicoletto 

Ολόλαμπρο ασημοπράσινο χρώμα,πολύ ικανοποιητικού βάθους.Σε διακριτικό φόντο ορυκτών αναπτύσσονται αρώματα ανθώδη,φλούδας εσπεριδοειδών και υποψίας άσπρου πιπεριού.Ευχάριστη,δροσιστική γεύση-θυμίζει κυρίως φλούδα λεμονιού.Ικανοποιητική διάρκεια και επίγευση.

2.CASA VINICOLA ZONIN

Έδρα του Οίκου Zonin είναι η Gambelara (περιφέρεια της Vicenza) και η ιστορία του έχει την αφετηρία της στο 1821.Ο Gianni Zonin βρίσκεται σήμερα στην ηγεσία 10 κτημάτων συνολικής εκτάσεως 18.000 στρεμμάτων που βρίσκονται σε επτά περιφέρειες της Ιταλίας-με σύνολο ετήσιας παραγωγής 28 εκατομμύρια φιάλες.Φιλοδοξία του Zonin και των τριών γυιων του είναι να φτιάχνουν ποιοτικά κρασιά που να μπορούν να πίνουν κάθε μέρα όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι

Tenuta Ca Bolani,“Aquilis” Sauvignon Blanc 2009,“Friuli Aquileia” D.O.C 
Παρουσιασμένο από τον ίδιο τον Gianni Zonin

Ασημοπράσινο,ικανοποιητικού βάθους,χρώμα.Εξαιρετικό και κομψότατο άρωμα grape fruit,με υποψίες αχλαδιού και ένα τσιμπηματάκι από άσπρο πιπέρι.Φρουτώδης και χορταστική γεύση,γεύεσαι ολόφρεσκο και τραγανό grape fruit.Ολόδροσο χάρη στη σωστή οξύτητα και με καλή επίγευση

3.FALESCO

Δημιούργημα των αδελφών-θρύλων Riccardo και Renzo Cotarella,ιδρύθηκε στο Montefiascone το 1979.Η επιθυμία των αδελφών ήταν να φτιάξουν σπουδαία κρασιά,στην περιοχή μεταξύ Lazio και Umbria.Το Montiano,από ένα ιδιαίτερο κλώνο Merlot,πρωτοφτιάχτηκε το 1993 και αποτελεί έκφραση αυτού που ο Riccardo Cotarella θεωρεί μεγάλο κόκκινο κρασί

Falesco “Montiano” (Merlot) 2007,IGT “Lazio”
Παρουσιασμένο από τον Riccardo Cotarella

Εξαιρετικά βαθύχρωμο,πολύ νεανικό,με ιώδεις ανταύγειες.Σαγηνευτικό άρωμα φρέσκου δαμάσκηνου,μαύρου πιπεριού και σοκολάτας.Φρουτώδες στη γεύση,με κομψά σοκολατένια γευστικά χαρακτηριστικά και ωραίες τανίνες αλλά ακόμα νεανικές.Η οξύτητα εκτός από στρογγυλό,απαλό και κομψό κάνει το κρασί να είναι και ολόφρεσκο και ζωντανό.Εξαιρετική δομή και επίγευση.

4.LUNGAROTTI

Ένα από τα πολύ μεγάλα ονόματα της οινοποιητικής Ιταλίας,η οικογένεια που όχι μόνο άρχισε από το 1970 να βγάζει την Umbria στην πρώτη γραμμή αλλά και να αναδεικνύει τα σπουδαία προσόντα της περιοχής του Torgiano.Βαθειά και από πεποίθηση οικογενειακή επιχείρηση,ιδρύθηκε από τον Giorgio Lungarotti το 1962 και διευθύνεται σήμερα από τις αδελφές Chiara Lungarotti και Teresa Severini.Υπάρχουν δύο οινοποιεία,με συνολική παραγωγή 2 εκατομμύρια μπουκάλια.Το Rubesco Riserva “Vigna Monticchio” είναι το κόσμημα της συλλογής Lungarotti

Rubesco Vigna Monticchio 2005,“Torgiano Rosso Riserva” D.O.C.G
Παρουσιασμένο από την Chiara Lungarotti

Εξαιρετικά βαθύχρωμο,ιδιαίτερα νενανικό.Πυκνό και βαθύ άρωμα φραγκοστάφυλου,γραφίτη,κουτιού πούρων,μαζί με αίσθηση πικρής σοκολάτας και πιπεριού.Πλούσια γεύση,ολοστρόγγυλη,διακριτικά λιπαρή και αρμονική.Ζουμερές πιπεράτες τανίνες και εξαιρετική διάρκεια.

5.MARCHESI DE FRESCOBALDI

Η οινοποιητική παράδοση της αριστοκρατικής οικογένειας Frescobaldi από την Τοσκάνη έρχεται από ένα ιστορικό βάθος 700 χρόνων.Τα κρασιά και των πέντε κτημάτων και οινοποιείων της οικογένειας προέρχονται αποκλειστικά από ιδιόκτητους αμπελώνες.Πρακτική της οικογένειας είναι να δημιουργεί και παραδοσιακά και εικονοκλαστικά κρασιά.Τα εντυπωσιακά κομψά κρασιά Frescobaldi εξάγονται σε τουλάχιστον 80 χώρες.Το Mormoreto αποτελεί το κόσμημα της εταιρίας και προέρχεται από το ομώνυμο cru στο Castello di Nipozzano και πρωτοκυκλοφόρησε το 1983.

Mormoreto 2007,IGT Toscana
Παρουσιασμένο από τον Leonardo Frescobaldi

Κατάμαυρο και πολύ νεανικό χρώμα.Έχει το άρωμα,τη φρεσκάδα και την κομψότητα ενός Grand Cru του Saint Emilion (δαμάσκηνο βουτηγμένο στη σοκολάτα,λιβάνι,γλυκά μπαχαρικά,καφές και λίγο pain d'epices.Εντυπωσιακός πλούτος και δομή,έξοχη αρμονία και ισορροπία.Σπουδαίες τανίνες και επίγευση. 

6.MARCHESI ANTINORI

Η οικογένεια της Φλωρεντίας παράγει κρασί από το 1385.Παραμένει οικογενειακή επιχείρηση για 26 γενεές και σήμερα διευθύνεται από τον Piero Antinori και τις τρεις του κόρες.Οι αμπελώνες εκτείνονται σε 14.000 στρέμματα και καλύπτουν μία μεγάλη γκάμμα από προελεύσεις και στυλ κρασιών.Το Tignanello είναι ένα από τα πρώτα κρασιά που “άνοιξαν” το φαινόμενο των super Tuscans και παραμένει ένα από τα κρασιά με την μεγαλύτερη επιρροή στην ιστορία της Ιταλικής Οινοποιίας.

Tignanello 2007,IGT Toscana
Παρουσιασμένο από την Albiera Antinori

Μεσαίου βάθους χρώμα,ακόμα βεβαίως νεανικό.Ατέλειωτη σειρά αρωμάτων (λιβάνι,κόκκινα φρούτα,πίσσα,μαύρο πιπέρι,φραγκοστάφυλο,υποψία πικρής σοκολάτας).Πλούσιο και στιβαρό,μεσαίου γευστικού βάρους,με την σαγηνευτική τραχύτητα που χαρακτηρίζει το Sangiovese.Προς την επίγευση που είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικής διάρκειας,εμφανίζονται γευστικά χαρακτηριστικά ανθέων.

7.TENUTA SAN GUIDO

Το κτήμα-θρύλος του Bolgheri που έφτιαξε ο μαρκήσιος Mario Incisa della Rocchetta και συνεχίζει να διευθύνει ο γυιος του Nicolo πρωτοκυκλοφόρησε το Sassicaia της εσοδείας 1968.Η απογείωση ξεκίνησε το 1978 κιόλας,όταν σε γευσιγνωσία του περιοδικού Decanter το Sassicaia ανακηρύχτηκε το καλύτερο μεταξύ 33 Cabernet Sauvignon από 11 χώρες.Ένα μαγικό Super Tuscan,πανομοιότυπο στο μεγαλείο του με ένα Grand Cru του Bordeaux.

Sassicaia 2005,Bolgheri D.O.C
Παρουσιασμένο από τον Nicolo Incisa della Rocchetta

Σχετικά μεσαίου βάθους χρώμα,μόλις αρχίζει να δείχνει σημάδια προς την ωριμότητα.Αρώματα φραγκοστάφυλου,πιπεριού και δέρματος.Γεύση φρέσκια και δροσερή,δίνει την αίσθηση τραγανού φρούτου.Ωραία οξύτητα και πιπεράτες τανίνες.Του χρειάζονται μερικά χρόνια παλαίωσης για να δείξει όλη τη χάρη του.

8.MASTROBERARDINO

Oικογένεια της Νότιας Ιταλίας,με ιστορία που χάνεται στον 18ο αιώνα αλλά και καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξη της οινοποιίας της Νότιας Ιταλίας.Η εταιρία παράγει κρασιά από όλες τις σπουδαίες ποικιλίες σταφυλιού της περιφέρειας της Campania (Aglianico,Fiano di Avelino,Greco di Tufo).Τα κρασιά εξάγονται σε περισσότερες από 70 χώρες.  

Radici 2006,Taurasi D.O.C.G
Παρουσιασμένο από τον Piero Mastroberardino

Χρώμα μεσαίου βάθους που αρχίζει-δεν αρχίζει να ωριμάζει.Αρώματα πίσσας,πιπεριού,μελανιού,δέρματος,μαύρου και κόκκινου φρούτου.Στιβαρό και σφιχτοδεμένο,με τανίνες και οξύτητα που δεν ξεχνιούνται ποτέ.Ολόφρεσκο,με μακρύτατη επίγευση

9.PIO CESARE

Από τις πρώτες-πρώτες ιστορικές εταιρίες που στήριξαν το status των Ονομασιών Barolo και Barbaresco,ιδρύθηκε το 1881.Τα κρασιά αποτελούν την επιτομή του παραδοσιακού στυλ οινοποίησης και παράγονται σε περιορισμένες ποσότητες,που εξάγονται σε περισσότερες από 40 χώρες.Στην εταιρία πιστεύουν ότι ένα Barolo η ένα Barbaresco για να εκφράζουν τον πλούτο των terroirs της περιοχής,οφείλει να είναι πάντοτε χαρμάνι διαφορετικών αμπελοτοπιών

Barolo 2006 D.O,C.G
Παρουσιασμένο από τον Pio Boffa 

Ανοιχτόχρωμο,λόγω Nebbiolo,με πορτοκαλί άκρες.Αρώματα όπου η καρβουνόσκονη,η πίσσα και το πιπέρι συνδυάζονται με διακριτική παρουσία φρούτων και λουλουδιών.Παχύ στη γεύση,λιπαρό,σφιχτοδεμένο,με εξαιρετική αίσθηση του φρούτου και πολύ δυνατές τανίνες.Μακριά επίγευση.

10.CASTELLO BANFI

Oινοποιείο-ορόσημο,τελείως ξεχωριστή περίπτωση στην σύγχρονη οινοποιία της Τοσκάνης.Eκφράζει στο έπακρο τον φρέσκο αέρα που έφερε στο Montalcino η Ιταλοαμερικανική οικογένεια Mariani.Η εταιρία ιδρύθηκε το 1978 και πολύ γρήγορα έφερε την επιβολή προτύπων που η περιοχή και η Ονομασία Προελεύσεως δεν είχαν ξαναδεί.Το πνεύμα,οι μέθοδοι και τα συστήματα νεωτερικότητας που επέβαλε η οικογένεια Mariani εκτείνονται σε όλη τη διαδικασία,από το αμπέλι έως και το κρασί.

“Poggio all'Oro” 2004,Brunello di Montalcino Riserva D.O.C.G
Παρουσιασμένο από την Cristina Mariani-May  

Χρώμα μεσαίου βάθους,παρουσιάζει ήδη πορτοκαλί άκρες.Μοσχοβολάει λουλούδια,φρούτο,μανιτάρια,υπόγεια βλάστηση,κάπνισμα,λιβάνι.Υπέροχη,στιβαρή και καπνισμένη,γεύση:σε mineral φόντο,πλούσια έκφραση γευστικών χαρακτηριστικών,ζουμερό φρούτο και δυναμική ισορροπία.Εξαιρετική επίγευση

11.MASI AGRICOLA

Aπό τις σημαντικότερες ιστορικές και παραδοσιακές οινοποιητικές επιχειρήσεις της περιφέρειας του Veneto,η εταιρία Masi βρίσκεται στα χέρια της οικογένειας Boscaini εδώ και έξι γενεές.Διαθέτουν ιδιόκτητους αμπελώνες έκτασης 5000 στρεμμάτων και είναι παραγωγοί μίας γκάμμας από 5 διαφορετικά Amarone.Η έμφαση βρίσκεται στον συνδυασμό παραδοσιακών αξιών με σύγχρονη τεχνολογία.Τα κρασιά Masi είναι τόσο φημισμένα που δεν έχουν δυσκολίες να εξάγονται σε 88 χώρες.

“Costaser” Riserva 2005,Amarone della Valpolicela Classico D.O.C
Παρουσιασμένο από τον Sandro Boscaini

Κατάμαυρο και νεανικό.Πυκνό,βαθύ και έντονο άρωμα:φρέσκο ιώδιο,πιπέρι,πικραμύγδαλο,φρούτο και υποψία λουλουδιών.Χορταστική,τεράστια,“θερμή” γεύση.Σπουδαίες τανίνες,οξύτητα και μεγάλη επίγευση.

12.DONNAFUGATA

Από τις πιο φημισμένες οινοποιείες της Σικελίας και της Ιταλίας ολόκληρης,η Donnafugata ιδρύθηκε από την οικογένεια Rallo-ιδιαίτερα έμπειρη στην οινοπαραγωγή.Η εταιρία έφτασε στη νήσο Pantelleria το 1989 και αφοσιώθηκε στην παραγωγή γλυκών κρασιών από την ποικιλία Zibbibo (Μοσχάτο Αλεξανδρείας).Το Ben Rye θεωρείται πλέον γλυκό κρασί icon,από τα καλύτερα λιαστά κρασιά ολόκληρης της Ευρώπης

“Ben Rye” 2008,Passito di Pantelleria
Παρουσιασμένο από την (πανέμορφη) Jose Rallo

Λαμπερότατο βαθύ κεχριμπαρένιο χρώμα.Σε ένα έντονα ορυκτό (λόγω του ηφαιστειώδους εδάφους) φόντο,ξεδιπλώνεται ένα απίστευτης έκτασης και πολυπλοκότητας αρωματικό μπουκέτο (θάμνοι φυτών,μανταρίνι,λουλούδια,υποψία κρέμας καραμελέ,λιβάνι,πιπέρι,φλούδα περγαμόντου).Πηχτή και σφιχτοδεμένη αλλά ζωηρότατη γεύση:σιροπώδης,οξεία και πιπεράτη,με χαρακτηριστικά μαρμελάδας από όλα τα κίτρινα φρούτα.Μακρύτατη επίγευση.

(από μεγάλη γευσιγνωσία που έγινε στη Verona,για την επέτειο των 150 χρόνων της ενιαίας Ιταλίας)

Αλέξανδρος Σακκάς (alexsakkas.wine@gmail.com)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου